«La base del Manchester City és molt potent i és clar que allà hi ha jugadors amb nivell per venir aquí», explicava dimecres Pablo Maffeo que, però, deixava clar que, més enllà de per rebre les felicitacions dels seus antics companys i amics, no havia parlat amb cap d'ells sobre la possibilitat de venir cedits a Girona. Ell mateix, encara que diu que li agradaria gaudir de minuts a Primera Divisió a Montilivi, desconeix els plans del City sobre el seu futur. Els responsables de l'equip de Manchester, Txiki Begiristian a principi de setmana i ahir mateix Pep Guardiola, ja han manifestat públicament la voluntat de City d'ajudar el Girona. «Ara hi tenim un jugador cedit i l'any vinent segurament n'hi haurà més», va dir el director esportiu. Més joves com Pablo Maffeo? En la línia de Brahim Díaz o Aleix Garcia. És una opció, però, ahir, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Pep Guardiola aportava un matís interessant: «Ara no els podem cedir jugadors joves per foguejar-se. Han de guanyar partits i necessitaran jugadors per fer una bona temporada. S'hi han de portar jugadors que els puguin ajudar, però això ho han de decidir ells».

Guardiola és molt conscient de la competència que hi ha a la Primera Divisió espanyola. La temporada passada, el City va cedir Manu Garcia, un migcampista asturià que llavors tenia divuit anys, a l'Alabès, on no va jugar gens. El gener se'l va haver d'emportar al NAC Breda, un Primera holandès, on el club de Manchester té un grapat de jugadors joves cedits on sí que ha tingut més minuts (dinou partits i dos gols). Quique Cárcel i Txiki Begiristain parlen sovint i hauran de buscar la manera de combinar el risc d'apostar per gent jove amb la necessitat del Girona de comptar amb gent que tingui hores de vol. El Manchester City té molta joventut, però, alguns d'aquest són futbolistes que aquesta darrera temporada han jugat partits en equips prou destacats. L'anglès Patrick Roberts ha estat cedit al Celtic de Glasgow, on ha jugat partits tant a la lliga escocesa com a la Lliga de Campions. Jugador ofensiu per banda, Roberts té 20 anys i, curiosament, va marcar el gol del Celtic en el partit que els escocesos van empatar a l'Etihad Stadium contra el City el passat desembre (1-1).

De la mateixa edat que Roberts, en farà 21 el desembre, és el migcampista ucraïnès Oleksandr Zincheko: 12 partits amb el primer equip de l'històric PSV Eindhoven, que entrenava l'exblaugrana Phillip Cocu. A la mateixa primera divisió holandesa, el Manchester City tenia cedit el turc Enes Ünal. El jove davanter va jugar la temporada passada al Breda (8 gols) i aquesta n'ha marcat 18 amb el Twente (32 partits), però el City ja ha emparaulat el seu traspàs al Vila-real per 14 milions d'euros. Aquí el Girona ja no hi pot entrar. Altres jugadors que té cedits el club de Manchester són el pivot defensiu francès Olivier Ntcham (21 anys) que juga al Genova de la primera italiana (20 partits de lliga); o un vell conegut de Montilivi com Rubén Sobrino, que va fer el salt el passat estiu a l'Alabès on, tot i no fer-se un lloc a l'equip titular, ha gaudit de l'experiència de formar part d'una plantilla que ha estat subcampiona de Copa. El jove extrem esquerre colombià Marlos Moreno ha jugat divuit partits amb el Deportivo a Primera Divisió; i, casos absolutament diferents serien les cessions del City al València del central Mangala o al Torino del porter Joe Hart.

Patrick Roberts, Rubén Sobrino, Pablo Maffeo, Olivier Ntcham i, menys l'ucraïnès Oleksandr Zincheko són jugadors que han jugat fora de la protecció de l'Academy del City aquesta temporada. Un cas diferent serien els futbolistes, la majoria encara per sota dels vint anys, que aquesta temporada han alternat els equips inferiors del City amb els entrenaments, i algun partit a les ordres de Pep Guardiola. Aquí, una opció de la qual es parla amb força per venir a Montilivi és Aleix Garcia. A punt de complir vint anys, català (nascut a Ulldecona) i amb tres partits jugats amb el primer equip a principi d'aquesta temporada, Aleix García és un micampista format des de molt jove al futbol base del Vila-real. Quan tenia disset anys va debutar a Primera Divisió amb els castellonencs en un partit contra l'Ahtletic, però, l'estiu següent el City se'l va emportar a Manchester. Un parell d'anys més jove que Aleix Garcia, en farà divuit a l'agost, el malagueny Brahim Díaz és una de les grans perles del futbol base del City. Mitjapunta molt creatiu, Pep Guardiola el va fer debutar en un partit de Copa el passat setembre. Un altre jugador de molt talent és l'aragonès Paolo Fernandes (18 anys) que, el passat juliol, va brillar en un partit d'entrenament contra el Girona en la pretemporada que l'equip de Pablo Machín va fer a les instal·lacions del Manchester. Lukas Nmecha, dos gols aquell dia, és un altre nom destacat.