La competició s'ha aturat aquesta setmana per les festes de Nadal però es reprendrà la pròxima amb un duel d'alçada: el derbi inèdit, a Segona A, entre el Llagostera i el Girona. A nou dies del duel, els presidents de tots dos clubs, Isabel Tarragó i Francesc Rebled, analitzen les relacions que mantenen després de l'enrenou causat l'estiu passat per la sobtada marxa d'Oriol Alsina de Montilivi per tornar a casa seva. Asseguren que tots dos equips tenen una "rivalitat sana" i es van mostrar convençuts, en la trobada organitzada pel Diari de Girona al Mas Ros de Cassà, que serà un derbi "intens i emocionant".

La marxa sobtada d'Oriol Alsina de Girona a Llagostera quan ja havia decidit quedar-se a Montilivi com a director esportiu va tensar les relacions entre dos clubs que, fins aleshores, tenien moltes afinitats. Tot el que va passar a l'estiu afegeix "morbo" al partit?

FRANCESC REBLED: És un partit de rivalitat i, la rivalitat, com més propera és, potser sí que té més morbo. Però és un morbo sa. Els estadis dels dos equips estan a vint minuts/mitja hora en cotxe, som dos equips de la mateixa província, i Girona no és gaire gran.

ISABEL TARRAGÓ: Serà el primer partit oficial de lliga en què coincidirem els dos equips. Havíem jugat abans en Copa Catalunya però mai en lliga. No sé si la paraula és morbo, jo crec que és un partit que genera expectació. Hi ha interès, és un derbi que ha aixecat expectatives. Al final els dos clubs tenim moltes coses en comú, sense anar més lluny el Mas Ros, on ens trobem ara, patrocina els dos equips. Hi ha més punts de connexió que de separació. Estic d'acord amb en Francesc, que, independentment que cadascú vulgui que guanyi el seu equip, serà un partit de rivalitat sana. Al final hi haurà bon ambient.

FRANCESC REBLED: El que va passar a l'estiu amb la marxa de l'Oriol cap a Llagostera està oblidat. No crec que hi hagi cap ferida oberta per allò. El futbol no té memòria, aquí tot va molt ràpid i allò ja està passat. Això sí, com deia abans, hi ha rivalitat entre els dos equips i tots voldrem guanyar els tres punts.

ISABEL TARRAGÓ: No sé si està oblidat tot allò... no vull que se'm malinterpreti, ho dic en el bon sentit. La temporada passada va ser molt dura per al Girona, res a veure amb el que està sent aquest any. L'equip es va salvar en l'últim partit, coincidint poc després amb l'ascens del Llagostera, i un dels artífexs de totes dues coses va ser l'Oriol. Hi ha molta gent que encara ho recorda i li té certa estima per això. Ell ara està al Llagostera, a casa seva. I com diu en Francesc sí, en el futbol no hi ha memòria però la gent això no ho hauria d'oblidar, la feina que va fer l'Oriol a Montilivi va ser molt positiva i va contribuir a salvar l'equip i a començar a construir la plantilla actual.

Aquesta polèmica sortida d'Alsina també va provocar que, finalment, Girona i Llagostera no compartissin Montilivi. Palamós s'ha acabat demostrant que era la millor opció?

ISABEL TARRAGÓ: Pel Llagostera al final la solució de jugar a Palamós és la millor. Ens hi trobem com a casa. Hi tenim cada vegada més seguidors i més fidels. I se senten l'equip com a seu. Potser si haguéssim anat a jugar a Girona això no hauria passat. Més de la meitat dels nostres socis són de fora de Llagostera, o sigui que l'arrelament que buscàvem a la Costa Brava s'està produint.

FRANCESC REBLED: Jo també des del primer moment vaig tenir claríssim que la millor decisió era aquesta, que anessin a jugar a Palamós. És un bon lloc, pel nou àmbit geogràfic, per disposar d'unes instal·lacions que ja havien vist futbol de Segona A i per jugar en un municipi amb una afició entesa en futbol i amb tradició. Pel Girona també és millor. Compartir estadi podria ser possible a Primera Divisió, amb unes instal·lacions de màxim nivell, com passa a Itàlia, per exemple. Però aquí, ara, amb les condicions que tenim, era molt complicat. Massa. A més a més a Palamós tenen més marge per fer abonats.

