De les comarques gironines n'han sortit molt bons futbolistes. Gerard Deulofeu, Andreu Fontàs, Jordi Xumetra o Marc Muniesa juguen actualment en equips de Primera Divisió a Espanya o Anglaterra i, anteriorment, Girona ja havia donat futbolistes de primer nivell. Des de Balmanya, Curta, Ribera, Gasca, Martí Vergés i Lluís Coll fins a Delfí Geli i Miquel Soler passant per Martí Filosia i Pau García Castany o Pere Vilarrodà. Ara bé, el que no hi ha hagut mai és un equip de Primera Divisió tot i que, fa dos anys, el Girona de Rubi es va quedar molt a prop d'aconseguir-ho; igual com li havia passat al Figueres en la promoció contra el Cadis de fa vint-i-tres anys o al mateix Girona el 1936, just abans de la Guerra Civil, en un futbol molt diferent de l'actual. Avui, el Girona pot solucionar aquesta anomalia històrica que, curiosament, només es dóna en el futbol perquè Girona sí que ha jugat a la màxima categoria en molts altres esports com el bàsquet, l'hoquei, l'handbol, el waterpolo, el rugbi o, també, en futbol femení, amb l'Estartit jugant a la màxima categoria fins fa pocs anys.

L'ascens del Girona a Primera Divisió pot arribar com a culminació d'un moment dolç de l'esport d'aquí. Fa poques setmanes, l'Spar Citylift Girona va guanyar la Lliga Femenina de bàsquet omplint Fontajau, fins al punt que es varen haver de tancar portes; mentre que en un altre dels esports històrics de la demarcació, l'hoquei, Shum Maçanet i Lloret han tornat a pujar a la màxima categoria. Un esgraó per sota, el Bordils s'ha consolidat a la divisió de plata d'un esport, l'handbol, que en el seu moment també va tenir una experiència gironina a l'elit de la mà del GEiEG i amb noms mítics com Papitu. I, mentre fa unes setmanes Girona i Llagostera acaparaven l'atenció mediàtica per un partit en el qual tots dos encara lluitaven per pujar a Primera, un equip com el GEiEG de rugbi femení que entrena Coral Vila ha quedat subcampió de la màxima categoria des de l'anonimat.

Un exemple molt clar de la importància que han tingut determinats esports d'equips a les comarques gironines és l'hoquei patins. Girona, i també Salt, van tenir una gran època d'esplendor a la dècada dels cinquanta amb noms mítics com August Serra, tres cops campió del món amb la selecció espanyola, sense deixar de jugar al Girona CH. El pòsit deixat per aquella generació i les posteriors encara continua en poblacions com Maçanet i Lloret, que acaben de tornar a pujar a l'OK Lliga, mentre que el Blanes, que va arribar a guanyar una Copa del Rei, ha entrat en una fase de decadència.

El bàsquet, en canvi, va explotar més tard a Girona i, per exemple, el Sant Josep no es crea fins al 1963 i l'ascens del ja Valvi a l'ACB arriba el 1988. Dues dècades consecutives a l'elit que varen acabar, bruscament amb la desaparició per motius econòmics, quan l'equip havia arribat al seu sostre, guanyant la seva segona Lliga Catalana, jugant el play-off pel títol i competint a Europa amb Marc Gasol, Svetislav Pesic o Arriel McDonald. L'equip va arribar a guanyar un títol europeu (FIBA Cup) i a quedar subcampió l'any següent d'un altre (ULEB Cup). Un bàsquet de primera fila que també ha tingut la seva versió femenina. Primer a Figueres amb La Casera d'Anna Junyer i Roser Llop i després a Girona amb el GEiEG i amb l'actual Spar Citylit Girona que ha trencat tots els registres proclamant-se campió de Lliga i preparant la seva participació a l'Eurolliga. Passat l'estiu, l'Uni començarà la seva setena temporada consecutiva

Un munt de disciplines a les quals no s'ha pogut afegir mai el futbol tot i els primerencs intents gironins d'abans de la Guerra Civil, de les set temporades seguides del Figueres a Segona Divisió o de la història d'un Palamós, primer club de futbol creat a Catalunya, que també hi va arribar a jugar,

Des de la seva arribada a Palamós a finals del segle XIX, quan Gaspar Matas va voler crear un equip d'aquell esport que havia vist mentre estudiava a Anglaterra, el futbol ha tingut molta importància a les comarques gironines. A la capital, a Figueres, a Palamós, a Olot, ara a Llagostera... Però sense arribar mai a Primera Divisió, com sí que han fet altres esports que van començar a jugar-se aquí dècades més tard. O almenys fins a aquesta tarda.