Pablo Machín, el desè tècnic que ha dirigit el Girona en aquesta etapa de sis temporades a Segona A, continuarà vinculat al club de Montilivi dos anys més. L'exentrenador del Numància, en la seva primera aventura lluny de Sòria, s'ha doctorat salvant un equip que en la jornada 30 estava a vuit punts del descens i feia pudor de socarrimat. Amb Machín el Girona ha sumat 21 punts en els ultims 13 partits de lliga (sis triomfs, tres empats i quatre derrotes) per acabar sortint del descens, on hi havia acumulat 23 jornades seguides, en el darrer partit. Ja dissabte, després de la victòria contra el Deportivo i de la festa que es va muntar a Montilivi per la permanència, tant el president Francesc Rebled com el director esportiu, Oriol Alsina, van assegurar que la continuïtat del preparador era prioritària. I el propi Machín no va amagar que, complert l'objectiu d'urgència d'aquesta temporada, li feia gràcia continuar a la banqueta amb un projecte nou.

Després d'un parell de dies de negociacions l'acord es va tancar ahir a primera hora de la tarda. Pablo Machín firma per dues temporades i aquest migdia (13.00) a la sala de premsa de Montilivi donarà més detalls del projecte que pretèn impulsar. L'entrenador va aterrar per primera vegada a l'estadi el 10 de març, quan va ser presentat com a relleu de Javi López després de la funesta actuació al camp del Sabadell (4-0). Aquella tarda va prometre "treball les 24 hores" i malgrat admetre que no tenia "cap vareta màgica" va mostrar-se convençut que hi havia plantilla suficient per salvar-se. Machín va perdre els dos primers partits contra el Múrcia (0-1) i l'Sporting (3-1). Però després de tombar l'Alcorcón (3-1) va iniciar una ratxa positiva que li va permetre guanyar 21 dels últims 33 punts en joc. La clau de la permanència en l'ultima jornada. Machín té el tercer millor percentatge de punts (53,8%) dels deu entrenadors que han dirigit algun partit del Girona en aquesta etapa de sis temporades a Segona A. Per davant hi té Salamero (73,8%) i Rubi (56,3%).

Machín encaixa amb el perfil d'entrenador que agrada a Oriol Alsina. És jove (38 anys), i després d'haver-se format al Numància, el seu club de tota la vida, s'ha revaloritzat al Girona en la seva primera aventura fora de casa. A Sòria, abans de ser primer entrenador (2011-13) va ser el segon de Juan Carlos Unzué, Sergio Kresic i Gonzalo Arkonada. També va dirigir el juvenil i el filial, a qui va estar a punt d'ascendir a Segona B. El Numància en va prescindir ara fa un any per apostar per Anquela i després de passar pràcticament tota la temporada aturat va optar per una missió que semblava impossible: salvar el Girona del descens en els últims tretze partits.

L'any 2000, Machín va començar a dirigir equips de categories inferiors del Numància entre els quals el juvenil i el filial. Després, com a home de la casa, ascendiria al primer equip per fer primer d'entrenador de porters i més tard de segon de tècnics del nivell de Lotina, Goikoetxea, Pacheta, Kresic, Arkonada o Unzué fins que l'estiu del 2011, el president li va confiar la banqueta.

A Girona l'entrenador va optar per revolucionar el sistema de joc com a darrer intent per salvar l'equip. D'aquesta manera va experimentar amb èxit el sistema amb cinc defenses (tres centrals i dos carrilers), tres mitjos i dos davanters), que quan ha convingut ha convertit en un 4-4-2 més convencional. Pablo Machín d'entrada va apostar pels joves: Juncà i Iván López, quan han estat en condicions, han estat els carrilers, i de centrals ha preferit Richy i Ramalho abans que Migue. Timor, Eloi i Ortuño han estat altres peces clau en la resurrecció de l'equip.