Durant uns quants minuts, sobretot des que Xisco va fer un 0-1 que obligava el Girona a fer, almenys, dos gols per forçar la pròrroga, feia pinta que el Còrdova engrandiria la seva llegenda com a bèstia negra dels de Montilivi. I que el nom de l'equip andalús s'hauria de col·locar de bracet amb el del Vila-real, un altre dels malsons històrics del Girona després de frustar els ascensos a Segona de 1971 i 1992, i el de Primera el 2013, en pugna amb el grup de Rubi, que va haver de conformar-se amb jugar la promoció. Però "el futbol ens en devia una", com explicava Lluís Busquets, exjugador que va viure una fallida promoció a Segona contra el Còrdova el 1973, al final del partit, i ahir, almenys aquesta, el Girona se la va cobrar. Potser l'esport rei té més deutes amb l'equip blanc-i-vermell i, qui sap, potser pensa tornar-li allò que li va prendre en el cruel desenllanç de l'any passat contra el Lugo aquesta mateixa setmana.

Lluís Busquets va jugar els dos partits d'aquella promoció que enfrontava el subcampió de Tercera, els gironins, amb un dels pitjors classificats de Segona (el Còrdova), que havia de salvar la categoria en aquesta eliminatòria a doble partit. Era el 1973 i un malson anomenat Manolín Cuesta, autor de tres gols en l'anada al Nuevo Arcángel (3-0), ho va enviar tot a rodar. Xisco, per moments, pretenia fer honors a Cuesta en la present ronda de play-off d'ascens, però per una vegada el futbol va decidir no premiar el plantejament garrepa d'Oltra i va premiar la posada en escena de cor i coratge dels gironins. 43 anys enrere Montilivi també es va omplir en busca de la remuntada contra els andalusos. Aquell 10 de juny, però, el 3-2 va ser insuficient per celebrar l'èxit i l'afició, revitalitzada amb l'estrena del nou estadi el 1970, es va anar apagant després de dues frustracions, la primera amb el Vila-real (1970/71), i la segona contra el bloc andalús (1972/73).

Han passat 43 anys i ahir el Còrdova tornava a Girona per jugar-hi una altra promoció. D'ascens, aquesta vegada, a Primera. I Lluís Busquets, al costat d'excompanys a Montilivi com Barto Pagès i Amador, no s'ho va voler perdre. Ell va marcar dos gols en el 3-2 de la tornada contra els andalusos de 1973 "però aquell cop no vam tenir fortuna i vam quedar eliminats, malgrat que l'estadi també es va omplir de gom a gom". "L'any passat vam tenir aquella desgracia del dia del Lugo i algun dia el futbol ens l'ha de tornar", confessava Busquets al final del partit. Ahir, tot i que l'emoció es va allargar mitja hora més per la pròrroga, el Girona va ser qui va celebrar la classificació per a la final de la fase d'ascens a Primera. "S'ha patit però haig de dir que jo, amb el 0-1, no havia perdut l'esperança. Esclar que havia passat el que no havia de passar, que ells ens fessin un gol, tot i que veient el coratge i l'actitut dels nostres jugadors veia possibilitats de remuntar, com a mínim, fent dos gols, arribant a la pròrroga, i mantenint allà aquest marcador, que ens classificava per haver quedat per sobre d'ells a la lliga regular".

Busquets considera que "s'ha fet justícia perquè si algú mereixia passar era el Girona". Sobre el proper riva, l'Osasuna, en la final on hi haurà en joc una plaça per Primera divisió la temporada que ve, va assenyalar que: "serà dificil. Quan van venir a Montilivi en lliga em van semblar un equip amb molt d'ofici, ara bé, nosaltres també tenim jugadors molt joves i ambiciosos i espero que amb el partit d'ahir, la remuntada i havent-se classificat per a la fina, poguem tenir les nostres opcions de celebrar un ascens que seria històric". Amb el deute amb el Còrdova resolt, ara el Girona es vol convèncer que li ha arribat l'hora d'aconseguir allò que es va escapar pels pèls, cruelment, l'any passat.

El que és clar és que el club acumula tres play-off en quatre temporades i, d'aquests, dues finals (2013 i 2016), més la pèrdua d'un ascens directe per un gol en el temps afegit el 2015. Potser la primera vegada sí que va ser un miracle. Però tants, en tant poc temps, només volen dir que ha arribat l'hora de fer-ne una de grossa.