El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici sobre les immatriculacions que ha dut a terme durant els últims anys l'Església catòlica a Catalunya. Tal com va fer públic la Generalitat fa unes setmanes, a les comarques gironines, l'Església ha marticulat 490 propietats al seu nom sense haver-ne aportat cap certificat.

Segons va informar ahir el síndic en un comunicat, la investigació farà un seguiment de les actuacions dutes a terme pel Departament de Justícia, que el passat dia 23 de juliol va denunciar públicament que l'Església catòlica havia inscrit 3.722 immobles al seu nom a Catalunya sense cap títol que acredités la seva propietat.

D'acord amb la legislació vigent fins fa pocs anys, l'Església catòlica va inscriure al seu favor al Registre de la Propietat finques, terrenys i edificacions, mitjançant un procediment extraordinari i excepcional d'immatriculació registral, que permetia inscriure la propietat d'immobles amb una certificació de titularitat emesa per un càrrec o autoritat de la mateixa Església.

El Departament de Justícia va fer públiques fa un mes dades sobre les immatriculacions a favor de l'Església catòlica fetes amb aquest procediment excepcional a Catalunya i les va xifrar en 3.722, entre finques rústiques (41%), temples, ermites, cementiris, capelles i santuaris ( 50%) o altres edificis, com rectories, garatges o palaus (9%).L'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, va sortir al pas de la informació i va defensar que l'Església «no s'ha apropiat indegudament de cap propietat» i que les immatriculacions s'han fet a Catalunya «sempre legalment i mai s'ha vulnerat la llei, de cap manera».

L'informe, pendent de Justícia

Més enllà de les dades publicades, el síndic ha tornat a demanar al Departament de Justícia informació específica sobre l'estudi d'immatriculacions i sobre altres actuacions que hagi dut a terme amb relació a aquesta qüestió. Segons recorda, l'estudi el va demanar el Parlament fa més d'un any, i havia d'estar llest el passat mes de gener.