Com deia aquell, avui pot ser un gran dia. És més, ho hauria de ser. Per mil i un motius. Escombrant cap a casa, es podria dir que el Girona mereix pujar a Primera. No hi ha estat mai en gairebé 85 anys d'existència i l'actual és el moment de la seva història en què més a tocar ho té. Es podria apel·lar a l'entrega, fe, i compromís d'aquesta plantilla; un grup de jugadors que, tot i estar predestinats a lluitar per no baixar, ha esgotat tots els adjectius possibles amb una temporada per emmarcar. S'hauria d'enaltir la figura de Pablo Machín, far d'un vaixell que no només va arribar a port el curs passat (amb dificultats extremes, però hi va arribar), sinó que aquest any ha travessat l'oceà avançant tota mena de transatlàntics. Cap d'aquestes afirmacions són pas cap mentida i per totes elles el Girona hauria de jugar l'any vinent a la Lliga BBVA, al costat de Barça, Reial Madrid i tota la pesca. Però una cosa és desitjar-ho de tot cor, i una altra de ben diferent és aconseguir-ho. I com que el premi encara no és al sac, a l'equip no li queda cap altra opció que fer un darrer esforç aquesta tarda a Montilivi (18.00 hores/C+1), guanyar el Lugo, deixar-se de mirar de reüll el que pugui fer l'Sporting al camp del Betis i arrodonir l'any amb l'alegria més gran que mai haurà celebrat aquest club.

"La nostra motivació per pujar ha de ser superior a qualsevol que pugui tenir el Lugo", deia ahir Pablo Machín en l'última prèvia del curs sempre i quan el play-off, aquell que ningú vol veure ni en pintura, sigui un destí inevitable. Motivació per ser de Primera i motivació també per tancar la temporada amb victòria. Perquè sí, per no dependre de tercers, per donar una alegria més a una afició que avui omplirà com gairebé mai l'estadi. Guanyar el Lugo de Quique Setién es tradueix amb un ascens. Així de clar. L'Sporting ja es pot aprofitar de la patxorra del Betis i golejar al Villamarín, que si els blanc-i-vermells sumen els tres punts i eleven fins a 84 el seu caseller, serà impossible que ningú els atrapi. Una altra opció ben vàlida és que, tot i que no es pugui vèncer el Lugo i que el partit de Montilivi acabi amb empat, l'Sporting sigui incapaç de guanyar els de Pepe Mel per més d'un gol de diferència. Les probabilitats, aquelles que solen aparèixer en els moments determinants, somriuen als gironins. També hi juga a favor que el Lugo és un dels pitjors visitants de la categoria; un conjunt que acumula nou jornades sense guanyar i que sempre que visita Montilivi hi cau golejat.

El problema és que en el futbol, fiar-ho tot a l'estadística i convèncer cegament en el que diu la teoria és un error que pot esdevenir fatal. El que compta és la pràctica i és aquí on el Girona ha de ser valent. Té l'exemple d'ara fa set dies, quan va viatjar a Palma per enfrontar-se a un Mallorca ja salvat, sense tensió i que pensava més en les vacances que no pas en cap altra cosa. Sobre el paper, tot feia pensar que els catalans no haurien d'haver tingut massa problemes per guanyar, però no va ser pas així. Un gol de Sandaza a un quart d'hora per al final quan els de Machín juaven amb deu va salvar els mobles per als gironins, que no van poder aprofitar la primera oportunitat per pujar de manera directa ja que l'Sporting va fer els deures a casa amb el Sabadell, ajornant qualsevol mena de celebració, sigui del bàndol que sigui, fins la darrera jornada del campionat. Tampoc s'hi juga res el Lugo, amb la permanència a la butxaca i amb el cap més pendent de l'any vinent que no pas de la temporada que tot just aquest mes s'acaba. No obstant, les paraules del tècnic Quique Setién i d'alguns jugadors de la plantilla, com ara el porter Dani Mallo a qui Montilivi l'ha vist defensar els colors del Girona durant quatre temporades, deixen ben clar que els gallecs no vindran a fer turisme i que en cap cas pensen regalar els tres punts al seu adversari.

En l'última cita del curs, la més important de les 42 jornades disputades fins ara, Pablo Machín tindrà alguna baixa significativa. Sobretot en defensa, una de les línies més mermades al llarg de tot l'any. Jonás Ramalho es va lesionar ara fa dues setmanes a Mendizorrotza i ha d'encarar uns sis mesos de baixa, per la qual cosa avui veurà el partit des de la graderia. Dos centrals més tampoc estaran a disposició del tècnic. Carles Mas, que s'havia convertit en el relleu del de Barakaldo aquests últims partits, va ser expulsat a Palma i li tocarà complir un partit de sanció. També ha estat castigat Richy Álvarez, capità i ànima d'aquest equip. El gallec també va veure la vermella a Mallorca; va ser en el temps de descompte i per una acció prou dubtosa com per obligar al club a moure cel i terra tot intentant que el futbolista pugui jugar. Al final, sense sort. Per tant, sense Ramalho, Mas ni Richy, Pablo Machín s'haurà d'inventar una línia defensiva inèdita per aquesta última i trascendental cita a Montilivi. Amb Cifuentes i Juncà indiscutibles als carrils, a Florian Lejeune l'acompanyaran Pablo Íñiguez i David Garcia. Mentre que Íñiguez ha tingut uns minutets a Vitòria i també a Palma, més s'ha de tirar enrere per veure l'última aparició de David Garcia. El manresà, que només ha jugat deu partits en tota la Lliga, no juga des de fa tres mesos. Aquell dia, a Ponferrada, el Girona va caure golejat (3-0) en un partit en el qual l'esquerrà va acabar lesionat.

Si en defensa s'esperen alguns canvis, tot sembla indicar que la resta de l'equip serà el mateix que va jugar a l'Iberostar. És a dir: Pere Pons, Granell i Eloi Amagat es repartiran les tres places del mig del camp; mentre que la responsabilitat de perforar la porteria rival serà per a Jaime Mata i Fran Sandaza, els dos artillers més entonats de la plantilla.

Pel que fa el Lugo, Quiqué Setién, en el que serà el seu darrer partit al capdavant de l'equip gallec després de sis temporades al club, té les baixes del central Jon García, el migcentre Pelayo, el migcampista ofensiu Jonatan Valle i els davanters David Aganzo. El tècnic càntabre ha deixat a casa per decisió tècnica al lateral Víctor Marco i al defensa de Sils Albert Dalmau. Tampoc viatgen els juvenils Manu Cedrón, Julio Camba i Dani Pedrosa, habituals en els entrenaments del primer equip i en algunes convocatòries. En canvi, Setién recupera el lateral Diego Seoane i el davanter Pablo Nicolás Caballero, les úniques novetats de l'expedició formada per 18 futbolistes. Des que el 4 d'abril va golejar el Mallorca a l'estadi Anxo Carro (4-0) que el Lugo no coneix la victòria: ha encaixat cinc derrotes i ha cedit quatre empats en les darreres nou jornades del campionat.