L'àrbitre del Llagostera-Girona del proper dissabte 27 de febrer a Palamós no deixarà indiferent ningú. Ni tan sols ho va fer amb José Mourinho el 26 de febrer de 2012 a Vallecas quan l'aleshores entrenador del Madrid el va qualificar com «el col·legiat més arrogant que he conegut», assenyalant-lo com a culpable de l'expulsió del seu ajudant Rui Faria. José Luis Munuera Montero, de 31 anys i natural de Jaén, viu la seva tercera temporada a Segona A i aquell dia que es va topar amb el tècnic portuguès exercia de quart àrbitre en un Rayo-Madrid que es van endur els blancs per la mínima. L'andalús va ser qui va advertir el col·legiat principal, Fernández Borbalán, de les protestes de Rui Faria, fet que li va valer l'expulsió.

A la roda de premsa posterior l'exentrenador del Chelsea no va tenir pèls a la llengua a l'hora de definir la personalitat de Munuera: «Si ha expulsat Faría hauria de fer el mateix amb tothom, perquè el seu comportament va ser idèntic al de Karanka, Chendo o Louro, que van protestar amb educació, sense cap falta de respecte», va destacar Mourinho. L'aleshores preparador del Madrid va insistir que «hi ha moltes maneres de parlar amb la gent. Pots dir "si us plau calli, assegui's". Amb educació i sentit comú és més fàcil que amb arrogància. Però aquest noi té una personalitat imponent». Munuera Montero xiulava en aquella època a Segona B i exercia de quart àrbitre a Primera.

Dos penals en contra

Munuera ha arbitrat aquesta temporada un cop al Girona i un al Llagostera, amb una curiositat: va xiular un penal en contra a cada equip gironí. El desembre passat l'andalús va ser a Montilivi en el partit contra l'Elx (0-1) que va acabar decidint una molt rigorosa pena màxima poc després del primer quart d'hora de partit per una lluita dins l'àrea entre Lejeune i Lolo a la sortida d'un corner. Una acció que es repeteix mil vegades en qualsevol partit i que sovint queda en un advertiment verbal que, en aquell cas, Munuera Montero va voler dur més enllà. Després de cridar l'atenció al defensa del Girona i abans que se servís el servei de cantonada va entendre que Lejeune feia falta, el va amonestar amb una groga i va assenyalar el penal que acabaria transformant Sergio León i enviaria els punts cap a Elx.

També va castigar amb una pena màxima el Llagostera, en aquest cas, a l'inici de la temporada, en la visita a Albacete. Aquell dia el col·legiat va entendre com a falta una acció de Masó amb Portu. Jona va ser l'encarregat de transformar-la, i va donar la victòria per la mínima al seu equip.

La temporada passada l'àrbitre que el Comitè va designar ahir per al derbi va xiular tres partits al Llagostra i dos al Girona. Per als blaugrana va dirigir l'empat a casa contra l'Sporting (0-0) i les victòries davant del Tenerife (2-0) i al camp del Mallorca (0-1). Per al conjunt de Montilivi va ser l'encarregat de dirigir el triomf a Lugo (1-2) i la derrota a Valladolid (2-0) en partit de Copa. A?l'Anxo Carro va concedir un gol fantasma al conjunt gallec (Lolo Pla) en una acció en què la pilota va tocar el pal esquerre de Becerra abans de rebotar en el cos del porter, caure a l'altre pal i sortir a fora. A instàncies de l'assistent va entendre que la pilota havia entrat. La campanya 2013/14, la del seu debut a la categoria de plata, va ser testimoni de luxe de la derrota del Girona per 3-2 al camp del Castella.

Munuera Montero té facilitat per treure targetes i tot i la seva joventut es mostra autoritari sobre la gespa amb els jugadors. L'any passat el Valladolid va acabar indignat amb la seva actuació en un duel contra el Sabadell on el van acusar de no reflectir la veritat a l'acta.