El 9 d'agost de 1408, els prohoms de Tossa van demanar permís al bisbe de Girona per construir una nova capella en honor de Sant Grau. Un cop obtingut el vistiplau eclesiàstic, les obres van començar ràpidament, de manera que l'any següent ja estaven en marxa. El lloc escollit era una mica feréstec: just a tocar de la vall de Vallpresona, situat a uns 400 metres d'alçada i a uns deu quilòmetres del nucli urbà, enmig d'una zona boscosa d'alt interès natural i paisatgístic. Des de llavors i fins a l'actualitat, desenes de generacions de fidels han mantingut viva la devoció a Sant Grau, copatró de Tossa amb sant Ramon de Penyafort.

Ara, el Centre d'Estudis Tossencs ha publicat un llibre que en repassa la història i, sobretot, la importància que ha tingut en la vida espiritual i social de tota la zona. Sota el títol El santuari de Sant Grau de Vallpresona (Tossa). Més de sis-cents anys de taiala espiritual i social de la comarca, ha estat escrit per David Moré i Mario Zuchitello i es presentarà demà diumenge a les 5 de la tarda a l'aire lliure, just davant del mateix santuari. La presentació anirà a càrrec de l'arxivera municipal de Llagostera, Marta Albà, i a més d'unes paraules dels autors, comptarà també amb l'alcaldessa de Tossa, Imma Colom.

Vicissituds viscudes

Al llarg dels seus 600 anys d'història, el santuari ha experimentat diverses vicissituds. L'any 1798 va patir la Guerra del Francès, i va ser reconstruït el 1882 per iniciativa del negociant tossenc Grau Rodés Moré, que va ser qui en va pagar l'obra.

Durant tots aquests anys, la festivitat del 13 d'octubre s'ha convertit, històricament, en punt de trobada de molts municipis de les rodalies, i l'aplec encara es continua celebrant avui en dia com a tradició viva dins del calendari local.

Amb aquest nou llibre de Moré i Zucchitello, es podrà actualitzar la seva història fins a l'actualitat, i aportar un gran nombre de dades que són fruit d'anys de recerca dels dos autors. Entre altres objectius, el volum en contextualitza la història a nivell català i facilita informació comparada sobre la vida, obra i influència cultural del sant que li dona nom.