En futbol, 10 punts són bastants punts. Molts, més aviat. Aquí i a la Xina. No cal ser matemàtic, ni un expert en física quàntica per afirmar-ho amb total certesa. Tenir un coixí així, dona tranquil·litat. No és per llançar coets, ni per sortir al carrer a celebrar res, però sí per mirar amb prou optimisme el futur. Ho sap Machín, que no es matemàtic ni físic. Ja se´n surt prou bé amb la seva feina d´entrenador, com per guanyar-se la vida en un altre gremi. És el primer a posar-se les mans al cap quan mira la classificació. Veure el Girona tan amunt tampoc l´estranya; ell des del primer dia va confirar en la seva plantilla. Però que a aquestes altures de la pel·lícula, l´equip tingui el tercer classificat a 10 punts, no deixa de sorprendre´l, encara que ell ho digui amb la boca petita. Defensa la naturalitat amb què el vestidor viu la situació, la tranquil·litat amb què l´afronta cada setmana. Però també confessa que mai s´hauria imaginat, uns mesos enrere, quin seria l´escenari per encetar l´últim terç de la temporada.

«La realitat és que deu són molts punts. Mai he tingut aquesta diferència respecte al primer que marca la promoció d´ascens», arrencava ahir, quan se li preguntava per la situació de l´equip i per com ho veia tot plegat. «Si a principi de temporada algú m´hagués dit que a aquestes altures estaríem així, li hauria preguntat que què és el que s´havia fumat», ho rematava. Si els gironins són segons i amb tanta distància respecte als Cadis, Tenerife i companyia, ha estat «per mèrits propis»; ho té claríssim Machín, qui no dubta a assegurar que el Girona està en «bona línia». Ara, una cosa és ser objectiu amb els números a la mà, i una altra és ser realista, sabent com va això del futbol. I el sorià, qui fa anys que es mou per aquest món, no té cap ganes de fer volar coloms abans d´hora. És fidel al seu discurs prudent i ahir ho tornava a demostrar. «Tenim un clar exemple i ben proper. Hem d´aprendre del que va passar l´altre dia al Camp Nou. Quan sembla que ho tens tot fet, el futbol és tan capritxós que tot se´t pot girar en contra. A més, hem viscut experiències similars. Això ens fa ser cauts». Prudència abans de tot i també calma. «Aquest equip té entre cella i cella un objectiu, però en cap cas estem eufòrics, ni tampoc nerviosos. Estem vivint les setmanes amb total normalitat. Cada vegada la rutina es trastoca més pels mitjans i perquè tenim més repercussió, però és normal i el que passarà fins al final de temporada. Confio que l´equip seguirà pecant tant com fins ara, igual de modest i fiable».

Compte amb el Reus

Si la setmana passada el partit amb el Getafe estava marcat amb vermell, Machín vol que el Girona es prengui amb tanta seriositat el derbi de demà a Reus. «És un dels equips que més m´ha sorprès aquesta temporada», va deixar anar, fixant-se en el duel de la primera volta a Montilivi (1-0). «És un bloc molt compacte i treballat, que defensivament rendeix molt bé. A més, si els anem a pressionar i fer mal, com és el nostre estil, els afavorirem el seu plantejament. Hem d´intentar no deixar-nos sorprendre pels seus contracops», deia dels de Natxo González. «Són un equip enormement fiable en defensa i quan et fan pocs gols sempre tens més probabilitats de guanyar. Estan competint però fa temps que no guanyen, encara que mai se sap quan canviaran la dinàmica», afegia. La seva previsió per demà, un partit «difícil» en què caldrà «competir i guanyar», sortint a «pressionar» i «sense especular».