La Policia Nacional va detenir diumenge a Sevilla l'empresari gironí Josep Delgado. El també expropietari del Girona FC (fins el juliol de l'any passat va ser el màxim accionista de l'entitat) estava desaparegut des des del març de 2012 quan l'Audiència Nacional va rebutjar els seus recursos i va ordenar entregar-lo a Polònia. Les autoritats poloneses l'acusen de ser el cap d'un grup delictiu que hauria estafat 30 milions d'euros al fischauria estafat 30 milions d'euros a través d´una xarxa d´empreses vinculades a l´exportació de metall, bàsicament coure.

Delgado va declarar ahir davant la jutgessa del jutjat central d'instrucció 3 de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, per videoconferència des de Sevilla. El jutge ha decretat presó provisional sense fiança fins que es resolgui la seva més que probable extradició a Polònia, un tràmit que es resoldrà en les properes setmanes.

L'any passat Delgado va assegurar que la resolució d´aquest conflicte era imminent i, per tant, el seu retorn a la vida pública, era qüestió de dies. Segons Delgado, una vegada els seus advocats haguessin tancat un pacte amb la Fiscalia de Polònia, ell viatjaria a aquell país per acceptar un condemna que no exigiria l´ingrés a presó. Tot i la voluntat de l'empresari de tancar l'afer, el cert és que aquest pacte no va arribar i que la seva fuga s'ha acabat allargant més de quatre anys.

L'estafa a la Hisenda polonesa

El presumpte frau perpetrat per Delgado juntament amb d´altres 11 persones sospitoses de nacionalitats polonesa, espanyola, xilena i colombiana hauria representat una estafa d´uns 30 milions d´euros a la Hisenda de Polònia. Segons el fiscal del districte de Rzeszow, Jaromir Rybczak, la investigació es va iniciar de manera conjunta entre la fiscalia polonesa i la de la República Txeca. Rybczak, segons una informació del rotatiu Prost, hauria explicat que les investigacions van arrencar el 2009 i que s´hauria evidenciat que entre 2006 i 2010 el grup que estaria liderat per Delgado, hauria creat una xarxa d´empreses per evitar el pagament de l´IVA i fer que la Hisensa local ho tingués més complicat per detectar-ho.

Josep Delgado (que de 2010 a 2015 va ser el màxim accionista del Girona FC) ha tingut els darrers una presència notable a la premsa polonesa. El portal tvn24.pl, per exemple, va publicar a principis de 2015 una informació que explicava que «El propietari del club de futbol espanyol Girona FC, un respectat home de negocis de Catalunya, és sospitós a Polònia d´haver defraudat 30 milions d´euros». Citant el portaveu de l´Agència de Seguretat Interna de Polònia (ABW), els serveis d´intel·ligència d´aquest país, s´explica que Delgado té una ordre europea de detenció perquè «sospitem que és el cervell d´un grup delictiu de crim organitzat per a l´evasió fiscal i el blanqueig de diner».

Les investigacions fetes per les autoritats de Polònia haurien descobert l´entramat d´empreses relacionades entre si que hauria creat el grup i que s´estendria des de la regió de Podkarpacie fins a la República Txeca i Amèrica del Sud. Aquest diari també es fa ressó de la col·laboració entre polonesos i txecs. «Aquestes empreses haurien creat documentació fictícia per tenir dret a recuperar ­l´IVA». Segons el diari supernowosci24, Josep Delgado i els seus còmplices haurien «format una xarxa d´empreses, algunes de les quals presentaven factures sospitoses per comprar metalls a l´estranger per després vendre´ls al mercat nacional (polonès), mentre que altres emetien factures fictícies. Una empresa hauria operat a Rzeszow, una ciutat bàsicament industrial de quasi 200.000 habitants al sud-est de Polonia i la resta a la regió de Silèsia (República Txeca). Segons els investigadors txecs, el modus operandi va ser el mateix que a Polònia.