Parlem de la situació esportiva. Què és el que temen del rival?

FRANCESC REBLED: El Llagostera és un equip made in Oriol Alsina, o sigui, molt intens, sòlid al darrere, que treballa molt bé les jugades d'estratègiaÉ Aparentment potser pot semblar que no té res, però és un equip que ens posarà moltes dificultats. Sí, estan en zona de descens, però porten dos triomfs seguits i si tu veus els seus partits t'adones que són extremadament competitius. A més, s'estan despertant i donaran, encara, molta guerra.

ISABEL TARRAGÓ: Des que hi ha Pablo Machín el Girona és un equip molt guerriller. Mai defalleix i això els ha permès sumar molts punts en els afegits, com a Gijón, Sòria o Leganés. Tenen molt bons jugadors, alguns que ja fa temps que hi són i d'altres que han arribat aquest any, amb fitxatges molt encertats. Si estan allà a dalt, per alguna cosa serà, ningú els ha regalat res.

FRANCESC REBLED: Mirat en termes econòmics, el més previsible seria que el Llagostera i el Girona estiguessin lluitant tots dos per la permanència. Nosaltres som el segon equip amb límit salarial més baix de la categoria, i amb això està tot dit. Ningú es podia esperar que les coses anessin tan bé i que ens trobessim tot l'any en zona d'ascens directe o de play-off. Però el futbol té aquestes coses. Amb pocs diners hem fet un bon equip. Potser la nostra diferència amb el Llagostera és que fa més anys que som a la Lliga Adelante, aquest és el setè, i aquesta és una experiència que ells han d'anar agafant. La Segona A no té res a veure amb la Segona B o la Tercera.

ISABEL TARRAGÓ: Sí, és clar que era previsible la classificació que ocupa el Llagostera. Tots sabem que la nostra lluita és la permanència. Tothom amb qui parles et diu que aquesta lliga és molt llarga i que hi pot haver molts canvis. Amb un parell de partits que haguéssim tingut més sort segurament estaríem en una posició més tranquil·la però ara tenim la permanència a un punt i les dues victòries seguides contra Ponferradina i Albacete ens han donat molta confiança.

A qui fitxarien del rival?

ISABEL TARRAGÓ: (Riu) Jo a cap del Girona, ni d'enlloc més! Els meus són els millors.

FRANCESC REBLED: Tenen equip molt compromés, tios que se senten la casa i són compromesos. Però no els fitxarem perquè ells ja estan bé on són i nosaltres estem satisfets amb el que tenim.

Quin tipus de partit esperen?

ISABEL TARRAGÓ: No sé si els davanters estaran encertats ni si hi haurà molts gols, però tinc clar que serà un partit intens. Ocasions n'hi haurà.

FRANCESC REBLED: Sí, serà intens. I gols n'hi haurà. No crec que sigui un partit de zero a zero. El Llagostera tinc clar que ens posarà molts problemes. Serà una de les sortides més complicades de la temporada. Les dinàmiques amb què arriben els dos equips? Sí, el Girona porta dos punts de dotze i el Llagostera ha guanyat els dos últims partits, però ningú s'imaginava que a aquestes alçades de campionat, a tres partits per acabar la primera volta, portaríem 31 punts. Si l'any passat vam arribar a estar a nou punts de la permanència! Per això ara quan em diuen que estem en crisi no me'ls vull escoltar. Estan a dalt de tot i només cal mirar contra qui lluitem aquesta temporada en els sis primers llocs: Las Palmas, Sporting, Betis, ValladolidÉ Tots els grans i nosaltres allà al mig. Aquesta temporada no té res a veure amb el curs passat o fa dos anys. Nosaltres vam fer un play-off de primera eliminatòria amb l'Alcorcón. Ara, en el millor dels casos, et ?trobaries Saragossa, Betis, ValladolidÉ No vam poder guanyar l'Alabès però l'equip, de la manera com juga, em fa està molt tranquil.

ISABEL TARRAGÓ: Això són ratxes, i ara els ha tocat aquesta una mica negativa. Nosaltres hem de seguir pensant en la permanència. Evitar despenjar-nos de la lluita i arribar als 51 punts al més aviat possible. Del Girona no sé quin plantejament tenien, però imagino que poden estar lluitant a dalt tot l'any.

