Sempre és mal dia per encaixar una derrota però quan t'hi estàs jugant una promoció d'ascens a Primera, encara més. Pablo Machín es va convertir en centenari a la banqueta dels blanc-i-vermells, superant Raül Agné, precisament la nit en què encaixava la 24a derrota des que va arribar al club ahir feia dos anys i tres mesos. Les victòries del sorià (48) doblen els partits perduts (24), uns números realment bons. Però ahir no va poder ser. Potser la celebració d'una efemèride com aquesta arribarà diumenge a Montilivi en el partit 101, amb el triomf número 49. El mig centenar, posats a demanar, ja se'l reservarà per la final que decidirà l'ascens.

Just dos anys i tres mesos després de la seva arribada a Girona, Pablo Machín batia un altre record. Després d'igualar dissabte passat a Ponferrada, en l'última jornada de la lliga regular, amb Raül Agné com l'entrenador que més partits havia dirigit els de Montilivi en aquesta etapa a Segona A (99), des d'ahir, i gràcies a la classificació pel segon play-off d'ascens consecutiu amb el sorià, ja pot presumir de ser qui més cops s'ha assegut a la banqueta en aquests ja vuit cursos a la divisió de plata del futbol espanyol. Si els gironins es classifiquen per a la final de la promoció, tancarà la temporada amb 103 partits com a tècnic del Girona. Si l'aventura es queda en aquesta ronda, seran 101, que arribarà diumenge que ve a l'estadi en el duel de tornada contra el Còrdova. Per davant encara hi ha camí per recórrer perquè el tècnic està renovat fins al 2018.

Amb Pablo Machín el Girona ha trobat l'estabilitat que semblava perduda a la banqueta. I és que quan va arribar el març de 2014 per substituir Javi López, com a mesura desesperada per evitar un descens que semblava cantat, per Montilivi ja hi havien passat nou preparadors més en tan sols les sis temporades que feia que el club havia recuperat la Segona A. Els seus predecessors havien estat: en les campanyes 2008/09 (Agné, Salamero, Olmo), 2009/10 (Cristóbal Parralo/Narcís Julià), 2011/12 (Agné, Uribe, Salamero) i 2013/14 (Ricardo Rodríguez, Javi López i Machín); els únics que havien aconseguit fer una temporada completa havien estat Agné (2010/11, en l'inici de la seva segona etapa) i Rubi (2012/13, la del play-off contra l'Almeria).

Machín ja n'acumula dues, de campanyes completes a Girona, a més dels 13 partits que va dirigir en la recta final de la 2013/14 i en les quals va poder conduir a la permanència un equip que va arribar a estar a vuit punts de la salvació. Els 82 punts que va firmar la temporada passada són, de llarg, el millor resultat de la història del club, seguit per l'equip de Rubi, que en va fer 71 el curs 2012/13. Aquest any, amb 66 punts al final de la lliga regular, va firmar el tercer millor registre del club a la categoria.

Una de les claus d'aquesta temporada ha estat la solidesa defensiva de l'equip. En tota la segona volta el Girona només havia rebut nou gols. I després de caure per 2-1, l'equip pot seguir presumint de no haver perdut mai per més d'un gol aquesta temporada. En tota la lliga els gironins només havien encaixat 28 gols, 30 amb els dos que li va marcar ahir Xisco a Becerra. Però el partit 101 pot canviar l'amargor d'ahir.