Es podria apel·lar a l'heroica, tirar de tòpics i dir que a la tercera va la vençuda, o recordar que al Girona el futbol li'n deu una. Tot això està molt bé i vesteix amb certa pompositat el partit que aquest vespre jugarà l'equip a El Sadar de Pamplona. La cita bé s'ho mereix. Però un cop rodi la pilota, la xerrameca ja no servirà per a res. Serà l'hora dels futbolistes, els actors principals i els veritables protagonistes. Serà el moment en el qual la tècnica, l'efectivitat, la lluita i també l'atzar seran determinants. Tot això ha estat el que ha dut el Girona fins aquí. Fins les portes de la Primera Divisió. Un any més. Una dotzena de mesos després de patir una desgràcia impossible d'oblidar i de perdre una oportunitat històrica de pujar, el club, l'afició i tota una ciutat estan a només dos partits de rubricar la temporada de la millor manera possible. Tot plegat dependrà de mil i un factors, dels famosos petits detalls. Però passi el que passi, tothom té molt clar que tornar cap a casa amb un bon resultat a la butxaca és un primer pas perquè la fita estigui, com a mínim, un xic més a prop.

Tres dies després de la taquicàrdica remuntada contra el Còrdova i de viure un dels partits més vibrants que es recorden a l'estadi, el Girona visita un Osasuna que arriba embalat a l'última eliminatòria per pujar a Primera. L'equip navarrès, més descansat, ve de desfer-se de tot un Nàstic i amb el factor camp en contra, el que ha disparat l'índex de moral i confiança del vestidor que entrena Enrique Martín. La fatiga, un rival entonat i l'ambient del tot hostil es convertiran en els principals enemics dels gironins, que trepitjaran el Sadar no només amb la intenció de sortir-ne amb vida, sinó per aconseguir-hi un bon resultat que els permeti rematar la feina el dissabte a Montilivi.

El mal inici de partit ara fa una setmana a Còrdova, amb dos gols encaixats en només 14 minuts, ha activat encar amés els sentits dels gironins. Sobretot contra un rival, l'Osasuna, que vol repetir la recepta de l'anterior eliminatòria, que va deixar gairebé sentenciada a l'anada amb un 3-1 que el Nàstic no va poder aixecar al Nou Estadi davant la seva afició (2-3). El bon moment de forma dels navarresos, la seva intensitat i el perill a les accions aturades són les millors armes d'un rival. Tot plegat, per protagonitzar una "eliminatòria molt competida", com reconeixia Pablo Machín abans d'enfilar-se a l'autobús amb la resta de l'expedició. El tècnic, com va fer a Ponferrada per l'última jornada de Lliga, s'ha emportat tots els disponibles. Només s'han quedat a casa el central Carles Mas, que va ser operat fa poc més d'un mes del genoll, i el tercer porter, el jove David Oliveros. Sense altres lesionats ni sancionats a la vista, tota la resta de la plantilla ha viatjat i serà avui quan el sorià acabarà de fer la tria.

Incògnites a l'onze

Amb tanta càrrega a les cames i a tocar d'un altre partit decisiu (el de dissabte a l'estadi), Machín introduirà algun canvi a l'onze titular respecte l'equip que va guanyar el Còrdova aquest passat cap de setmana. Ahir no va donar massa pistes respecte a això i es va limitar a assegurar que "jugui el que jugui, ho faran els millors. Tinc una plantilla molt competitiva i equilibrada i estic convençut que l'equip que surti d'inici serà el millor possible per afrontar el partit".

Becerra té un lloc assegurat sota pals i Clerc a l'esquerra; a la dreta, Maffeo té molts números d'ocupar el lloc d'Aday, com ja va passar en l'anterior eliminatòria contra el Còrdova en el partit d'anada al Nuevo Arcángel. Kiko Olivas i Lejeune jugaran i Alcalá podria tornar a l'eix i fer descansar Richy. Pere Pons és intocable i l'escudarà Àlex Granell. Més avançat, Borja García intentarà donar continuïtat a la brillant actuació de l'altre dia.

Al davant és on neixen més incògnites. Machín podria repetir la fórmula de l'Arcángel i fer jugar Cristian Herrera i Sobrino. O també, podria donar descans al canari i apostar per un nou de referència. El pitxitxi Mata i Lekic, que torna a un camp que coneix, són les alternatives.