El Girona-Lugo és un partit d'aquells històrics, dels que ningú es vol perdre. Josep Gusó serà avui a Montilivi?

No. Segur que no. No hi vaig mai des que vaig plegar. Estic molt content que el Girona pugi a Primera, que estic convençut que passarà ara que només falta un partit, però imagini's que hi vaig després de tants anys i perden. Llavors em dirien que sóc jo el que he portat la malastrugança. No, no hi aniré.

No hi ha anat més? Cap partit?

No. L'últim partit que vaig veure a Montilivi va ser el del penal d'en Kiko Ratón.

Uns anys a la presidència del Girona cremen?

Molt. Jo vaig acabar molt cansat. Desgastat.

Ara recordava el penal de Kiko Ratón. Aquella permanència va ser, gairebé, una èxit més gran que l'ascens a Segona A?

Jo no ho crec. Recordo que sí, que vam patir molt, perquè, tot i tenir cinc equips per darrere abans de començar la jornada, al minut 20 ja vèiem que en els partits semblava que eren marcadors de tennis amb gairebé tots a favor dels equips que havien de guanyar. Tot s'anava complint en contra nostra, però en l'aspecte de recordar-ho com un fet important, tinc clar que per al Girona va ser més important la conversió en Societat Anònima Esportiva. De la meva etapa crec que la conversió en SAE està per davant, fins i tot, de l'ascens a Segona A.

Va ser molt treballada. I es va acabar aconseguint amb "l'ajuda" dels ja mítics Ventura i Figueras...

Em va costar molt. Vaig patir, però per a mi era una obsessió personal que el club es convertís en SAE. I ho vam acabar aconseguint. El més fàcil hauria estat fer una roda de premsa i dir nois "la ciutat no vol futbol" i deixar-ho estar allà.

En aquells anys semblava que jugar a Segona A era la solució a tots els mals del club, però els problemes no han desaparegut. Ara, si es puja a Primera, sí que el Girona trobarà una major estabilitat econòmica?

Pujar a Primera Divisió és molt bo. Ho és per al club, per a la ciutat i, també per més enllà Girona, també per a les comarques. Ja és hora que els gironins treiem pit i, encara que no tinguem ni una Nacional II en condicions, ens hem de sentir més orgullosos de ?nosaltres i deixar estar d'una vegada aquest sentiment com si tot el que vingués de Barcelona, o de fora, fos millor.

Vol dir que un cop a Primera ja no hi haurà gironins que voldran que guanyi el Girona i no pas el Barça quan els dos equips s'enfrontin a Montilivi?

Potser ara començarem a estar al cinquanta per cent d'aficionats del Girona i del Barça.

Però ara diuen que Girona està de moda. El millor restaurant del món, la gravació de "Jocs de Trons", èxits esportius..

A aquests nois del restaurant ningú els agrairà mai prou tot el que han fet per la ciutat des del seu restaurant, allà en un barri. El nom de Girona surt per tot arreu, i això és el mateix que passarà amb l'equip a Primera Divisió. Vindrà en Messi, farà un gol a Montilivi, i la repetició es veurà per totes les televisions del món. Això és molt complicat de pagar. D'aquest ascens, però, només em sabrà greu per les noies del bàsquet, perquè el que han aconseguit és molt complicat, i ara quedarà tapat.

Ara és seguidor de l'Uni?

No. No hi he anat mai. Però conec bé com ha treballat gent d'aquest club durant molts anys. Han quedat campiones d'Espanya i al cap d'uns dies la gent encara pot pensar que això ha estat una èxit fàcil. Jo tinc un gran respecte per la gent que es posa al capdavant d'una entitat, sigui el de les noies del bàsquet, el futbol de la Pera o el patinatge de ?Monells, encara que no m'agradi el patinatge. Tots són molt ?importants per a Girona, però el que deia abans si Messi fa un gol a Montilivi es veurà a les ?televisions de cases de tot el món. I haurà passat a Girona.

I la gent d'aquí també ho gaudirà? Es veurà jugar el Girona a Primera Divisió. Cada dues setmanes un partit d'elit a l'estadi...

Sí. I jo només demano que ho gaudeixin. Que valorin el que és jugar a Primera Divisió encara que els resultats no siguin bons. Ja es veurà quina mena d'equip acaba sortint, però s'ha de gaudir del ?Girona a Primera i no caure en ?excessos de pressió. Seria molt trist veure que, a la cinquena ?jornada de Lliga, el Girona no guanya partits contra rivals de molt nivell, es posa en zona de descens i la gent comenci a xiular, a dir que l'entrenador és molt dolent i que els jugadors son uns pesseters.

Ja, però, abans no m'ha contestat. Ara que sembla que entraran uns nous propietaris, el Girona és viable a Primera Divisió?

Miri, el més important de pujar a Primera és que t'assegures dos anys més a la LFP, perquè hi ha la temporada de Primera i, com a mínim, la següent a Segona A.

La Segona B, ni veure-la, oi?

A Segona B no existeixes.

