L'estiu passat, els jugadors i el cos tècnic del Girona varen viure en primera persona el que són les condicions de treball d'un equip de primer nivell mundial en la pretemporada que l'equip de Pablo Machín va fer a la Manchester City Football Academy. Aquella setmana d'entrenaments va ser la visualització més clara de les ajudes que arriben a Girona des de Manchester que, fins ara, esportivament s'han visualitzat en cessions com les de Pablo Maffeo (dos cops), Pablo Marí, Angeliño o, el curs passat, Rubén Sobrino. Algunes cessions han estat més exitoses que d'altres, però al llarg de la temporada el diàleg entre Manchester i Girona ha estat constant -«parlo amb Txiqui Begiristain gairebé cada setmana», reconeixia diumenge Quique Cárcel- en una relació que ara, amb el Girona a Primera Divisió, agafarà més força. «Tenim una relació que és bona per a les dues parts. Nosaltres obtenim cessions de futbolistes interessants i ells hi guanyen que els seus jugadors joves poden tenir minuts», deia ahir el president del Girona, Delfí Geli, en una dels moltes entrevistes radiofòniques que va concedir. Una equació real, però, que ara tindrà molta més força amb el Girona a Primera perquè, per un club d'alt nivell europeu com el City, és molt més productiu fitxar jugadors per cedir-los a un equip de La Liga que no pas a un de Segona Divisió com fins ara.

I a Manchester ho saben. «Cal felicitar el Girona perquè ha aconseguit una cosa increïble; han fet una gran temporada i finalment estan a Primera», explicava Txiki Begiristain, director esportiu del City, ahir al matí en un acte de la Fundació Cruyff al Club de Gol del Montanyà. «Els ajudarem en el que puguem», va acabar concedint Begiristain en unes paraules que, a més de a Catalunya, també van tenir ràpidament ressò a Anglaterra. «Manchester City will help in whatever we can as feeder club Girona are promoted to La Liga», titulava The Independent en la seva edició digital ahir a la tarda en una notícia on es basaven en les paraules de Begirisitian per definir el mateix City com a «club alimentador» del Girona, que acaba de pujar a Primera Divisó. Al The Independent no tenien problemes per començar a parlar noms de possibles cedits del City cap a Girona. Sobretot, però, es referien als jugadors més joves del club. Futbolistes que, en la seva majoria de casos, aquesta temporada combinaven els entrenaments a les ordres de Pep Guardiola i Domènec Torrent al primer equip amb els partits a l'equip de la lliga de reserves anglesa o, fins i tot, al juvenil. Un dels noms més cridaners és del malagueny Brahim Díaz. Una mitjapunta captat de molt jove pel City i que, de moment, al primer equip del Manchester només ha debutat en Copa. Des del Montanyà, Begiristain anava bastant menys lluny que el diari anglès. «Ja hi tenim algun jugador cedit i n'hi haurà algun més. Hem de parlar amb ells», va dir el també exjugador i exdirector esportiu del ­Barça, que, a través del diàleg fluid que manté amb Quique Cárcel, podrà veure com a Girona també pensen en altres jugadors del City més fets que Brahim Díaz. El club anglès té cedits molts jugadors a diferents clubs europeus, fins i tot algun en equips que jugaven la Lliga de Campions com, per exemple, el Celtic de Glasgow, i a Montilivi veuen aquí una porta que es podria obrir atesa la bona relació entre les dues entitats.

«Tenim una molta bona relació, però de moment només som amics...», apuntava Begiristian sobre l´entesa entre les entitats que, almenys fins ara, no s´ha oficialitzat sobre paper de manera pública. La presència de Pere Guardiola, el germà del tècnic del City, Pep, entre bastidors, en el projecte del Girona des del canvi de propietaris ha estat sempre interpretat com el gran punt de connexió entre els dos clubs. Ara, però, la relació entre les dues entitats ja va més enllà i aquest estiu es podria acabar posant per escrit i fent-se oficial. Un acord de col·laboració o, fins i tot, l´entrada del Manchester City en l´accionariat del Girona a través d´una futura ampliació de capital. La connexió Manchester-Girona serà font de notícies aquest estiu.