El planter del Tajonar històricament ha donat grans fruits. El desaparegut Zoco, Iriguibel, el mateix Enrique Martín Monreal, Patxi Ripodas, Unzue, Goikoetxea, Ezquerro, Ziganda, Orbaiz, o els més recents Raúl García, Azpilicueta, Monreal i Javi Martínez són alguns dels jugadors més destacats que s'han format al futbol base de l'Osasuna. En pràcticament tots els casos, el club navarrès ha obtingut grans traspassos pels seus joves jugadors i aquesta filosofia no ha canviat. La delicada situació econòmica que viu el club navarrès d'ençà del descens a Segona A (l'estiu del 2014) i la irrebutjable oferta que va arribar del Borussia Dortmund va fer que el passat gener el club anunciés la venda del seu millor jugador, Mikel Merino, al conjunt alemany a canvi d'un total de 3 milions entre fix i variables. Una xifra astronòmica per a la categoria. El potencial de Merino amb només 19 anys i unes condicions físiques (1,88 m i 78 kg) i tècniques (esquerrà fi) envejables fan del jove jugador navarrès un diamant en brut al qual el Borussia Dortmund no ha volgut deixar escapar. Merino va debutar la temporada passada amb 18 anys a Segona A i ja va jugar 29 partits (1). Enguany ha estat el curs de la seva confirmació com un dels millors jugadors de la categoria disputant 34 partits i marcant 7 gols.

Merino és un migcampista poderós físicament i amb una gran capacitat de sacrifici i desplegament defensiu. A més a més, les seves incorporacions a l'atac són una de les armes de l'Osasuna tant en les accions d'estratègia com en els llançaments des de la distància. Merino és el pal de paller dels navarresos. Asfixia els rivals, roba pilotes i dispara els contracops per què Roberto Torres o De las Cuevas puguin assistir els davanters Kodro, Nino o Urko Vera. Tot plegat l'ha fet ja internacional sub-19 i sub-21 i una de les grans promeses del futbol estatal.

Merino va ser determinant en la primera eliminatòria del play-off contra el Nàstic sobretot en el partit d'anada. El gran avantatge dels navarresos va ser en bona part gràcies a dues accions d'estratègia aprofitades per Merino per situar un 2-0 provisional a la primera part. El partit acabaria 3-1. A la tornada al Nou Estadi el migcampista també va veure porteria i va marcar l'1-3 que enfonsava definitivament les mínimes esperances de remuntada dels tarragonins. Sens dubte, doncs, Merino és un dels jugadors a tenir en compte i entre Pons, Granell, Eloi Amagat o Borja García hauran de lligar-lo en curt per evitar que mostri la seva millor versió.