Els detectors de el projecte SMART, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), des dels observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), Sevilla i la Hita (Toledo) i Sierra Nevada (Granada) han registrat el pas d'una bola de foc sobre el mar Mediterrani i el nord del Marroc a 140.000 quilòmetres per hora.

Segons l'anàlisi de l'investigador principal de el projecte SMART, José María Madiedo, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), la bola de foc ha estat registrada a les 01:51 hores de la passada matinada, i ha pogut ser vista des tot el sud i el centre de país.

El fenomen s'ha produït quan ha entrat a l'atmosfera terrestre una roca procedent d'un cometa a una velocitat d'uns 140.000 quilòmetres per hora.

El xoc amb l'atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent, generant-se així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d'uns 111 quilòmetres sobre la Mediterrània, a uns 70 de la costa andalusa.

Des d'allà la bola de foc va avançar en direcció sud-oest fins que finalment es va extingir a una altitud de 69 quilòmetres sobre el nivell del mar, a uns 29 quilòmetres de la costa del Marroc, després de recórrer una distància total d'uns 72 quilòmetres.

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors de el Sud-oest d'Europa (SWEMN), que té com a objectiu vigilar contínuament el cel amb la finalitat de registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del sistema solar.