El teatre municipal El Jardí serà el marc on demà es donarà a conèixer el resultat de la XXV edició del certamen musical de composició de sardanes Memorial Francesc Basil, Premi Ciutat de Figueres. Aquesta és una iniciativa que en principi va sorgir de l´entitat Amics de Francesc Basil, i que actualment té el suport de l´Ajuntament de Figueres i del Foment de la Sardana Pep Ventura de la capital altempordanesa.

Partint de la premisa de recordar els músics empordanesos, enguany s´ha recomanat tenir una recordança per Joaquim Serra, músic nat a Peralada el 1907 i mort a Barcelona el 1957, de qui es commemora el centenari del seu naixement.

El músic figuerenc Jaume Cristau, que a més de pertànyer a l´entitat Amics de Francesc Basil, és també membre del jurat, es lamenta «que es posi tan poca atenció a les bases del concurs. Absolutament mai es pot enviar una obra a concurs signada per l´autor. Sempre s´han de posar les dades del mateix en un sobre apart. Nosaltres hem rebut partitures signades que, evidenTment hem d´excloure del concurs, ja que les bases expliciten que no es poden signar les partitures, sinò que han d´anar en una plica tancada».

La participació ha estat molt més superior que en anys anteriors, amb quinze obres presentades, d´entre les quals cinc han quedat finalistes: Cent anys de fraternitat, Ester, Una rialla d´infant, Homenatge a Joaquim Serra i Seductora. Les cinc peces finalistes es podràn escoltar en el decurs del concert de demà, a les deu de la nit.

Com cada any, Pepita Basil, filla del mestre, presidirà, juntament amb l´alcalde de la ciutat, Joan Armengué, l´entrega de premis del certàmen.

En l´edició de l´any passat el Premi Ciutat de Figueres va ser per al tiblaire de la cobla Selvatana Jordi Feliu i la composió Ginjòlia. El segon premi se l´emportà Vicenç Acunya i la peça Novembre, mentre el premi popular, escollit entre els assistents al concert va ser per Joan Josep Blai i la peça Jocs i carícies. Finalistes van ser Jordi Moraleda amb la peça Igor Stravinsky en el pati de l´Ateneu i Joan Vila i Safont, que era l´autor de la peça Pla de l´Estany.

L´any passat també es va presentar un CD dedicat al centenari del naixement de Francesc Basil, amb peces del músic, editat per l´entitat Músics per la cobla, a càrrec de la Cobla de Cambra de Catalunya.

El Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, entitat que presideix Jordi Santolaria, és una de les trenta-dues entitats que pertanyen a l´Agrupació d´aplecs de les comarques gironines, i com a tal, l´organitzadora de l´aplec de Figueres, que se celebrarà demà passat al Parc Bosc amb tres cobles: Mediterrània, Ciutat de Girona i Bisbal Jove. En cas de mal temps, es disposa de la plaça del Gra com a lloc alternatiu. Enguany l´aplec arriba a la 46a edició.

Les sardanes de l´Emília

En l´audició de tarda de l´aplec hi haurà una estrena. Es tracta d´una sardana que ha escrit el mestre Joaquim Soms, dedicada a Emília Pla, membre del Foment i històrica activista sardanista figuerenca. La peça porta per nom L´Emilia de Figueres, que és com la sardanista és coneguda arreu.

Aquesta no és l´única peça que té dedicada l´Emília, sinó la vuitena. La més antiga la va escriure Francesc Mas Ros, amb el títol Per tu, Emilia.

Més tard va ser Bartomeu Vallmajor l´autor d´Emilia. Per la seva part, Jaume Bonaterra li va dedicar L´Emilia Sardanista. Altres peces les comparteix Emília Pla amb les seves companyes del Foment. És el cas de Les noies del Foment, del figuerenc Jaume Cristau; Emilia, Cecilia i Paquita, de Francesc Camps; Emilia i Cecilia, de Pere Fontàs; i L´Emi i la Nuri, d´Alfons Miàs.