I els nous propietaris?

Ja ho veurem. Si entra gent professional, que sap fer bé les coses, no tens per què tenir problemes. Hi haurà els diners de les televisions... I llavors es tractarà que et surti un bon equip. Dic que et surti, perquè fer-ho ningú sap com es fa.

No?

No. De futbol realment ningú hi entén. Si hi hagués gent que realment en sapigués molt i no s'equivoqués hi hauria un milionari rus que tindria un equip que ho guanyaria tot. O el mateix Florentino podria fitxar aquesta persona que hi entengués molt i anar sumant Champions. Ningú hi entén, de futbol, és tot una mentida. De fet, el futbol és la mentida més maca del món.

Per què?

Recordi la meva primera ?temporada al Girona. Hi havia el ?millor equip que havia tingut el club. Era realment molt bo, havia de pujar a Segona A i vam baixar a Tercera. Quan en Narcís Roche em va deixar la presidència ell ja havia fitxat en Domènec Torrent, que ara està al Bayern, i faltaven sis o set jornades. Recordo que ens va dir "tranquils que això jo ho salvo" i vam baixar amb aquell grup que repeteixo que era bo.

El futbol és imprevisible.

Exacte. No en fas res, de fitxar aquest o aquell entrenador. Fa molts anys la Reial Societat va guanyar la Lliga amb un entrenador del qual expliquen que no era precisament el millor (Alberto Ormaetxea) i va guanyar-la. Amb la Reial Societat!! I després aquell entrenador no va fer res més. El futbol és així. No t'hi pots capficar. Ara a Girona hi ha en Pablo Machín i l'equip pujarà a Primera Divisió. Per què? Per ell? No ho sé. No es pot saber, igual que perquè un jugador triomfa i un altre no. Per a un jugador la clau és si un entrenador el fa jugar partits, li dóna confiança i el fa anar cap amunt. Analitza el cas de l'Àlex Granell. És un molt bon jugador, potent i que la temporada passada estava al Prat de Segona B sense que es parlés d'ell i ara jugarà a Primera Divisió. S'ho mereix i ha estat gràcies al fet que un entrenador l'ha posat molts partits seguits.

Gent com l'Àlex Granell, en Pere Pons i l'Eloi han sortit del futbol base.

A mi, en el seu moment, se'm va criticar molt perquè deien que em volia posar en el futbol base, però és que estava convençut que s'havien de fer les coses diferents. No podia ser que un juvenil entrenés dilluns, dimecres i divendres durant una hora i mitja, això sí és que no estaven carregats: Jo, que havia estat esportista i sabia el que era la cultura de l'esforç, no ho entenia i volia que es canviés la filosofia per treure un millor rendiment de la base. Han sortir jugadors, perquè sempre en surten però es podria haver treballat molt millor. A Girona, per exemple, no s'ha reconegut mai prou la feina que va en Josep Panella a Vilobí. Ell treballava molt bé el futbol de base.

Sortim un moment de la gespa. Abans parlàvem dels nous propietaris i de la viabilitat a Primera, però què li ha semblat el pas de Josep Delgado per Montilivi. Quina opinió en té?

Sense ell el Girona no estaria aquí per pujar a Primera. Hi ha posat molts diners, potser ara ja no ho fa, però els hi ha posat. Això és indiscutible. Al Girona les coses sempre han anat així: algú hi posava diners i feia funcionar el club. Ara ha estat en Josep Delgado, abans vaig ser jo, i abans meu, els Roche i, encara abans, l'Escudero. El futbol es divideix en dos grups: els que hi posen diners i els que en treuen, de diners. I el primer grup és molt petit.

Delgado, Gusó, els dos Roche, Escudero... Algú més?

Jo tinc molt de respecte per tothom que ha estat al club. Molt, però comparteixo unes paraules que va dir l'altre dia en Jordi Roche recordant que l'Escudero va ser el que havia començat a modernitzar el club. La gent d'abans, en Saguer i companyia feien tot el que podien, però amb ell es va començar a posar les bases del que ha passat més endavant. Tot i això, perquè a vegades a la gent li costa recordar, m'agradaria dir qui realment va ser clau també van ser els quan pensar en fer Montilivi. Els Narcís Codina, Benjamí Colomer i companyia. L'estadi farà 45 anys aquest estiu, això vol dir que van començar a pensar-hi fa 50. S'havia de tenir molta visió per començar a pensar fa mig segle en la construcció d'un estadi que ara, cinc dècades més tard, servirà per jugar a Primera Divisió.

Per cert, en cap resposta ha dubtat mai que el Girona pujarà. Després de viure com van anar els altres resultats el dia del penal de Kiko Ratón, no tem que un Lugo extramotivat amargui la festa d'aquest diumenge?

No. No passarà.

El futbol està més controlat que abans?

Sí. Ara hi ha gent que ja cobra de manera oficial cada final de mes; i per tant ja es pot dedicar a enarborar la bandera del joc net sense haver de representar els ?interessos de cap club de la Lliga.