«Al final tot és una qüestió d'educació. Els nens són esponges i si veuen un hooligan cridant i increpant, és en això amb el que es querdaran». Aquesta és una reflexió d'Elena Díez, directora del Consell Esportiu del Gironès, i una de les impulsores del projecte La Grada Suma que, després d'una prova pilot el curs passat, aquesta temporada ja ha arrencat a tota pastilla en 9 escoles (Sagrada Família, Cassià Costal, Gegant del Rec de Salt, Joan Bruguera, Mare de Déu del Món, Puig de les Cadiretes de Llagostera, Vilade?many d'Aiguaviva, FEDAC Salt i Puig d'Arques de Cassà) i un institut (Montilivi) de la comarca. Díez es va començar a plantejar la necessitat d'actuar per eradicar les males actituds dels camps i de les grades «sobretot» després de dos capítols vergonyosos molt comentats, com el plàtan que li van llançar a Dani Alves a Vila-real fa dues temporades i els gestos racistes que una espectadora dedicava al jugador del Racing Koné en el play-off d'ascens que va enfrontar el 2014 el Llagostera amb el conjunt de Santander. «Hi havia el risc que allò, que era censurable, s'acabés normalitzant i per això ens vam inspirar en un antic projecte que l'Ajuntament de Barcelona va fer amb el Barça i l'Espanyol», recorda Díez. D'allà en va néixer La Grada suma, en el qual aquest trimestre han treballat més de mig miler d'estudiants del Gironès.

Al Pla de l'Estany es desenvolupa una iniciativa similar, també destinada a donar un codi de conducta als nens a l'hora de practicar o de seguir l'esport com a espectador. S'anomena Joc Net a la grada i proposa que els alumnes de cicle superior de Primària (5è i 6è) treballin en la confecció d'un decàleg de comportament. Cada centre elabora el seu i, posteriorment, el Consell Esportiu d'aquesta comarca publica el general, que amb la col·laboració dels ajuntaments, es penja en tots els recintes esportius, a l'abast dels esportistes, els familiars que assisteixen als partits i també els rivals. Xavi Batchellí, el director del Consell Esportiu del Pla de l'Estany, recorda que el seu progama va arrencar el 2009 i que, des d'aleshores, ja ha vist passar més d'un miler d'estudiants. La idea va sortir «després de veure com en una activitat esportiva que fèiem els dissabtes als patis de les escoles es generaven situacions de famílies que pressionaven massa els jugadors i els àrbitres. Vam voler crear un clima més net i bo». En tot aquest temps considera que «han millorat» les actituds, però, anant més enllà, defensa que s'ha d'elaborar un projecte territorial per a totes les comarques gironines, amb la unió de tots els consells. Recentment el Congrés de l'Esport Escolar ja va començar a esbossar com han de ser les competicions i Batchellí defensa que «el comportament també ha de tenir impacte en el resultat, com ja es fa en alguns llocs de Barcelona».

Aquesta temporada el futbol base gironí ha viscut un parell de capítols de violència força desagradables. En un Llagostera-EF Baix Ter, tres jugadors de l'equip local van agredir l'àrbitre. Van ser durament sancionats per la federació i expulsats del club. Uns dies més tard un juvenil del Doble Set rebia 37 partits de càstig per ventar una puntada de peu als testicles al col·legiat. El fet que casos com aquest segueixen sense eradicar-se dóna encara més sentit a la necessitat d'aplicar programes educatius com els que es fan al Gironès i al Pla de l'Estany. Elena Díez explica que els seus blocs de treball permeten discutir a classe sobre les actituds que cal prendre: «no s'ha de caure en provocacions, cal respectar el contrari, i no es poden acceptar les conductes racistes», destaca, reflexionant que «allò que si passés al carrer seria ràpidament reprovable, també ho ha de ser a la grada d'un estadi». El programa del Consell Esportiu del Gironès té el suport del Girona FC i l'Uni Girona des dels seus inicis. «Estan molt involucrats, ens posen totes les facilitats i, a més, ens va molt bé que l'Uni representi l'esport femení perquè també ens permet treballar aquest aspecte», subratlla Olga Casellas, la coordinadora d'activitats del Consell Esportiu del Gironès.

Els dos projectes treballen amb els nens amb l'objectiu d'arribar també als pares i a les famílies, per eradicar les males actituds que sovint molts pares tenen quan van a veure els seus fills jugar. La valoració que fan els professors del Gironès i del Pla de l'Estany amb aquesta mena d'iniciatives és molt positiva. La Grada Suma s'aplica a una desena de centres que, voluntàriament, s'hi han volgut acollir; Joc Net a la grada també és opcional però bona prova de la seva implantació és que tots els centres de la comarca del Pla de l'Estany hi estan adherits. «I també els ajuntaments hi entren en joc», recorda Xavi Batchellí, penjant el decàleg de comportament a les instal·lacions. Un primer pas per foragitar els hooligans de manera definitiva. Perquè, en el fons, tot és una qüestió d'educació.