Un treballador de baixa des del 2008 demanda IBM per no apujar-li el sou

El pla de discapacitat d’IBM recull que els treballadors tenen dret a rebre, fins a la seva recuperació, jubilació o mort, el 75% dels guanys acordats

Un treballador de baixa des del 2008 demanda IBM per no apujar-li el sou

Un treballador de baixa des del 2008 demanda IBM per no apujar-li el sou / arxiu

Ian Clifford, un britànic que es troba de baixa laboral des del setembre del 2008, ha portat als tribunals la seva empresa, la tecnològica IBM, per no haver-li augmentat el sousegons el diari ‘The Telegraph’.

Clifford va fer la sol·licitud de la pujada salarial a IBM el 2013. Llavors, l’empresa li va oferir un acord mitjançant el qual l’incloïa en el pla de discapacitat de l’empresa. Amb aquesta mesura, no podia ser acomiadat ni tenia obligació de treballar. També li va pagar 8.685 lliures (gairebé 10.000 euros) per retribuir-li les vacances. A canvi, li va sol·licitar que no tornés a presentar noves queixes amb el mateix motiu.

El pla de discapacitat d’IBM recull que els treballadors tenen dret a rebre, fins a la seva recuperació, jubilació o mort, el 75% dels guanys acordats. En el seu cas, el seu salari pactat va ser de 72.037 lliures (gairebé 82.000 euros), per la qual cosa a partir del 2013 cobraria entorn de 61.500 euros anuals després de descomptar el 25%.

Demanda

No obstant, el febrer del 2022 Clifford va decidir interposar una demanda contra IBM per una suposada discriminació laboral per discapacitat. «L’objectiu del pla [de discapacitat] era brindar seguretat als empleats que no podien treballar; això no s’aconsegueix si els sous es congelen per sempre», assegura la demanda de Clifford.

El cas planteja qüestions legals i ètiques sobre les obligacions d’una empresa cap a un treballador que està de baixa per malaltia. La legislació laboral i les polítiques internes d’una empresa solen establir com es manegen les situacions de baixa per malaltia i els augments salarials durant aquell període. En molts casos, les empreses poden proporcionar o no de forma discrecional augments salarials durant una baixa per malaltia.