Pablo Machín és un entrenador d'idees fixes i si les circumstàncies que l'envolten no l'obliguen al contrari, se li fa difícil tocar gaires tecles a l'hora de fer una alineació. Aquest any, però, per una cosa o una altra, pocs cops ha repetit un onze. Això sí, hi hava una posició que mantenia intacta, sempre que no hi tingués més remei que fer-ne algun retoc. Es tracta de la porteria. De bon inici va apostar per Yassine Bounou, sabent de sobres que el marroquí marxaria cada dos per tres amb la seva selecció. N'era conscient Machín, que li va donar la titularitat només encetar la lliga, mantenint la seva condició passés el que passés. René, que havia arribat a Montilivi per ser titular, veia com la banqueta era el seu destí, tot esperant foguejar-se cada cop que el seu competidor fes les maletes. Així li va passar a Valladolid, Cadis i Múrcia. Però dissabte passat, contra el Lugo, l'andalús va repetir sota pals tot i que Bounou estava disponible. Amb la Copa d'Àfrica a l'horitzó, ara a Machín se li origina un dilema. Qui serà el porter titular del Girona en les properes jornades?

Des que al juny Isaac Becerra va fer les maletes cap a Valladolid, que el Girona encara no ha trobat un porter indiscutible. Bounou i René s'han anat alternant les aparicions. El marroquí ha jugat fins ara 11 partits d'aquesta lliga i ha encaixat 11 gols. En 4 ocasions ha estat capaç de deixar la seva porta a zero. El gadità ha participat en 4 jornades, rebent 3 gols i aguantant el zero dos cops. Més partits per al primer, però un balanç força similar entre tots dos. El que pot fer decidir Machín és la proximitat de la Copa d'Àfrica, competició que obligarà Bounou a fer les maletes i que el tindrà allunyat de Montilivi durant unes quantes setmanes. El torneig dóna el seu tret de sortida al gener, d'aquí a un mes i escaig, per la qual cosa el cos tècnic, conscient que necessitarà la millor versió de René, podria decidir donar ara l'oportunitat a l'andalús perquè guanyi confiança i s'acabi d'adaptar al nou sistema.

Dissabte passat, després del 3-1 contra el Lugo, Machín no va donar gaires pistes al respecte. «Bounou venia d'estar amb la seva selecció, ha fet bastants viatges i pràcticament no s'ha entrenat amb nosaltres», es justificava. Però hi afegia una mica més de suc, deixant a l'aire la possibilitat que René tingui continuïtat. «A Múrcia va resultar decisiu perquè suméssim la victòria, va fer molt bones intervencions. Espero que, com tots, segueixi treballant així per posar-me les coses difícils».

Queden 4 jornades fins que la lliga s'aturi per vacances: Osca, Llevant, Alcorcón i Nàstic. Quatre partits que poden servir a Bounou per entonar-se de cara a la Copa d'Àfrica o perquè René agafi la batuta tenint en compte que al gener li tocarà sí o sí ocupar la porteria. La competició africana donarà el seu tret de sortida el 14 de gener i el Marroc hi disputarà el seu primer partit el dia 16, contra el Congo a les 8 del vespre. Tot i això, Bounou haurà quedat convocat uns dies abans, per la qual cosa no s'espera que es reincorpori als entrenaments del Girona un cop passat el Nadal. La primera fase de la Copa d'Àfrica acaba per als marroquins el dia 24. En cas que l'equip sigui incapaç de superar aquesta ronda, el porter es perdrà, amb total seguretat, els partits de lliga contra el Saragossa (7 o 8 de gener), Còrdova (14 o 15 de gener) i Sevilla Atlètic (21 o 22 de gener), aquests dos últims a Montilivi. En un hipotètic cas que el Marroc avancés fins a la final, prevista per al 5 de febrer, Bounou tampoc estaria disponible per visitar l'Elx (28 o 29 de gener) ni per rebre el Valladolid (4 o 5 de febrer). En aquest cas, es reincorporaria la setmana del desplaçament a Almeria (11 o 12 de febrer), un partit pel qual també seria poc improbable que arribés. Per tant, Bounou es perdrà un mínim de tres jornades i un màxim de cinc, que podrien ser sis tenint en compte que ja li vindrà just ser als Juegos del Mediterráneo.

Becerra, l'últim indiscutible

Des que el Girona va recuperar la Segona Divisió A, ara fa 8 anys, que ha anat alternant porters. Al llarg d'aquestes temporades, n'han jugat un total de 9 i ben pocs s'hi han consolidat. L'últim a fer-ho ha estat Isaac Becerra, ara al Valladolid. El colomenc, fitxat l'estiu del 2012, s'hi va estar quatre cursos acumulant 139 partits. I això que el primer any el va passar a l'ombra de Dani Mallo, el segon porter amb més participacions. El gallec (2009-2013) acumula 83 aparicions. L'altre nom propi és el de Roberto Santamaría, indiscutible el curs 2010/2011, però amb molt menys protagonisme un exercici després. El navarrès suma 54 aparicions. Amb una menor transcendència a Segona A apareixen Rafa Ponzo (un dels herois de l'ascens), amb 37 (2008/2009) i Albert Jorquera, amb 33 partits (2009/2010). Iván Gómez va jugar 5 partits l'any 2009 i Jorge Palatsí, 2 entre el 2013 i el 2015. René, per tant, ha superat aquest últim i està a només un partit d'igualar Gómez. Ho aconseguirà si juga aquest diumenge a Osca.