L'ascens del Girona a Primera Divisió, en cas de produir-se aquest diumenge a la tarda, aixecarà un ressò mediàtic tant a casa com a fora del país. Ara bé, a l'Estat espanyol hi haurà un poble que ho viurà amb especial atenció: Gómara. Situat a mitja hora de Sòria, és el municipi que va veure néixer i créixer Pablo Machín Díez (1975), l'entrenador dels gironins i artífex que l'equip arribi a l'última jornada de la Liga Adelante amb opcions de fer història. Com que el Numància està descartat per a l'ascens i al municipi no hi ha ni club ni camp de futbol, Gómara empenyerà el Girona des de la distància. Amb una demografia de 300 habitants, és una bona oportunitat també per aparèixer en el mapa. En són conscients l'alcalde, Juan Carlos Gonzalo; amics de la infància de Pablito-com li deien- com "scar Molinos, i gent propera a la família com Antonio Pinilla o Javier Ortega, conegut com a Medi. També el pare de l'entrenador, Pablo Machín Jiménez, que actualment viu a Sòria. Ja fa una quinzena d'anys que la família va abandonar el poble, però hi mantenen relació. Hi segueixen anant, ja que hi tenen la residència a la plaça principal i el pare, a més, hi té les terres, on continua cultivant blat i ordi.

«Es pugi o no, ja ha fet bastant, ha fet el que ha pogut», expressa amb humilitat el pare de l'entrenador del Girona en referència al seu fill, de 40 anys. El pare de Machín en té 77 i és d'Aliud, situat al costat de Gómara, i la mare, Adoración, i que va morir quan Machín era un infant, era natural de Quiñonería.

La pilota pel tractor

Els primers tocs de Machín com a futbolista van ser a la pista descoberta de l'escola del poble, coneguda actualment com a Lope de Gómara. Segons explica el pare, no seria fins als 15 o 16 anys que Pablo Machín començaria a vincular-se a un club de futbol, concretament el més important de la zona, el Numància.

Va arribar al primer equip, a Segona Divisió B, però una lesió al genoll als 23 anys va ser el preludi perquè comencés a interessar-se per les banquetes, influït per Miguel Ángel Lotina, el seu últim tècnic. «Quan es va fer mal no el vaig deixar jugar més i ell va dir que es posava a entrenar», recorda el pare, que instava el seu fill, quan era jovenet, a vincular-se a l'agricultura: «No li agradava el tractor, només la pilota, però si l'havia d'agafar per anar a sembrar, ho feia». Machín acabaria apostant, però, per una altra branca. Va estudiar magisteri, després va ser professor d'Educació Física i en les primeres passes com a tècnic va pujar dues vegades al juvenil A del club sorià a Divisió d'Honor. Entrenar el filial, de Tercera Divisió, va ser el pas previ per pujar al primer equip: primer, com a tècnic ajudant de Gonzalo Arconada, Sergio Kresic i Juan Carlos Unzué, i, després, com a entrenador principal.

A?Los Pajaritos, Machín hi va estar dues temporades (2011/13), en què va salvar l'equip del descens, però no va seguir. De l'experiència al capdavant de l'equip sorià a Segona A el seu pare no en té gaire bon record: «Sempre li deia que ningú és profeta de la seva terra, no el van apreciar. Va deixar el Numància millor que quan va agafar-lo», subratlla.

«Se sent estimat a Girona»

Machín va arribar a Girona a finals de la temporada passada, quan l'equip estava abocat al descens, i el va salvar de caure al pou de la Segona B en l'última jornada del campionat. Ara, el té a un pas de Primera. La primera experiència fora de Sòria li està sortint de meravella. «Té molt estímul, en tots els llocs on ha estat ha quedat bé», afegeix el pare del preparador.

Des de la distància, la família i els amics aposten, fins i tot, per la continuïtat del tècnic al capdavant de l'equip en cas d'ascens: «Està molt content a Girona, se sent molt estimat per la gent. Si es quedarà si puja? No en sé res, però suposo que sí. L'única cosa és que està lluny de la família». Pablo Machín té residint a Sòria la seva dona, les dues filles, la germana i el pare, però quan juga a prop de Castella i Lleó no dubta a agafar un AVE fins a Calataiud i arribar fins a la capital de la província de Sòria amb un cotxe de lloguer. Aquest diumenge, però, no estarà sol: la família i 300 ànimes des de 500 quilòmetres de distància l'intentaran portar a coll fins al cel de Primera.