Montilivi comença a viure una mena de ritual, cada cop que el partit de torn arriba al final. La gent que encara no ha decidit enfilar cap a casa, aplaudeix els jugadors del Girona, mentre l´himne sona en un segon pla. És llavors, quan dedica una sonora xiulada a la tripleta arbitral. És una mena de dejà vu, una rutina que comença a ser habitual a l´estadi. Al públic li està començant a pujar la mosca al nas i entre l´entorn, o almenys en una bona part, hi ha la sensació que els arbitratges no acaben de ser del tot favorables. Decisions que perjudiquen més que no pas beneficien. Criteris que no deixen gens satisfeta la parròquia. Però, realment és així?

Aquest sentiment s´ha accentuat durant aquestes últimes setmanes. Les expulsions de Dejan Lekic contra el Nàstic i de Florian Lejeune al camp de l´Osca no han fet més que crispar una afició a qui Ais Reig, l´àrbitre del Girona-Oviedo de l´últim diumenge, va acabar de treure de polleguera. La sensació generalitzada és que tot plegat s´arrossega des del fatídic final de l´última Lliga. Un cop acabada la temporada, amb el drama encara al cos per l´empat amb el Lugo (1-1), el Girona va ser proclamat guanyador del Premi al Joc Net de la Segona Divisió A. Un guardó que li va ser privat una setmana més tard: els incidents que es van viure la primera setmana de juny a Montilivi, amb la invasió de camp dels aficionats i el cop d´ampolla a l´assistent, van costar-li massa cars al club. N´hi ha que estan convençuts que, des d´aquell moment, l´estament arbitral es mira l´equip català des d´una altra perspectiva.

Amb els números a la mà, la temporada del Girona podria ser semblant a la de qualsevol altre equip de la categoria. Si més no, pel que fa a les targetes grogues. Les expulsions són ja una altra història. Vermelles a banda, els de Machín han estat amonestats en 80 ocasions i són el dotzè equip de la Lliga que més grogues ha vist. En aquest apartat hi destaca el central francès Florian Lejeune. Ha estat amonestat 13 vegades (a part d´una expulsió) i és el jugador que més targetes ha vist de tota la Lliga. Fins aquí, la normalitat. En el capítol de les vermelles, és aquí on el Girona encapçala el ràquing, juntament amb el Còrdova. S´han patit fins a 7 expulsions en el que va de curs, més que no pas les que es van acumular en les lligues 14/15 (un total de 5), 13/14 (4) i 12/13 (3). El rival en sol sortir un pèl més beneficiat: al llarg d´aquestes 26 jornades, els equips que s´ha enfrontat als gironins han vist 79 grogues i han patit 4 expulsions: 2 l´Alabès, una l´Osca i una altra el Bilbao Athletic.

«No pensem que hi hagi res estrany. Des del club creiem en l´honestedat de tothom. Hi ha hagut partits en els que hem sortit més afavorits i d´altres que ha passat a l´inrevés. Aquest esport és així. La sensació és la mateixa que la de l´any anterior», expressa Quique Cárcel, director esportiu del Girona, quan se li pregunta si creu que els àrbitres estan perjudicant l´equip. Així, a Montilivi s´opta per desmarcar-se de tot plegat. Ara bé, el club no s´ha arrugat ni un moment a l´hora de recórrer algunes sancions amb les que no hi ha estat gens d´acord. S´ha vist clar, sobretot, en aquestes darreres jornades. Fa un parell de setmanes, Dejan Lekic va ser expulsat contra el Nàstic (deixant l´equip amb inferioritat durant 70 minuts) i Jaime Mata va veure la cinquena targeta groga. El Girona va presentar al·legacions i Competició li va donar la raó. Una més: Lejeune va veure la vermella al camp de l´Osca i pel que Trujillo Suárez havia escrit a l´acta, es temia que com a mínim li podien caure dos partits de càstig. Es va moure fitxa un cop més i la sanció va ser de només un partit. «Creiem en l´honestedat de tothom. En un terreny de joc, tot va molt ràpid i és difícil encertar sempre perquè hi ha jugades que són complicades de veure. Des de fora i en fred es poden apreciar de diferent manera i la percepció pot ser una altra. Aquest esport és com és», corrobora Cárcel.

El club treu ferro a tot plegat i prefereix apartar-se´n. L´afició, o com a mínim una bona part, no oblida que aquest curs Montilivi ja ha vist com al seu equip li han xiulat 4 penals en contra (tots han acabat en gol). I no només això. L´actuació de Figueroa Vázquez al derbi amb el Nàstic no va agradar gens: Lekic va ser expulsat al primer temps i es va protestar més d´una acció; tampoc es va pair massa la d´Ais Reig, diumenge amb l´Oviedo. Es va anul·lar un gol a Granell quan aquest estava en posició correcta. I unes setmanes enrere, es va perdre a Alcorcón per un gol que Chema va marcar ajudat per la mà, com demostren les imatges del partit.