La Fiscalia de Barcelona es querellarà en els propers dies contra la cantant Shakira, a l’entendre que va evadir impostos a Hisenda entre els anys 2012 i 2014 simulant residir en paradisos fiscals. L’Agència Tributària li reclama 14,5 milions d’euros.

La Fiscalia pren aquesta decisió després d'una investigació d'Hisenda que es va tancar el passat 29 de novembre, quan acabava el termini, i ha conclòs que la cantant, entre el 2012 i el 2014, va defraudar presumptament 14,5 milions d'euros a la hisenda espanyola amb els impostos d'IRPF i patrimoni. Dos dies abans de tancar-se la investigació, l’advocat de la cantant, José Ángel González Franco, va presentar un escrit en què sol·licitava l’arxivament del cas, que ha sigut rebutjat, de la qual cosa es desprèn que es presentarà la querella. L'advocat va demanar la declaració de Shakira i de Piqué. 

En les seves explicacions a Hisenda, Shakira va dir que residia a les Bahames, on el 2004 va comprar una casa amb la seva exparella Antonio de la Rúa. Segons fonts pròximes a l’artista, el 2013 va passar mig any gravant als Estats Units la seva participació com a jurat en el programa La Voz i no va ser fins a finals d’aquell any, quan va tenir el seu primer fill amb el defensa del Barça Gerard Piqué, Milan, quan la parella va decidir comprar una casa a Esplugues de Llobregat. Shakira es va declarar oficialment resident a Espanya el 2015.

La clau de la investigació sobre la cantant nascuda a Barranquilla fa 41 anys ha sigut precisament saber on va fixar la seva residència fiscal almenys des del 2011, quan es va fer pública la seva relació amb Piqué. En el seu informe final, l’Agència Tributària afirma que des d’aleshores vivia a Barcelona. La llei estableix que si un ciutadà passa la meitat de l’any més un dia a Espanya, se l’ha de considerar resident a efectes fiscals. Ha de tributar en concepte d’IRPF pels ingressos que obté a tot el món. I fer-ho al tipus màxim, que ha variat amb els anys, però que, per a les rendes més altes, se situa a prop del 50% dels ingressos. Segons Hisenda, Shakira va simular viure a les Bahames per eludir el pagament d'impostos.

Els inspectors van provar d'acreditar la residència de Shakira observant la seva vida quotidiana: van visitar els establiments als quals acudeix amb freqüència, com la seva perruqueria habitual, a Barcelona, i van rastrejar la seva activitat en xarxes socials com Instagram. Encara que l'informe admet que en cap dels tres anys sota investigació (2012, 2013 i 2014) no s'ha pogut provar que passés al país més de la meitat de l'any, l'Agència Tributària, de tota manera, la considera igualment resident perquè la resta del temps va tenir "absències esporàdiques" motivades per la seva feina com a artista internacional.

Ja al gener passat, i tal com va avançar El Periódico, l'Agència Tributària va remetre un primer informe a la fiscalia de delictes econòmics de Barcelona, que va obrir llavors diligències d'investigació. Després d’aquell anunci, els assessors de la cantant van decidir abonar 20 milions d’euros per saldar els comptes amb Hisenda relatius a l’any 2011, ja prescrit penalment.

"No deu cap quantitat", segons els seus advocats

Per la seva banda, aquest divendres el despatx d'advocats de la cantant colombiana ha emès un comunicat en el qual manté que no existeix cap deute pendent: “Shakira ha complert a tota hora les seves obligacions tributàries i no deu cap quantitat a la Hisenda espanyola. Tan aviat com va conèixer l’import que segons l’Agència Tributària espanyola havia d’abonar, va procedir a pagar-lo en la seva totalitat i, per tant, actualment no existeix cap deute”.

Segons el comunicat, Shakira sempre ha actuat seguint el criteri i les recomanacions precises de la firma Pricewaterhouse (PwC), que van ser els seus assessors des del 2012. Segons els advocats, “es tracta d’un cas únic al ser una ciutadana estrangera a Espanya que té uns ingressos procedents en la seva pràctica totalitat (96%) de l’estranger. S’ha de tenir en compte –prossegueix el comunicat– que Shakira té una activitat professional molt intensa i fora d’Espanya i, per tant, la seva estructura familiar és molt diferent dels «models convencionals». Fins a 2015, Shakira mai va passar més de 183 dies a Espanya, la qual cosa està comprovada, i fins i tot passava llargues temporades amb els seus fills en altres països i singularment als Estats Units, d'on és procedent la major part dels seus compromisos laborals. En aquest sentit, el pagament per l’artista del deute estimat per l’Agència Tributària espanyola és una mostra de la seva disposició a solucionar la discrepància i s’ha realitzat malgrat l’existència de criteris tècnics contraris a la seva consideració com a resident fiscal a Espanya abans del 2015”.

Els advocats de Shakira, que porta mesos immersa a la seva gira El Dorado, insisteixen que, al no existir deute tributari pendent, l'únic tema en discussió és sobre la correcta interpretació de la norma al voltant de quan es va iniciar l'aplicació del criteri de residència fiscal a Espanya per part de l'artista.