Girona s'haurà despertat aquest matí com un diumenge qualsevol, però l'aspiració de la majoria dels gironins és que no ho sigui. Aquesta ha sigut una setmana gran, amb el retorn del Celler de can Roca al número 1 i amb la confirmació que la sisena temporada de Joc de Trons es rodarà al Barri Vell, i el repte és que acabi sent de Primera. Gairebé 85 anys després de la seva creació al ja desaparegut Cafè Norat de la Rambla, el Girona FC té aquesta tarda a partir de les 18.00 una cita amb la història. I això, que sovint de tant usar l'expressió pot haver caigut en l'exageració, no és avui cap recurs gratuït. Mai s'hi havia estat tant a prop (una victòria contra un Lugo que no s'hi juga res, per no haver d'estar pendents del resultat de l'Sporting al camp del Betis), i qui sap si per tornar a pujar el tren han de passar 85 anys més.

Tot i els nombrosos mèrits esportius que han protagonitzat clubs de la ciutat o la provincia, mai cap equip de Girona ha jugat a la Primera divisió del futbol espanyol. Un club tan selectiu que està únicament restringit a 20 escollits i on ser-ne membre equival a jugar de tu a tu contra el Barça, el Madrid, l'Espanyol, el València, l'Atlètic o l'Athletic. Girona, i ho saben bé els establerts que durant dues dècades van gaudir de bàsquet ACB, poques vegades s'ha deixat endur per l'eufòria esportiva d'un èxit local. Avui, però, a Montilivi no hi cabrà ningú i si l'estadi hagués tingut capacitat per a 15.000 espectadors, possiblement també s'hagués omplert. Les entrades pel Girona-Lugo es van esgotar la matinada de diumenge passat a dilluns, hores després quela victòria a Mallorca amb el gol de Sandaza deixés l'equip de Pablo Machín a tocar de l'objectiu. A l'estadi hi haurà gairebé 10.000 persones; molts milers més ho seguiran amb el cor encongit des de casa, als bars (el duel és exclusiu de Canal+) o als cinemes Albèniz, on els subscriptors del Diari de Girona hi tindran accès gratuït per seguir les evolucions del duel. Que a la revenda s'hagin demanat 500 euros per un lot de 4 entrades de gol és només una prova més de la febre que des de fa dies s'està vivint a la ciutat davant la possibilitat més real que mai d'arribar allà on mai hi ha estat cap equip de la demarcació.

El Girona de Rubi va fer el primer pas per despertar, fa dues temporades, una ciutat tradicionalment amb el sentiment futbolístic adormit. Jugar aquell play-off d'ascens contra l'Alcorcón i l'Almeria es pot entendre avui com un primer assaig de l'assalt directe al premi que està previst per aquest vespre. Rubi, l'endemà de perdre aquella promoció al Juegos del Mediterráneo, demanava que no es deixés apagar la flama i si bé ha costat aconseguir-ho (sense anar més lluny el curs passat es va salvar la categoria, pels pèls, en l'última jornada, i a nivell social el club ha encadenat sovint embolics) s'ha pogut arribar al dia clau amb l'adrenalina disparada i tota una ciutat i una provincia expectants. De mica en mica cada cop més balcons s'han vestit de blanc-i-vermell; a poc a poc, més nens han passejat amb orgull la samarreta que al camp vesteixen Cifu, Pere Pons, Eloi o Sandaza; i pas a pas, durant tot l'any, s'ha anat fent cami per plantar-se a l'última jornada amb tot de cares per deixar enrere l'ànim perdedor.

La setmana s'ha fet llarga. Les hores no passaven; els dies eren muntanyes. El president del Girona, Patxi Otamendi, no n'ha sigut cap excepció. "Tothom té ganes que arribi l'hora del partit. Ens hi juguem molt i hem de tocar de peus a terra i sortir a guanyar, perquè ningú ens ajudarà", assegurava ahir poc després d'haver visitat l'entrenament que Pablo Machín va dirigir a Montilivi i intentar transmetre a la plantilla tanta tranquil·litat com fos possible. Tenia previst no trigar gaire apagar el telèfon per estar tranquil fins l'hora de tornar al camp, aquesta tarda.

Montilivi bullirà. Club i Ajuntament recomanen als aficionats que vagin a l'estadi amb antelació i que, en la mesura del possible, ho facin a peu o en transport públic (s'ha creat una línia d'autobusos gratuïts des dels aparcaments dissuasoris del Mas Gri i del pavelló de Palau). Des de les 12 del migdia hi haurà en funcionament una fan-zone a la part alta de la grada de preferent. Com es va anunciar, les taquilles només obriran per possibles incidències dels abonats i en cap cas es podran posar noves localitats a la venda. Amb discreció el Girona i l'Ajuntament han traçat el pla en cas que es pugui celebrar l'ascens i que passaria per mantenir la festa a Montilivi aquest vespre al final del partit i reservar per demà la part més institucional.