Què tenen en comú Leo Messi, Cesc Fàbregas, Sergio Agüero i Paul Pogba? La primera resposta és fàcil: són futbolistes. Bingo. A més, de primer nivell. La tercera cosa que tenen en comú, aquesta ja un xic més rebuscada, és que en el seu dia tots ells van guanyar el Golden Boy. I què és això? Es tracta d'una mena de Pilota d'Or per als jugadors més prometedors; un guardó que escull el millor futbolista menor de 21 anys del continent europeu. Una invenció del diari Tuttosport italià que va néixer el 2003 i que amb més d'una dècada de vida ha anat guanyant popularitat. Just dilluns es coneixia l'extensa llista de candidats que opten a guanyar aquesta edició. Noms que fa mesos que sonen amb força al panorama internacional i d'altres que, segurament, a molts no els sonaran. Entre tots ells, hi ha algú prou conegut per a l'afició de Montilivi: Pablo Maffeo. Amb 20 anys encara per fer (bufarà les espelmes el proper 12 de juliol), el català s'ha colat entre els nominats gràcies a les bones maneres que va demostrar al principi de temporada en les poques aparicions amb el Manchester City, però sobretot pel notable rendiment que ha ofert des que al mercat d'hivern va aterrar al Girona com a cedit en la seva segona etapa al club blanc-i-vermell.

Una actuació excel·lent a Old Trafford en partit de Copa i un parell d'aparicions a la Lliga de Campions. Això, amb el Manchester City. Sumat, als elogis que la premsa anglesa li ha dedicat més d'una vegada. I amanit amb el moment dolç que viu a Girona, on ha col·leccionat 885 minuts a la Lliga, repartits en 11 partits (10 d'ells com a titular) en què ha repartit una assistència de gol. Bons números i molt de camí per recórrer, amb encara 19 anys i tot un futur per endavant. Són els ingredients que han fet que el nom de Pablo Maffeo aparegui entre els 98 candidats al Golden Boy d'aquest 2017. El premi, amb més d'una dècada de vida, reuneix una trentena de periodistes esportius de tot Europa que escullen els nominats; un cop es fan públics els seus noms, se'ls pot votar a través d'un portal web. Ahir, en tancar edició, encapçalava la llista el porter del Milan Gianluigi Donnarumma. L'italià, a qui els entesos en la matèria assenyalen com el clar successor de 'Gigi' Buffon sota pals de l' azzurra, acumulava un 9 per cent del total dels vots. El seguia a no massa distància Kylian Mbappé, del Mònaco; un futbolista que és a l'agenda dels grans clubs europeus, com ara Barça i Reial Madrid. El francès portava el 8 per cent dels vots. Un esglaó per sota, empatats amb el 5 per cent, els seguien Vahan Bichakhchyan (un extrem armeni que milita al Shirak Gyumr del seu país) i Dejan Jovelji (un atacant de l'Estrella Roja).

D'entre el munt de promeses del panorama continental que acompanyen el defensa blanc-i-vermell n'hi ha unes quantes que militen a la Primera Divisió espanyola. Una d'elles és Theo Hernández, de l'Atlètic i cedit a l'Alabès, per a qui han preguntat diversos equips com el Reial Madrid. També hi ha Adrián Marín (Leganés), Aarón Martín (Espanyol), Jorge Meré (Sporting de Gijón), Pape Cheik (Celta de Vigo), Javier Ontiveros (Málaga), Mikel Oyarzabal (Reial Societat) i Youssef En Nesyri (Màlaga). A tots ells se'ls pot sumar el porter del juvenil A del Reial Madrid, Luca Zidane, fill del tècnic del primer equip blanc.

«Guanyar? Impossible!»

Gràcies al Twitter, la nit del dilluns Pablo Maffeo es va adonar que és un dels candidats a guanyar el Golden Boy d'aquest any. Una «sorpresa agradable» per al jugador, que tot i «tenir en ment altres coses» com ho és fer una bona temporada amb el Girona, no deixa d'estar «content» per rebre un «reconeixement a la feina ben feta». Va ser un dels temes que ahir va tocar amb els seus pares, que l'havien vingut a veure des de Manchester. «Hem rigut una mica de tot plegat. No fa tants anys, li deia al meu pare que potser algun dia seria el millor futbolista del món. Ho feia en to de broma i ell sempre em deia que em centrés en altres coses, com ara els estudis. Ho hem estat recordant i ens ha fet gràcia la situació», diu Maffeo, qui veu «impossible» guanyar aquest premi. «A mi ja em deixa satisfet ser un dels nominats. No són els 90 i escaig millors del país, sinó de tot el futbol europeu. Mai m'ho hauria imaginat!».

La notícia li ha fet «pujar l'autoestima i la confiança», permetent-lo mirar «en positiu» tot allò que fa bé. Però Maffeo segueix tenint en ment tancar la temporada amb un ascens a Primera, un objectiu que s'acosta després del 0-2 a Sòria. «La victòria de l'altre dia ens va anar de meravella. Encarem amb moltes ganes la visita al camp del Tenerife. És un partit que tot el món vol jugar. No serà fàcil, però si hi guanyem donarem un bon cop sobre la taula».

Una constel·lació d'estrelles

Difícilment, Pablo Maffeo es convertirà en el quinzè guanyador del Golden Boy. Quedar-ne al més amunt de tot és només a l'abast dels cracs mundials, futbolistes que, la majoria d'ells, han acabat despuntant. Només cal veure el palmarès des del 2003. Començant per l'holandès Rafael Van der Vaart (2003) i seguint per Wayne Rooney (2004), Lionel Messi (2005), Cesc Fàbregas (2006), Sergio Agüero (2007), Mario Götze (2011), Isco Alarcón (2012) i Paul Pogba (2013). També l'han guanyat l'italià Mario Balotteli (2010), Anderson (2008) o Alexandre Pato (2009); futbolistes d'una gran qualitat que han arribat a jugar a equips punters, però sense tants èxits com la resta. Als més recents, com Raheem Sterling (2014), Anthony Martial (2015) i Renato Sanches (2016) encara els queda camí per davant per recórrer.