El president de la Conferència Episcopal (CEE) i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Juan José Omella, ha advertit aquesta setmana que «els caixonets d'almoines [de les esglésies] estan quedant buits», i per això ha demanat als catòlics que es comprometin amb la tasca d'aquesta institució a través de quotes periòdiques.

Així ho va afirmar el president dels bisbes espanyols en el discurs inaugural de l'Assemblea Plenària de la CEE, en què va explicar que el tancament dels temples i les restriccions d'aforament com a conseqüència de la pandèmia han provocat que les col·lectes hagin minvat. «A no poques parròquies ja els està costant arribar a final de mes, i les diòcesis estan sortint al pas amb plans d'emergència per garantir que puguin seguir amb la seva tasca pastoral i assistencial», va lamentar l'arquebisbe de Barcelona.

D'aquesta manera, els bisbes senten la urgència de replantejar com implicar els catòlics i la ciutadania en general «en un moment en què els caixonets d'almoines estan quedant buits». «És el moment d'estimular el compromís de tots a través de quotes periòdiques que permetin abordar projectes a mitjà i llarg termini», va defensar Omella.

El president de la CEE va recordar la tasca realitzada per l'Església durant la crisi social i sanitària i va destacar el repartiment de milers de tones d'aliments i l'ajuda a persones en situació de dependència, solitud i angoixa a les quals ha acompanyat «en el trauma i en el dol». També va destacar que aquesta institució ha multiplicat la seva atenció a les persones i les famílies vulnerables a través de Càritas i les comunitats cristianes.

Descens també a Girona

Al Bisbat de Girona, les xifres fetes públiques en motiu del Dia de l'Església Diocesana també mostren un descens de les aportacions dels fidels. Dels poc més de dotze milions d'euros que va ingressar durant el 2019, un 53% procedien d'aportacions voluntàries de fidels, una xifra que durant el 2018 s'havia elevat fins al 60%. La reculada es va notar, sobretot, en les assignacions a través de la Declaració de la Renda, tot i que també en les col·lectes.