Cent anys de sardanes a Sabadell, és el títol del llibre escrit per dos historiadors sardanistes sabadellencs, Jaume Nonell i Lluís Subirana, editat per la Fundació Ars. Agafant com a referència un llibre anterior dels mateixos autors, ara esgotat, titulat La sardana a Sabadell, editat el 1998 han actualitzat fins el 2006 els aconteixements sardanistics viscuts en aquella ciutat vallesana, segons expliquen els mateixos autors «donant més rellevància als fets que a les persones, tot i que en alguns casos, citat alguns noms significatius és imprescindible».

Al llarg de cents anys s´han generat un bon nombre de cobles, de músics i de compositors. Reflectir tot això no ha estat tasca fàcil, però els autors han comptat amb el suport que els hi han donat les ponències de diferents especialistes, exposades en la taula rodona que es va celebrar en motiu de Cent anys de sardanes a Sabadell: Josep M. Cormand (entitats), Núri Ferré (colles i concursos), Josep M. Serracant (compositors), Francesc Manaut (aplecs i ballades) i Jordi Saura (literatura i discografía.

Deu capítols desgranen aquests cents anys d´història sardanística, però més enllà de la narrativa, el llibre conté un bon nombre d´imatges fotogràfiques relacionades amb els actes que han configurat aquesta celebració.

Gironins destacats

En relació a les comarques gironines, cal destacar les imatges de dues actuacions de l´orquestra Selvatana, els anys 2006 i 2007.

El diccionari d´autors sabadellencs que inclou la publicació ens permet tenir referència de 70 músics i compositors, alguns de històrics, a més d´altres compositors, ocasionalment relacionats amb Sabadell, d´entre ells els gironins, Cassià Casademont (Banyoles 1875-1963) que va dirigir l´orquestra Els Fatxendas, diversos cors i va ser fundador de l´Orquestra Clàssica; Narcís Paulís, (Sant Feliu de Pallerols 1908-1988) , que va formar part de La Principal del Vallès, amb seu a Sabadell la temporada 1924-1925.