La constant pluja des de mig matí va acabar de fer malbé el primer cap de setmana de Fires, que ja havia espatllat el dissabte. A l'espera que Sant Narcís porti avui una treva, el primer diumenge de Fires va quedar absolutament deslluït en haver de suspendre's la diada castellera. També la Fira de mostres presentava un estat gairebé letàrgic al matí, amb poca gent passejant per les parades a l'aire lliure i la majoria d'assistents buscant arrecerar-se del fred i el mal temps.

L'Ajuntament anunciava els primers canvis en els actes del dia per culpa de la pluja al voltant de les deu del matí. Tant les entitats com l'Ajuntament van aguantar fins a última hora però les condicions meteorològiques no van ser gens respectuoses i van impedir celebrar un dels actes més esperats de fires. La jornada castellera va ser desconvocada a última hora, amb públic i colles castelleres ja esperant a plaça.

No van ser els únics perjudicats. Les parades al carrer situades al pont de Pedra també han patit de valent l'inhòspit cap de setmana. Francesc Solà, un artesà que ven les seves peces des de fa més de 35 anys a Girona, va expressar el seu descontent amb l'inici de les festes de Sant Narcís. Segons Solà, el resultat no va ser l'esperat, de fet va ser més baix que altres dies de l'any.

Els comerciants ubicats a la plaça de la Independència van tenir percepcions molt similars. A més, diversos venedors es van queixar del terra de la plaça, en aquest cas de sorra, fet que va provocar la formació de bassals d'aigua i la dificultat per caminar. De fet,era complicat accedir-hi sense acabar amb els peus molls, i quasi impossible accedir-hi amb cadira de rodes, o un cotxet. Per altre banda, Santi, el propietari d'una parada de formatges artesans, va explicar que «el turisme estranger no s'ha aturat davant el mal temps. En canvi, molta gent resident a la comarca s'ha tirat enrere», va afirmar.

Uns metres més enllà, els botiguers es van trobar amb un altre problema a la plaça dels Jutjats. Algunes parades més grans van haver de buidar l'aigua que s'anava emplenant sobre el tendal de plàstic. A més, la humitat de la pluja durant el pas del dia va fer malbé alguns productes. Per molt que les castanyes i moniatos siguin tradició, les famílies preferien entrar a dins d'un establiment i menjar aixoplugats. Francesc Grima va explicar que feia quasi quaranta anys que venia castanyes des de Sant Narcís fins a Nadal a les voltes de la plaça de la Independència, i que no havia notat mai cap canvi en les vendes. D'altres venedors de castanyes, però, no van tenir tanta sort en trobar-se a descobert, i la majoria d'ells van afirmar que les primeres 48 hores de festes van ser un desastre.

A diferència d'altres anys, que durant els caps de setmana les atraccions estaven obertes des del matí fins ben entrada la nit, aquest diumenge les atraccions van romandre tancades durant tot el matí, per sorpresa d'algunes poques famílies que s'hi acostaven per «fer el volt», esperant, sense èxit, poder fer contents els més petits. L'única imatge que es podia apreciar era la d'uns quants firaires escombrant l'aigua que havia quedat acomulada a la parcel·la. Una activitat pensada per als infants era l'espectacle Perico sense por, a càrrec de la Companyia de Titelles Sebastià Vergés, una de les més antigues de Catalunya. Al principi, els titellaires tenien por de no poder dur a terme el seu número per la previsió del temps. Finalment, però, l'activitat va desenvolupar-se amb èxit, tot i el canvi d'ubicació a última hora. En un primer moment l'actuació havia de tenir lloc a la plaça de Santa Susanna, però veient com s'aixecava el dia, es va acabar reubicant molt a prop, a dins del pati de l'escola Eiximenis. La difusió del canvi de lloc es va fer «a través de les xarxes socials, i sobretot pel boca orella de la gent», explicava Txema, un dels organitzadors de l'acte, i va ser molt efectiva, ja que «es van omplir unes cent cadires a més de la gent que es va quedar dreta».

Els assistents a l'espectacle eren, majoritàriament, veïns de Girona, ja que «són els que estan més assabentats d'aquestes activitats», comentaven els organitzadors. En canvi, les poques persones que passejaven pels carrers eren, en general i segons indicaven alguns firaires, turistes d'origen estranger, i ja que havien vingut a passar el cap de setmana a Girona sortien malgrat el mal temps.

La tarda millora

A mitja tarda les pluges van cessar i fins i tot es van poder veure escletxes de sol. Va ser l'excusa perfecta perquè els que portaven tot el diumenge esperant, finalment, poguessin sortir de casa. De mica en mica, tot i la baixada de les temperatures, els carrers es van anar omplint de gent que passejava entremig de les paradetes i comprava alguna cosa. Els firaires de la Devesa van reobrir totes les atraccions i de seguida es va omplir de famílies, avis, joves i infants.

Tot i això, no es mostraven gaire convençuts sobre la millora meteorològica per a aquesta pròxima setmana. Pedro, un firaire que ve cada any per Fires de Girona, va expressar el seu neguit, ja que segons ell, si el temps no aguanta durant els pròxims dies, la majoria de firaires no recuperaran les pèrdues d'aquest primer cap de setmana negat d'aigua.