A?Leganés, dues coses van quedar molt clares. Una d'elles és que el Girona ha de millorar, i molt, a l'hora de defensar les jugades d'estratègia del rival. Entre córners, faltes i penals, l'equip ha encaixat 7 dels 11 gols que ha rebut fins ara. És una assignatura pendent i Machín n'ha pres nota. Però no és l'única conclusió que va deixar el partit de Butarque. L'altra és que, tot i fer un partit gris i dels més fluixos que es recorden, els gironins van tornar cap a casa amb un punt sota al braç. Col·lectivament, va ser gràcies al fet que l'equip va despertar a temps i a la gran efectivitat en atac. Individualment, dos noms propis que comencen a sumar amb força i a destacar d'entre la resta en aquest inici de curs:?Jaime Mata i Jairo Morillas. Amb Rubén Sobrino inèdit, Borja García a mig gas i amb Felipe encara per despertar, tots dos davanters s'han carregat la responsabilitat ofensiva a l'esquena. S'han convertit en la societat més letal d'aquest Girona i en la quarta parella més productiva dels últims anys.

Només cal fer una ullada a les xifres per adonar-se que més de la meitat dels gols que fins ara ha marcat el Girona són obra d'aquests dos jugadors. Si l'equip suma 10 dianes (la quinzena mitjana més baixa de tota la categoria), n'hi ha 6 que porten la signatura de Jaime Mata (3) i Jairo Morillas (3), els encarregats de guanyar un punt in extremis al camp del Leganés. Són els dos actuals pitxitxis de la plantilla, per davant d'Àlex Granell (2), Florian Lejeune (1) i Aday Benítez (1). És cert que ni Jairo ni tampoc Mata són dos dels màxims realitzadors de Segona, però la seva aportació ha tingut certa rellevància en el rendiment de l'equip:?sempre que ha marcat Jairo (contra el Bilbao Athletic, Llagostera i Leganés)?l'equip ha puntuat i els gols de Mata han servit perquè el Girona guanyi a Oviedo i perquè sumi un empat a Butarque.

Després de 9 jornades de Lliga, la parella d'atacants comptabilitza 6 gols, el que significa la quarta davantera més productiva de les últimes 8 temporades consecutives a la Segona Divisió A. Només fa un any, la xifra pràcticament es doblava. Entre Felipe (6), Sandaza (3) i el mateix Mata (2) havien anotat 11 gols en el mateix nombre de partits. Prou alt també va ser el rendiment en els primers compassos de la campanya 2012/13:?un total de 8 gols entre Benja Martínez (4), Felipe Sanchón 3) i Javi Acuña (1). Els mateixos 8 que es van acumular després dels primers 9 partits del curs 2010/11. Els seus autors van ser Roberto Peragón (4), Ranko Despotovic (2) i Kiko Ratón (2).

Similars als actuals van ser els números de les temporades 2011/12 i 2009/2010. Els atacants també acumulaven 6 gols, però en aquelles ocasions les dianes se les repartien tres jugadors i no pas dos, com ara. Jugadors com Coro (4), Benja (1) i Saizar (1) lideraven aquesta classificació l'últim trimestre del 2011, mentre que el 2009 van veure porteria Kiko Ratón (3), Peragón (2) i Brian Sarmiento (1). Més baixa va ser la xifra en l'exercici 2013/2014:?entre Felipe (3), Bordas (1) i Chando (1) van anotar 5 gols. Però pitjor va ser el bagatge el 2008: d'entre tots els davanters, l'únic que va veure porta en 9 jornades va ser Gabri, en dues ocasions.