Aquest diumenge, al Nou Estadi de Tarragona, Pablo Machín dirigirà el seu 15è derbi des que és el primer entrenador del Girona. Són partits, els que enfronten rivals d'un mateix territori, d'allò més igualats i alhora amb desenllaç gairebé impossibles de predir, però amb el sorià a la banqueta el cert és que la tònica general, tot i que evidentment també hi ha hagut algunes excepcions, és bastant favorable al conjunt de Montilivi. En els 14 derbis restants, la victòria del Girona ha estat el desenllaç més habitual; també s'han encaixat derrotes i s'han cedit alguns empats, però en la majoria de les ocasions (més de la meitat), els tres punts s'han quedat al bàndol gironí.

Els números així ho corroboren. Són 14 els derbis a Segona A amb Pablo Machín a la banqueta i de tots ells, 8 han acabat amb una victòria del Girona. O el que és el mateix, un 57 per cent del total. La resta, són 3 empats i les mateixes derrotes. 3. L'última ensopegada, això sí, es va patir la temporada passada (15/16) al camp del Nàstic de Tarragona, el rival d'aquest cap de setmana. Va ser per la mínima (1-0) i per culpa d'un gol de Jean Luc Assoubre. Va ser el 5 de setembre del 2015, així que els gironins fa 20 mesos (més d'un any i mig) que no perden un derbi a la Lliga.

És més. des d'aquella desfeta, tots els partits de Lliga que han enfrontat els de Pablo Machín a un equip català han acabat amb victòria dels de Montilivi. Aquest curs (16/17) s'ha guanyat el Reus a casa (1-0) i també a fora (1-2), mentre que el Nàstic va caure a la primera volta (4-2) en l'última cita abans de l'aturada per les vacances de Nadal. El cert és que aquesta ha estat l'única victòria de Machín als tarragonins. Ni amb el Girona ni tampoc amb el Numància, el seu anterior equip, havia estat capaç de superar el conjunt grana. Abans del 4-2 del desembre s'hi havia enfrontat en 5 ocasions més entre Lliga i Copa del Rei amb un balanç de 4 empats (un d'ells va acabar amb l'eliminació a la tanda de penals) i una desfeta.

Dels 14 derbis de l'era Machín, les 8 victòries s'han aconseguit contra el Reus (1-0 i 1-2), Nàstic (4-2), Llagostera (0-1, 1-0 i 1-2), Sabadell (0-2) i Barça B (2-4). Els empats, s'han cedit amb el Sabadell (0-0), Nàstic (1-1) i Llagostera (2-2). Mentre que s'ha perdut amb el Barça B (2-1 i 0-1) i Nàstic (1-0).

En aquesta catorzena d'enfrontaments, són 21 els gols que el Girona de Machín comptabilitza al seu favor, mentre que n'ha encaixat 13. Ha rebut menys d'un gol per partit de mitjana i en cap dels derbis n'ha encaixat més d'un parell.

Fora de la Lliga, cap dels precedents és favorable. Amb el Nàstic, una eliminació de Copa del Rei (2-2 i derrota als penals) i la desfeta a la final de la recent Copa Catalunya (0-0 i patacada des dels onze metres). I el Barça B es convertia el curs passat en el botxí, també, a la Copa Catalunya (1-0).