Durant tota la temporada, Las Palmas, Valladolid i Sporting han vist el Girona com un inesperat rival a batre. Un equip que feia nosa i que no hi tindria res a fer a l'hora de jugar-se les garrofes de veritat en la lluita per l'ascens a Primera Divisió. Tanmateix, la bona trajectòria dels de Pablo Machín no només ha tingut continuïtat sinó que ha superat amb escreix les de Las Palmas i Valladolid, a qui ha relegat al play-off. Només l'Sporting els ha seguit el ritme fins a la darrera jornada. El Girona ha passat de ser el convidat inesperat a la festa del grans a tenir el premi a l'abast. Un equip humil, i amb un dels pressupostos més baixos de la categoria és a només 90 minuts de Primera. El cas del Girona no és únic aquesta temporada a Europa. I és que si el curs passat, l'Eibar va deixar bocabadat el panorama futbolístic internacional, enguany les gestes s'han repetit a França, Anglaterra, Portugal, Alemanya i diumenge, potser, a la Lliga Espanyola.

La rebel·lió dels modestos es podria titular la pel·lícula sobre la temporada futbolística a les segones divisions de les principals lligues europees. A l'espera del que pugui fer el Girona, els aficionats al futbol internacional ja es poden anar familiaritzant amb Bornemouth (Anglaterra), Carpi i Frosinone (Itàlia), Ingolstadt 04 (Alemanya), Gazelak Ajaccio (França) i Tondela (Portugal). Són equips amb ben poca experiència en el futbol professional que el curs vinent competiran contra els millors clubs del seu país. Ningú els esperava, que diria aquell, però tots s'han guanyat l'ascens per mèrits propis i deixant amb un pam de nas rivals de molta més entitat i història.

Ara farà un mes el Carpi i el Bornemouth ja van segellar el seu ascens a la Serie A i la Premier League. A Itàlia, la sorpresa de l'ascens inesperat del Carpi va quedar en no-res després que es confirmés que el Frosinone l'acompanyava a la Serie A. Amb menys de 50.000 habitants, aquesta localitat a mig camí de Roma i Nàpols s'ha guanyat un lloc a la màxima categoria després de quedar segona a la Serie B. El més fort és que aquest club de la regió del Lazio militava la passada temporada a la Prima Divisione (Segona B) i en el seu primer any a la categoria de plata ha fet el salt a Primera. Dirigits per Roberto Stellone i sense cap estrella a la seva plantilla, el Frosinone ha superat en el seu camí històrics com el Bolonya, Vicenza o Perugia.

A Alemanya tampoc ningú s'esperava l'ascens a la Bundesliga de l'Ingolstadt 04. Sota el paraigua de la casa Audi, aquesta localitat bavaresa de 130.000 habitants competirà el curs vinent per primer cop amb el Bayern, el Borussia i els altres grans clubs germànics. Dirigits per l'exjugador del Bayern Thomas Linke, l'Ingolstadt 04 ha dominat autoritàriament la segona divisió fins a assolir un històric ascens. Mentrestant, Kaiserlauten i Kalsruhe es barallen per l'altra plaça i d'altres clàssics com Fortuna Düssdeldorf, Nuremberg o Munic 1860 naveguen per la zona mitja i baixa de la taula.

On també hi ha hagut salts inesperats ha estat a França i Portugal. La ciutat corsa d'Ajaccio tornarà el curs vinent a la Ligue 1 però l'equip que hi competirà no serà el clàssic AC Ajaccio sinó el Gazélek Ajaccio. Acabat d'ascendir a la Ligue 2 i amb un camp per a 3.000 espectadors, el Gazélek puja a Primera mentre històrics com l'Auxerre o el Nimes es queden a Segona. Amb la humilitat per bandera, entre els seus modestos jugadors hi destaca el veterà Brechet, amb passat a la Reial Societat.

Ascens al minut 94

Amb un estadi on en els partits amb prou feines s'hi apleguen 2.000 persones, el Tondela ha donat la gran sorpresa a Portugal. Un gol al minut 94 va segellar l'històric ascens per a un club que viurà el seu primer curs a la Primera Divisió portuguesa. Amb l'aval de complir sempre amb els jugadors i de no estirar mai més el braç que la màniga, el Tondela s'ha proclamat campió de Lliga per davant dels filials de Porto, Benfica o Sporting i deixant amb la mel als llavis el Chaves la darrera jornada. Amb l'ascens, l'estadi del Tondela, que no té graderia de preferent i en un dels gols hi té ben pocs seients, haurà de doblar l'aforament del camp.