Els acords amb el Girona FC i l'Uni Girona són un dels punts forts de La Grada Suma, el projecte de formació de valors en l'esport del Consell Esportiu del Gironès. D'aquesta manera, com explica Olga Casellas, coordinadora d'activitats de l'estament, «després que els alumnes treballin el programa en el primer trimestre, tenen l'oportunitat d'aplicar allò que han après anant a veure partits en directe a Montilivi i Fontajau». No és el mateix veure un partit del Girona a Segona A que un de l'Spar Citylift a la Lliga Femenina de bàsquet, i aquesta diferència d'ambients també «ens va bé» per tal que els nens comprovin en primera persona les actituds diverses que hi pot haver en una grada.

Casellas recorda l'anècdota «d'una nena de l'escola Sagrada Família que la temporada passada va anar primer al bàsquet i després a futbol, i s'estranyava que a Montilivi la gent cridés tant». Els estudiants assisteixen als partits acompanyats pels seus familiars, cosa que també els dóna l'oportunitat de reprovar-los si algun adult té una actitud agressiva cap a l'àrbitre o els rivals. «Despertem la mirada crítica dels nens per tal que no tolerin segons quines situacions», reflexiona Elena Díez.

La mainada porta al pavelló i al camp de futbol les pancartes al·ludint al fair-play que prèviament han treballat a l'escola. També, per exemple, componen un himne amb els principals valors que per a ells té l'esport. Es donen situacions divertides, com la que es va produir la temporada passada a Fontajau en un partit de l'Uni: «estàvem tots en un cantó de la grada cantant i animant i fins i tot el públic habitual s'estranyava i es preguntava de què anava tot allò», diu Casellas.

El Consell Esportiu del Gironès ha acabat de rebre aquesta setmana la memòria d'activitats de les escoles que prenen part en el projecte. Tornant de vacances repartirà els partits als quals anirà cada centre. Serà l'hora d'aplicar sobre el ter?reny allò que s'ha après a l'aula.