FRANCESC REBLED: Nosaltres ho tenim ben encarrilat. El nostre objectiu principal continua sent la permanència, però és veritat que si amb 31 punts quan encara no s'ha acabat la primera volta dic que pateixo per salvar-nos, podria no entendre's gaire. Podem acabar la primera volta amb 35 o 36 punts, i això serien només dos menys que els que vam sumar l'any de Rubi en el mateix període. Això pràcticament seria la salvació. Objectiu? Mantenir-nos el màxim de jornades possibles entre els sis primers i a veure què passa quan arribem a la recta final, als darrers deu partits.

Quin partit és més transcendent, el de Palamós o el de tornada a Girona quan només faltin tres jornades per al final?

FRANCESC REBLED: El partit decisiu serà el de tornada, d'això n'estic ben segur. El Girona-Llagostera arribarà a tres jornades del final i tots dos equips o, com a mínim, un dels dos s'hi jugarà alguna cosa. Tinc la sensació, tal i com va anar la temporada passada, que nou punts donen per molt i que serà un duel determinant. Tant de bo el Llagostera pogués arribar a Montilivi salvat. Recordeu que la temporada passada mitja lliga lluitava a tres jornades del final pel play-off i l'altra mitja per evitar el descens. Amb això està tot dit. El Llagostera segurament haurà sortit del descens però és complicat que estigui matemàticament salvat. I nosaltres, ja no dic que estarem entre els sis primers, però potser som setens, vuitens i tenim la promoció a tocar i mantenim intactes les nostres opcions. Ningú tindrà res fet.

ISABEL TARRAGÓ: Sí, quedarà molt poc per al final i també el veig decisiu. Tampoc penso que ens puguem fixar com a referent en el partit que vam disputar a l'estiu en el torneig Costa Brava (victòria del Girona 1-0). Nosaltres teníem un altre entrenador i les situacions són molt diferents.

El Nou Estadi registrarà la millor entrada de la temporada? Preveuen un ambient de derbi també a la grada?

ISABEL TARRAGÓ: Per a nosaltres la visita del Girona és un partit més però sí que és veritat que quan a l'estiu miraves el calendari aquest era un dels rivals que buscaves i encerclaves amb vermell el dia que havien de venir a Palamós. Igual com el Betis o el Barça B, d'altres rivals de molt atractiu. Ambient al camp? És una jornada una mica rara. No saps si la data és bona o no perquè és veritat que cau enmig de les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis, però també pots pensar que els nens fan vacances i que la gent portarà molts dies tancada a casa i potser ve de gust sortir a veure futbol. Tenim constància de tres autobusos de penyes de Girona. És un desplaçament curt que es cobreix amb mitja hora i també vindrà gent amb cotxe particular. De moment hem venut més de 200 entrades anticipades.

FRANCESC REBLED: Tinc dubtes de quanta gent de Girona hi pot haver al camp. Potser un miler sí. Però quan t'has de rascar la butxaca, a la gent li costa.

ISABEL TARRAGÓ: Jo espero que hi hagi més gent de Llagostera que de Girona!

FRANCESC REBLED: Si vinguessin tots els que han de venir n'hi hauria més de Girona, el club té més abonats.

ISABEL TARRAGÓ: El que potser no se sap és que hi ha gent que fa un cap de setmana a Montilivi i un a Palamós. No molta, però n'hi ha, que és abonada dels dos clubs gironins de la Lliga Adelante.

FRANCESC REBLED: Sí, jo també tinc constància que hi ha gent que és sòcia del Girona i que també van a Palamós. No està gens malament poder tenir futbol de Segona A cada setmana.

ISABEL TARRAGÓ: A més a més les dues aficions tenen una relació cordial. La temporada passada les penyes del Girona van venir a Llagostera a donar suport a l'equip en els partits de play-off. I em consta que han organitzat un dinar conjunt per al dia 3 a Palamós abans del partit. Serà un derbi festiu, sens dubte.

FRANCESC REBLED: Les penyes del Girona són molt sanes i no han tingut mai problemes enlloc. La celebració del dinar amb les del Llagostera n'és un clar exemple. Jo també estic convençut que, més enllà del resultat, serà un derbi festiu. No passa cada dia que es jugui un derbi gironí a Segona A.