A Polònia, que Delgado fos l´amo del Girona FC els resultava fascinant. El portal tvn24.pl relatava com l´empresari, al mateix temps que tenia interesos en aquell país, també decidia invertir al club. «L´orgull de la ciutat que porta el mateix nom», afirmaven, en una informació.

El cas es va destapar l´abril de 2011, però l´empresari ja feia setmanes que no era a la ciutat.

Entre una desaparició i l´altre, Josep Delgado va presentar-se a declarar voluntàriament davant del jutge Pablo Ruz, però va quedar en llibertat, amb el passaport retirat i l´obligació de comparèixer cada setmana al jutjat o en una comisaria. Delgado no podia sortir d´Espanya i estava a l´espera de saber si Ruz l´extradia a Polònia. El 10 de febrer d´aquell any va ser notícia afirmant que es venia el Girona FC per un euro tip de la falta de suport que rebia. El 6 de març, en una entrevista al Diari de Girona, admetia que s´ho havia repensat i que volia continuar, tot i que buscava socis per desprendre´s només d´una part de les accions. En aquells moments havia pactat amb l´Ajuntament la cessió de l´ús de Montilivi al Girona FC per 50 anys i tenia múltiples projectes al cap. El 10 de març va veure en directe el Girona-Xerez (5-3) i deia que volia ampliar Montilivi. Va ser la seva darrera aparició pública. A finals de mes es va saber que l´empresari tornava a estar desaparegut.

Entrevista al Diari de Girona

En una entrevista publicada el 22 de maig de 2011 al Diari de Girona, Josep Delgado deia que l´ordre de cerca que tenia sobre seu era per «no haver-me presentat a declarar voluntàriament al seu moment» i que «desconeixia» de què l´acusaven. «Espero que es resolgui aviat perquè aquesta és una situació en què no m´agrada estar», explicava ja aleshores, durant el seu primer període de fuga. La premsa polonesa sí que ha explicat amb detalls de què l´acusava l´Agència de Seguretat Interna.

El protagonisme del cas Delgado a la premsa polonesa no és d´ara. El 2012, per exemple, polska24.pl es feia ressò de l´acord entre els procuradors generals de Polònia i la República Txeca per investigar conjuntament la trama. Fins i tot, al màxim responsable del Girona li han dedicat acudits gràfics, com el del mitjà Gospodarce.pl, que li va dedicar una informació titulada «Matador espanyol s´endú milions del pressupost polonès». La notícia exposa que «Josep Delgado Herrera, propietari de MRA Group i del club de futbol espanyol Girona FC va aparèixer a Rzeszow entre 2007 i 2008 amb els seus socis d´Amèrica del Sud. S´explica com es va crear la xarxa d´empreses, «com ara ACP Systems ltd», del Congo, on l´empresari gironí tenia mines de coure en la regió de Kolwezi i Lubumbaschi, i plantes embotelladores d´aigua a Kindu. Aquest diari, compara Josep Delgado amb un empresari israelià, Boris Bannai, detingut a Namíbia, al qual se l´acusa d´una altra estafa milionària. Segons ha publicat Gospodarde.pl. «encara no s´han apagat els ecos de la detenció de Boris Bannai que ja tenim un altre cas d´un estafador internacional que va enganyar la Hisenda polonesa».

D'una acadèmia de formació a potentat mundial

Segons aquest rotatiu, Delgado i els seus socis van ser detinguts a Polònia, però va aconseguir sortir del país. I es pregunta, ¿per què un gegant mundial -en referència a les mines i plantes embotelladores que MRA Grup té al Congo- va escollir Rzeszom per a les seves activitats? És un més dels molts misteris que amaga un Josep Delgado que, en poc més de deu anys, va passar de ser el propietari d´una acadèmia de formació a Girona a convertir-se en un potentat mundial del coure i altres metalls. I de ser rebut l´any 2010 pel ministre d´Indústria del Congo, Anicet Kuzunda, per parlar d´una inversió de 100 milions de dòlars per reactivar una important empresa d´acer, que no es va fer mai, a tenir una ordre internacional de recerca i captura de Polònia per una presumpta estafa de 30 milions d´euros des de fa quatre anys.