No serà matemàtic, però gairebé. No t'ho garanteix al cent per cent, però com si ho fes. Guanyar és l'únic camí per seguir un any més a Segona A. Guanyar i també esperar, és evident, perquè el Girona depèn de tercers. Això sí, el munt de possibilitats i de combinacions es veurien més que favorables si els de Pablo Machín aconsegueixen lligar els tres punts aquest dissabte contra el Deportivo de la Corunya. Si aquest és el cas, la permanència estarà pràcticament garantida.

La plana web laligaennumeros.es publicava ahir un article en el qual analitzava el desenllaç que aquest dissabte viurà la categoria d'argent i els múltiples escenaris que s'hi poden dibuixar, amb el Girona d'entre el grapat d'equips que lluiten per no baixar. El portal parla d'un total de 729 combinacions possibles depenent dels resultats del Lugo, Ponferradina, Mallorca, Mirandés, Castella, Alabès, Jaén i el mateix Girona. D'entre tots aquests clubs, els que ara mateix tenen opcions matemàtiques de caure a la Segona Divisió B, els catalans són un dels que pitjor ho tenen ja que només se'ls dóna un 32,27 per cent de possibilitats de mantenir-se. Una xifra perillosa, però que apareix només si es tenen en compte tots els resultats possibles. Tots. L'escenari millora, i de quina manera, si els blanc-i-vermells guanyen el seu partit contra el Deportivo. Amb un "1" al caseller, no només es redueixen les combinacions (es passa de 729 a 243), sinó que pràcticament desapareixen les possibilitats d'acabar ocupant una de les tres places de descens que encara resten per adjudicar (l'Hèrcules va baixar matemàticament la jornada anterior).

Per tant, no només guanyar és l'únic camí per salvar-se, sinó que si això es produeix, el Girona ho tindrà gairebé fet. De les 243 combinacions possibles en la resta de partits amb equips implicats (Lugo-Mirandés, Las Palmas-Ponferradina, Còrdova-Mallorca, Múrcia-Castella i Jaén-Alabès), només 7 enviarien als de Montilivi a la Segona Divisió B. O el que és el mateix: superar els gallecs a l'estadi significarà tenir un 97,12 per cent de possibilitats de seguir formant part del futbol professional, com a mínim, una temporada més.

En totes aquestes combinacions, sempre es produeix un empat a 51 punts entre dos, tres o fins i tot quatre equips que sentencien el Girona. Quan això passa, els catalans en alguns casos tenen les de perdre. En el cas d'igualar amb un sol equip, els gironins tenen el gol average perdut amb Jaén i Mallorca. Però també es pot arribar als 51 punts igualats amb més conjunts i que els resultats tampoc acompanyin. En aquests casos, és el mateix Jaén, el Mallorca i la Ponferradina els que igualarien en puntuació, depenent dels resultats. Si això passa, s'ha de tenir en compte tots els marcadors que s'han produït durant la lliga entre aquests equips i fer una mena de lligueta, en la qual el Girona, amb només 6 punts, quedaria en última posició. Per tant, no només s'ha de guanyar al Deportivo de la Corunya, sinó també esperar que cap de les set combinacions fatídiques es produeixin. Les possibilitats són molt reduïdes, però existeixen i cal tenir-les en compte.

En totes les set combinacions fatídiques, hi ha dos resultats que sempre es produeixen i que són condició indispensable: la victòria del Jaén contra l'Alabès, el que condemnaria els vitorians (es quedarien amb 48 punts) i elevarien els andalusos fins als 51, superant el Girona al tenir-hi els resultats particulars a favor, i el triomf del Castella al camp del Múrcia, que s'hi jugarà el play-off d'ascens a Primera. El filial del Reial Madrid és el que ara mateix marca la permanència (té 49 punts) i s'enfronta a un equip que necessita puntuar si vol assegurar-se la seva participació a la promoció per pujar de categoria.

Per tant, si el Girona guanya el Deportivo i el Jaén no ho fa contra l'Alabès o el Castella tampoc suma els tres punts a la Nueva Condomina, no es podrà produir cap de les set combinacions que envien els blanc-i-vermells a Segona B. Una altra de les premisses indispensables, sempre i quan es compleixin les dues anteriors, és que el Mallorca sigui capaç de puntuar al camp d'un Còrdova que també està lluitant per fer la promoció per pujar. Si els balears no sumen, el Girona els superarà sempre que es guanyi el Deportivo a Montilivi. Una més: a part de les victòries de Castella i Jaén, sumades al fet que el Mallorca puntuï, s'ha de donar una altra variable. És imprescindible que el Mirandés no guanyi al camp del Lugo. En les set combinacions, els gallecs sempre puntuen a l'Anxo Carro i deixen als de Carlos Terrazas sense la victòria. L'únic equip que varia els seus resultats és la Ponferradina; en algunes combinacions guanya, en d'altres empata i fins i tot perd en una (Combinació 1). És independent, sempre i quan les premisses anteriors es compleixin.

En definitiva: tot i que es guanyi el Deportivo, hi ha opcions de perdre la categoria, però són minses. Superant els gallecs, només set combinacions enviarien el Girona a la Segona Divisió B. Combinacions possibles, però que perquè es produeixin cal que coincideixin moltes variables.