«Què li passa al Girona?» Es preguntaven molts aficionats blanc-i-vermells després de la derrota contra el Rayo de dissabte passat, la tercera consecutiva. Molts d'aquests seguidors ja es veien a Primera al mes de març i ara es troben que caldrà pedalar una mica més per assolir el gran objectiu. Patir i treballar, perquè com sol recordar Machín «no hem fet res encara». En aquest sentit, Diari de Girona s'ha posat en contacte amb dos especialistes en la matèria com Claudi París (coach especialista en psicologia de lesport) i Àngel Vergara (psicòleg) perquè intentin aportar una mica de llum a la situació que viu el Girona i si l'equip es pot veure afectat per temors pretèrits. L'espectacular temporada dels homes de Pablo Machín va disparar l'eufòria al màxim i el club va haver de tallar l'aixeta de nous abonats la setmana de rebre el Cadis. Vendre aquell partit com una final va ser possiblement un error. Tant Vergara com París coincideixen en què una de les claus per a recuperar el bon camí és no distreure's amb «coses especials» ni «sortir de la normalitat».

El coixí de 6 punts de què disposa sobre el Tenerife és encara prou ampli com per estar tranquils però la doble sortida consecutiva a Sòria i després, precisament, a Tenerife, ha fet que els primers nervis hagin entrat a Montilivi. La gent, especialment, o bàsicament, l'entorn no ho acaba de veure clar arran d'aquestes derrotes seguides contra Cadis, Oviedo i Rayo que han fet perdre pistonada a l'equip. Vergara, psicòleg esportiu que treballa, entre altres, amb el Figueres, considera que el factor mental, psicològic o, com es diu comunament, el coco, és tan important com qualsevol altre i «s'ha de treballar de la mateixa manera que el tàctic o el físic». En aquest sentit, el coach és totalment contrari a «les coses especials». «L'interessant és no fer res. El cervell no hi entén de coses especials i l'atenció es dispersa una mica», diu Vergara que afegeix que cada partit s'ha d'encarar «com un més». «No hi ha partits especials. Tot depèn de com es treballi durant l'any», assenyala.

Enfocar-ho tot en el que es pot controlar i prescindir de tot allò extern que no depèn de tu és una altra de les màximes a tenir en compte. Així, elements com els xiulets de l'afició, els records de partits com el del Lugo o Saragossa d'ara fa dos anys no aporten absolutament res. La recomanació de París, director de Coaching per l'Alt Rendiment i que ha treballat en equips com l'Handbol Bordils o el Palamós, tot depèn de com s'enfoqui. «Si s'enfoca pensant en coses que no depenen de tu, les cames tremolaran i el coco et jugarà una mala passada. T'has de centrar en el que depèn de tu i en el que hi pots posar remei i solució. El que saps i vols fer. La resta és ben igual», assenyala. Fins i tot els resultats del tercer classificat. «És anecdòtic», diu París en referència als perseguidors.

Segons París, la mala dinàmica que viu el Girona «probablement» pot ser producte «que s'han deixat de fer coses que abans es feien» o bé que «el rival no et deixa fer ara». És per això que, per París, el Girona ha de recuperar i «centrar-se en els seus punts forts i anar a mort amb ells». El coach considera que a partir d'aquí «la victòria arribarà, perquè tenen qualitat i molt bon equip». Tampoc faria «res d'estrany» a aquestes alçades de temporada Vergara que és de l'opinió de seguir amb la línia de treball que ha dut l'equip fins aquí. Així doncs i a les portes de la doble sortida a Sòria i Tenerife, París aposta per recuperar l'essència que ha dut l'equip fins on és. «Si s'empata a Sòria es voldrà dir que ja s'ha fet algun canvi. Ara bé, si es guanya cometent els mateixos errors, es tornarà a caure», assenyala París que destaca que «el cos tècnic ho sap, té detectades les fuites que pateix l'equip i hi segur que hi està treballant».