quest cap de setmana es posarà en funcionament la nova visita conjunta «Girona monàstica. Sant Pere de Galligants i Sant Daniel, encontres i desencontres de dos monestirs benedictins». Es tracta d'un itinerari guiat de descoberta d'aquests dos monestirs, separats per 700 metres i ambdós organitzats en el seu moment segons la Regla de Sant Benet, un de masculí (Sant Pere de Galligants) i l'altre femení (Sant Daniel). La seva proximitat va fer que, malgrat que cada monestir comptés amb les seves particularitats, tinguessin uns lligams que es fan evidents una vegada s'aprofundeix en els fets i els personatges relacionats amb un i altre monestir.

Al llarg de la visita s'exploren les semblances i diferències, els encontres i desencontres, entre els dos monestirs. La història comença a Girona, fora muralles, poc abans de l'any 1000, molt a prop d'on el Galligants conflueix amb el Ter i l'Onyar. A partir d'aquí, es van desgranant diferents episodis de la història d'aquests dos monestirs, d'allò que els unia i d'allò que els diferenciava, en el passat, i en el present.

El recorregut preveu la visita a l'interior i voltants de Sant Pere Galligants i un breu recorregut per camí paral·lel al riu Galligants fins arribar al Monestir de Sant Daniel. Un cop acabada la visita, els participants podran tenir accés a documentació online per poder continuar aprofundint en el coneixement d'ambdós monestirs.

La visita s'emmarca en un projecte de col·laboració entre el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el monestir de Sant Daniel. L'objectiu és la recerca i la difusió d'un patrimoni històrico-artístic dels dos monestirs benedictins gironins i d'una forma de vida que perdura al llarg dels segles. Actualment s'està treballant en un conveni per tal de formalitzar les diferents activitats i propostes de col·laboració entre les dues entitats.

Actualment hi ha programades dues visites, una avui dissabte, 26 de setembre de 2020, i una segona el 24 d'octubre de 2020, ja completes. La durada de la visita és d'aproximadament dues hores i mitja i té un preu de cinc euros. Es compleixen estrictament les recomanacions en referència a la prevenció de transmissió de la Covid-19, que són transmeses als visitants.