Comença el ball de noms. Les altes, les baixes, els rumors. Fitxatges que arriben, jugadors que se'n van. Liquidada la Lliga, arriba l'estiu i amb ell, els moviments a Montilivi. Encara que Pablo Machín i Quique Cárcel volen mantenir el màxim nombre de jugadors possibles d'aquest últim curs, és inevitable que el vestidor del Girona visqui una lleugera transformació. El club feia públic ahir les baixes de Juanlu Hens, David García i Gerard Bordas, els tres primers adéus confirmats de manera oficial. No seran els únics futbolistes que marxaran; molts acaben contracte aquest 30 de juny. Això sí, d'aquests, n'hi ha algun pels quals es farà un esforç amb la intenció de retenir-los. Si es vol apostar per un "projecte il·lusionant" com ahir el definia Cárcel a aquest mateix diari, el director esportiu és del parer de seguir apostant per aquells jugadors que aquesta última campanya han estat clau. Dos d'ells són Richy Álvarez i Fran Sandaza. Aconseguir que no s'escapin no serà una tasca gens fàcil, però al favor del Girona hi juga el fet que tant un com l'altre, si bé tenen ofertes al damunt de la taula, han estat tan a gust a Montilivi que veurien amb bons ulls continuar-hi.

Un davanter cobejat

Ha ressorgit després d'un mal any al Lugo i a Girona hi ha trobat tot allò que buscava. Fran Sandaza ha explotat, s'ha guanyat l'estima de l'afició i ha fet encaixar totes les seves peces durant aquest últim any. I el més important, ha marcat 16 gols, molts dels quals decisius. L'estiu passat va signar per només una temporada i, de moment, no ha renovat. Cárcel li ha transmès directament que es compta amb ell, però encara no hi ha una proposta en ferm a l'espera de tancar el pressupost. Sandaza deia abans de marxar de vacances que "sempre" portaria el Girona "al cor" i que aquí s'hi ha trobat "molt a gust". No tancava la porta a la seva continuïtat i deixava clar que "els diners, en el futbol, no ho són tot". Ara caldrà veure quin camí escull, tot i que la seva decisió encara va per llarg.

L'agència JVSports el representa i un dels seus agents, l'exjugador del Girona Diego Rangel, explica quina és la situació. Admet que, com és lògic, al davanter li han sortit "moltes coses" i que, per les seves característiques, molts equips han mostrat el seu interès. Però tampoc nega pas que a Sandaza li faria gràcia ?seguir. "Si ha de jugar a Segona A, ell ho vol fer al Girona. Està molt agraït al club i la ciutat. L'any ha estat molt bo per ell en tots els sentits", diu. I afegeix que "en igualtat de condicions econòmiques i, fins i tot perdent una mica de diners, es quedarà aquí", si bé no amaga que "queda molt de temps" perquè el mercat es tanqui, així que "tot pot passar".

Que el Girona "lluitarà per ell", això Rangel ho té molt clar. Com també que Sandaza "sempre escoltarà" el club català, a l'espera d'una oferta en ferm de renovació. Això sí, tampoc nega que "si ve un Primera Divisió amb cara i ulls o se li ofereix un contracte que el permetrà cobrar tres vegades més, és lògic que se'n pugui anar. Ara, si les condicions són iguals o només en perd una petita part, seguirà segur".

El futur del capità

"Ara mateix, només penso a descansar". Carregat amb una bossa plena de botes, algun obsequi i amb el cansament acumulat després d'una temporada maratoniana, Richy Álvarez abandonava dilluns Montilivi. Qui sap si per última vegada o, per contra, per tornar-hi el proper mes de juliol. El gallec acaba contracte el dia 30 i la seva continuïtat no està assegurada. Ell sempre ha dit que Girona és la seva "segona casa", que durant aquests quatre anys aquí s'hi ha trobat "molt a gust". L'afició l'estima i s'ha guanyat a tothom sobretot aquesta última temporada, en la qual no només ha exercit de capità, sinó que també s'ha vestit de líder per posar-se l'equip a l'esquena en més d'una ocasió. Ara bé, després de 41 partits, més de 3.600 minuts, 4 gols i de formar part d'un equip que quasi puja a Primera, d'ofertes no li'n falten. Quin és el seu futur? Ara mateix, respondre amb exactitud és impossible. No ho sap ni el mateix jugador, que ahir marxava cap a Vigo per desconnectar.

De moment, qui pot posar una mica de llum a tot plegat és el seu representant, Rafa Rodríguez 'Rafita'. L'agent no dóna cap pista definitiva sobre quin serà el desenllaç del cas, però explica per sobre quin és l'escenari. El jugador va explicar dilluns que si el seu destí havia de ser la Segona A, el Girona seria "sí o sí" una "prioritat". Un punt a favor del club de Montilivi. Ara bé, és clar que el bon rendiment de Richy no ha passat per alt per a ningú i d'ofertes no li'n falten. "És clar que té ofertes", assegura Rafita. No parla d'equips, però sí que anuncia l'ampli ventall de destins que se li han obert al seu representat: "Hi ha interès d'equips que juguen a Xipre, Portugal, Turquia, Israel...", diu, abans d'afegir que al futbol americà també hi podria acabar: "I la MLS (Major League Soccer) també".

Propostes de l'estranger i també d'Espanya. Ara, n'hi ha de Primera Divisió? "Sí, algun club ha preguntat per ell però només estan interessats, no hi ha cap oferta en ferm. Diversos equips estan valorant la seva incorporació". El Girona vol retenir Richy; així li ha comunicat i és a l'espera de tancar el pressupost per presentar-li una nova proposta en ferm. Cárcel, això sí, sap que si algun Primera s'hi esforça, no serà fàcil poder-lo convèncer per continuar.

Això sí, mentre tot això fructifica cap a una banda o cap a una altra, el central vol esperar uns dies. No només per desconnectar de tot plegat, sinó també per aclarir què és el que vol fer la temporada vinent. "Esperarem uns dies per valorar la situació. En Richy encarà està molt afectat per tot el que ha viscut aquests dies. A partir d'un temps, en començarem a parlar".