Va entrar a la sala de premsa amb la cara de circumstàncies i els ulls humits. Un any després, tornava a plorar. Llàgrimes de tristor, d'amargor. El tren de l'ascens tornava a passar de llarg a l'últim moment i Pablo Machín tot just ni tan sols ho havia començat a pair. Acompanyat del preparador físic Jordi Balcells, l'entrenador de porters Omar Harrak i el segon tècnic Jordi Guerrero, el sorià va protagonitzar una de les compareixences més dures de la seva carrera, just dotze mesos després del cruel desenllaç amb Lugo i Saragossa. "Anem decepció rere decepció. És dur estar lluitant tot un any amb ungles i dents per aconseguir un objectiu i al final que se t'escapi. La part lamentable del futbol és aquesta: només pot guanyar un", va arrencar.

A partir de llavors, un discurs tan optimista com li va ser possible, en què va felicitar l'èxit d'Osasuna i va lamentar haver perdut una nova oportunitat però elogiant l'esforç titànic dels seus futbolistes. "Tinc un equip format per jugadors de primera tot i que al final no estarem a aquesta categoria. Ho han deixat tot i han cregut en una sola forma de competir. Però avui (ahir per al lector) el futbol ha tornat a ser cruel amb nosaltres, encara que potser no tant com fa un any", va dir abans de "felicitar" el seu rival. "Som un equip senyor i se'ls ha de felicitar. Ells ens han guanyat els dos partits i poden gaudir de l'ascens. Nosaltres, ens lleparem les ferides perquè el futbol no s'atura. Hem de pensar en nous reptes".

Va revelar que just després del xiulet final, poques coses es van dir a un vestidor que "semblava un tanatori". "Els jugadors ara mateix no estan gaire receptius i no són moments per parlar", deia. Recordava, una vegada més, que "se'ns ha escapat una il·lusió molt gran que teníem des de feia setmanes. L'únic que els he dit als meus futbolistes, i així ho sento, és que d'aquí a un temps es valorarà realment el que hem aconseguit. Independentment d'haver perdut, han de sortir amb el cap ben alt per tot el que han fet. Una vegada més no hem pogut celebrar amb l'afició el que realment aquest equip mereix".

Machín va assenyalar l'inici de la segona part com "el moment clau" del partit perquè amb el gol de Kenan Kodro "se'ns ha posat el partit molt coll amunt". Per al sorià, l'actuació del Girona va ser la d'un equip "molt intel·ligent, seriós, generant acostaments a la porteria" tot buscant el gol que els hauria donat l'ascens. Però com havia avisat a la prèvia i ahir va recordar, "tenia clar que l'encert seria determinant i ells n'han tingut més que nosaltres. Aquesta barrera tan fina que marca l'èxit del fracàs al final ha caigut de la seva part".

Se li va preguntar per la decepció d'aquesta temporada i per la de l'any passat i Machín no va tenir dubtes: "Per a mi, el que va passar l'últim curs va ser molt més cruel que no pas això. Sobretot pel minut que era i perquè veníem de fer una temporada per emmarcar. Aquest any hem anat de menys a més i només podíem guanyar. És molt complicat per a un club com el Girona, amb el pressupost i l'envergadura que té, pugui estar lluitant dos anys seguits per pujar a Primera i això no tindrà valor fins d'aquí a un temps. Quan tinguem el cap més fresc i serè ja pensarem en una tercera oportunitat. Hem d'aixecar-nos per intentar que aquesta segona clatellada no se'ns noti".