Tenir fons d'armari sempre és important. Una temporada, i més a la Segona Divisió A, es fa eterna. 42 jornades són moltes i al llarg de tantes setmanes de competició els obstacles i entrebancs que cada equip es pot trobar són incomptables. Per això, tenir una plantilla àmplia és imprescindible. La lliçó sembla estar ben apresa tant a Girona com també a la Costa Brava. Els dos representants gironins de la categoria d'argent, amb el curs encara en dansa i gairebé tota una volta per disputar-se, han demostrat que, de peces per triar, en tenen a cabassos. Pablo Machín i Oriol Alsina s'han fet un fart d'utilitzar jugadors, i això que només s'han disputat 24 jornades de Lliga. Una maniobra que es pot entendre de dues maneres ben diferents. Una, de positiva:?que tots dos vestidors compten amb un munt d'efectius i que tots són vàlids en qualsevol moment per suplir qualsevol baixa inesperada. I?l'altra, una mica més negativa:?que les coses no rutllen com s'esperava, que cal buscar solucions a tort i a dret i que és impossible trobar un onze tipus. Es justifiqui com es justifiqui, el cas és que tant Girona com Llagostera, a dia d'avui, són els dos equips de la Segona Divisió A que més futbolistes han utilitzat.

Els números canten i així ho expliquen. Entre tots dos conjunts han desfilat 55 futbolistes:?29 pel bàndol blaugrana i 26, pel equip blanc-i-vermell. Només hi ha un altre equip a la categoria, el Saragossa, que calca una d'aquestes dades:?els aragonesos han apostat per 26 peces, també com el cas del conjunt dirigit per Pablo Machín. La resta presenta unes xifres inferiors. És cert que la majoria ronden i superen la vintena, però n'hi ha d'altres casos, com són el Mirandés, Tenerife i Osasuna, que ni hi arriben. Segons dades de la Lliga de Futbol Professional (LFP), Carlos Terrazas tan sols ha utilitzat 19 jugadors, pels 18 que han vestit la samarreta de l'equip canari i 16 dels que ha presentat Osasuna.

A Palamós és on més repartit està el protagonisme. Per començar, i com a dada inesperada, no és pas cap porter l'home que més presència ha tingut fins ara a les files del Llagostera. És Jordi Masó, un defensa, el jugador que més ha fet servir fins ara Oriol Alsina. Acumula 20 partits (l'únic que arriba a les dues desenes) i un total de 1.714 minuts. El segueix el migcampista Alberto Escassi (19/1.643) i el també defensa Samu de los Reyes (19/1.552). No és fins a la quarta posició d'aquesta particular classificació que hi trobem René Román. L'andalús ha defensat la porteria blaugrana en 16 ocasions (1.440 minuts). Alsina, aquest curs, també ha donat l'oportunitat a José Sánchez Moragón (4 partits) i Nico Ratti (3 partits). Tots dos van rellevar-se sota pals mentre René, a la tardor, estava lesionat. Destaca que cap dels 29 futbolistes que han jugat amb la samarreta del Llagostera aquest any hagi superat la barrera dels 2.000 minuts. I?que només tres (Jordi Masó, Pitu Comadevall i Benja Martínez) hagin aparegut en 20 o més jornades de les 24 que s'han disputat fins ara. Aquesta xifra de 29 jugadors s'ampliarà fins als 30 quan Ruymán Hernández debuti aquesta temporada. El central es va lesionar de gravetat el mes de maig de l'any passat i fins ara encara no ha jugat ni un sol minut. Una altra dada a destacar és que Fran Cruz, el sisè home amb més aparicions aquest any (16), s'ha quedat sense fitxa en aquest mercat d'hivern.

L'any passat se li criticava a Pablo Machín, entrenador del Girona, que explotava un petit grup de jugadors i que, en canvi, donava poques oportunitats a la resta. El repartiment de minuts mostrava una clara fractura entre els titulars i revulsius habituals, i la resta. Aquest curs, el sorià ha decidit canviar d'estratègia. Potser perquè té una plantilla més equilibrada, perquè els contratemps així li ho han imposat o perquè ha decidit no esgotar abans d'hora algunes de les seves peces, el cas és que el tècnic ha tocat moltes més tecles i ha repartit força més els minuts. Fins ara, ha utilitzat un total de 26 futbolistes (una xifra que s'eleva fins a 29 si es tenen en compte els partits de Copa del Rei i Copa Catalunya, on hi han aparegut Germán, Marcelo i Chidiebere Nwakali). Fins a 8 d'ells superen la vintena de partits de Lliga, però només dos han traspassat la barrera dels 2.000 minuts. Es tracta del porter Isaac Becerra, que ho ha jugat tot, i el central Kiko Olivas, l'únic futbolista de camp que ha participat en les 24 jornades de Lliga. Sorprèn que homes com Borja García (15 partits/655 minuts), Javi Álamo (15/935), Richy Álvarez (10/782) i Rubén Sobrino (4/283), cridats a ser importants, hagin acumulat fins ara tan poc protagonisme. Les lesions o les decisions del tècnic han estat determinants.