Després de quatre anys en parador desconegut, la Policia Nacional va detenir ?diumenge l'expropietari del Girona FC a Sevilla i en breu l'Audiència Nacional resoldrà la seva extradició a Polònia, on haurà de rendir comptes per un presumpte frau d'uns 30 milions d'euros d'IVA. La Fiscalia polonesa l'acusa de ser el cap d'un grup delictiu organitzat que ha estafat el fisc a través d'una xarxa d'empreses vinculades a l'exportació de metall, fonamentalment coure.

La primavera de 2015, Delgado va assegurar que estava preparant un pacte amb la Fiscalia de Polònia per resoldre aquest procés judicial: «Aquest any les meves filles fan la comunió i espero assistir-hi», va arribar a manifestar a un periodista de Diari de Girona en una conversa telefònica. Lluny d'això, Josep Delgado va seguir pròfug fins diumenge, que va ser capturat a Sevilla i posat a disposició judicial. Dilluns va declarar per videoconferència davant la titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, qui va decretar el seu ingrés a presó provisional sense fiança en espera de resoldre l'extradicció a Polònia, un tràmit que podria allargar-se setmanes.

Es creu que durant aquests quatre anys ha viscut a prop de Girona, encara que darrerament circulava el rumor que s'havia traslladat a Andorra amb la seva família. No obstant això, en diverses ocasions se'l va veure amb persones de l'entorn del Girona en un hotel proper a l'estació barcelonina de Sants. A banda que mantenia contactes a través de Skype amb responsables del club i també utilitzava un telèfon sense identificar per comunicar-se amb diversa gent.

El presumpte frau perpetrat per Delgado juntament amb altres 11 persones sospitoses de nacionalitats polonesa, espanyola, xilena i colombiana hauria representat una estafa d'uns 30 milions d'euros a la Hisenda polonesa. Segons el fiscal del districte de Rzeszow, Jaromir Rybczak, la investigació es va iniciar de manera conjunta entre la fiscalia polonesa i la de la República Txeca. Rybczak, segons una informació del rotatiu Prost, hauria explicat que les investigacions van arrencar el 2009 i que s'hauria evidenciat que entre 2006 i 2010 el grup, que estaria liderat per Delgado, hauria creat una xarxa d'empreses per evitar el pagament de l'IVA i fer que la Hisenda local ho tingués més complicat per detectar-ho.

La investigació revala que aquest entramat empresarial s'estendria des de Polònia cap a la República Txeca i Sudamèrica. Aquest diari també es fa ressó de la col·laboració entre polonesos i txecs. «Aquestes empreses haurien creat documentació fictícia per tenir dret a recuperar l'IVA». Segons el diari supernowosci24, Josep Delgado i els seus còmplices haurien «format una xarxa d´empreses, algunes de les quals presentaven factures sospitoses per comprar metalls a l'estranger per després vendre'ls al mercat nacional (polonès), mentre que altres emetien factures fictícies. Una empresa hauria operat a Rzeszow, una ciutat bàsicament industrial de quasi 200.000 habitants al sud-est de Polonia i la resta a la regió de Silèsia (República Txeca). Segons els investigadors txecs, el modus operandi va ser el mateix que a Polònia.

Ara fa una mica més d'un any, mentre continuava fugit, Josep Delgado va vendre la major part de les seves accions del Girona als empresaris francesos Samir Boudjemaa i Jean-Louis Dutare, que són els nous propietaris del club del qual, però, Delgado manté una part minoritària del capital social.

CRONOLOGIA .De la seva aparició mediàtica fins a les dues desaparicions i posterior detenció a Sevilla22-6-2010

Quan el Girona FC estava ofegat pels deutes als jugadors i salvat pel penal de Kiko Ratón contra el Múrcia, el president Josep Gusó negocia la venda del paquet majoritari d’accions a un grup d’empresaris que liderava el sarrianenc Josep Delgado.

21-7-2010 Gusó decideix vendre les seves accions a Delgado i el seu grup, que aconsegueix el 72% de la societat. L’entrada salvadora de l’empresari de Sarrià evita el descens del club per impagaments. Francesc Rebled cedeix el seu lloc a Ramon Vilaró com a president del club.

20-4-2011 En ple procés d’ampliació de capital, surt a la llum l’ordre de crida i cerca de Delgado per part de la policia de Polònia, que l’acusa de frau fiscal. Delgado és fora del país però va col·locant gent de la seva confiança al club i segueix prenent les decisions a distància.

22-5-2011 En una entrevista a Diari de Girona assegura que l’ordre de detenció i entrega que pesava sobre ell era per «no haver-me presentat a declarar voluntàriament en el seu moment» i que «desconeixia» de què l’acusava la fiscalia polonesa.

23-12-2011 Delgado torna a Girona i nega ser el màxim accionista del club. Assegura que ha estat fora del país per feina i vacances i que no estava buscat per la justícia. Tan sols un dia abans, la seva dona entra al Consell d’Administració a través d’una societat immobiliària.

3-1-2012 L’Audiència Nacional retira el passaport a Josep Delgado pels seus problemes amb la justicia polonesa.

10-2-2012 A través de Vilaró es queixa de la manca de suport econòmic de l’Ajuntament, fet que s’afegeix a les disputes amb Sant Josep per rebaixar el patrocini. La disputa amb la fundació per aconseguir el planter li acaba la paciència i posa el club en venda per un euro.

30-3-2012 La setmana del segon canvi d’entrenador del Girona Josep Delgado torna a ­desaparèixer i ningú sap on fuig, ni tan sols el seu advocat sap dir on es troba. Delgado ha passat d’estar-se diàriament a l’estadi de Montilivi a estar fugit.

31-7-2016 La policia arresta Delgado a Sevilla. L’endemà, declara per videoconferència i el Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional l’empresona provisionalment.