Un «líder» que sap «escoltar» i té «mà esquerra». Així definien el 10 de març passat, el dia que feia tres anys de l'arribada de Pablo Machín al Girona, el seu cap, els seus tres principals homes de confiança, Jordi GuerreroEs coneixen tant que pràcticament amb una mirada ja s'ho diuen tot. Machín, Guerrero i Balcells, junts, van salvar l'equip del descens a Segona B el 2014; i aquell estiu es va integrar a aquest nucli dur d'entrenadors Omar Harrak com a entrenador de porters.

Després de dos anys quedant-se a les portes de Primera, l'èxit els va somriure el 4 de juny gràcies a l'empat sense gols contra el Saragossa. Celebrat l'ascens, ara també el podran gaudir plegats perquè tant el segon entrenador, com el preparador físic com el tècnic de porters han renovat i seguiran al costat d'un Machín que tenia un any més de contracte i a qui el Girona pretén ampliar-li la vinculació. És molt probable que si això es produeix, també s'allargui la vinculació a la resta d'integrants del cos tècnic perquè Quique Càrcel sempre l'ha considerat un «tot». Un equip que tindrà l'oportunitat d'assaborir unit el futbol d'elit, després de molt temps esperant, somiant, aquesta oportunitat.

Jordi Balcells i Jordi Guerrero ja eren al club quan Machín hi va aterrar el 10 de març de 2014. El preparador físic hi ha estat més d'una dècada. Ha viscut, per tant, a Montilivi, la transformació que ha patit el club, un Girona que el curs 2006/07 encara jugava a Tercera Divisió. Guerrero va arribar-hi el desembre de 2013 de la mà d'Oriol Alsina en aquells temps en què compaginava la direcció esportiva del Girona amb la feina d'entrenador del Llagostera. L'ajudant de Machín era el tècnic del Palamós i Alsina el va reclutar perquè fos el segon de Javi López, la primera solució que va provar després de despatxar Ricardo Rodríguez. Els mals resultats també van acabar amb López, però Guerrero va seguir al seu lloc col·laborant, a partir del març, amb Machín, i aconseguint el miracle de la permanència.

El grup s'estava formant i l'estiu de 2014 se'ls va afegir Omar Harrak, per assumir les funcions d'entrenador de porters. Els bons resultats esportius els han avalat fins ara, quan encetaran la tercera temporada plegats, formant el nucli dur del cos tècnic. Són els primers d'arribar al camp i, normalment, els últims de marxar-ne. I tenen un sistema de treball perfectament mecanitzat, que probablement amb l'ascens a Primera pot tenir retocs, però que es basa en la preparació dels primers entrenaments de la setmana per part de Balcells i Machín, per a mesura que passen els dies donar més protagonisme a Guerrero, amb les seves detallades anàlisis dels rivals.

Després de les emocions viscudes amb l'ascens i la posterior celebració, el debat es va situar en si tot i tenir un any més de contracte Machín seguiria al Girona. El tècnic, que tenia sobre la taula una proposta del Las Palmas, la va acabar rebutjant i va optar per quedar-se. I el club, tot i que primerament semblava que ho feia amb certa fredor, també el va acabar ratificant i, més tard, anunciant que li volia ampliar la vinculació. El futur de Guerrero, Balcells i Harrak era a l'aire, perquè a diferència de l'entrenador, la seva vinculació sí que s'acabava. El Girona no ho ha fet públic oficialment, però tots tres van renovar i dilluns, ja vestits de curt, van començar la feina de pretemporada amb els jugadors.

Aquests primers dies, Balcells assumirà molt de protagonisme per tal que els futbolistes agafin un bon to físic. Però també hi haurà d'altres aspectes a controlar. Perquè el Girona, cada vegada més, s'ha anat professionalitzant en molts sentits i l'àrea tècnica n'és un clar exponent. Al costat del nucli dur també hi segueix, per exemple, aquest curs, el nutricionista Sergi Mateo, l'encarregat de fer les dietes que han de seguir els jugadors en el seu dia a dia i també abans i després dels partits. Una bona alimentació pot ser determinant per al rendiment esportiu. I en el futbol professional no es pot deixar cap fil sense lligar. El recuperador Lluís Sala és un altre dels diversos membres del cos tècnic, que s'ampliarà amb motiu de l'ascens a la màxima categoria, que continua a Montilivi.

Machín va arribar a Girona sol, sense cap ajudant de confiança, i s'ha acabat formant un cos tècnic a mida. El sorià ha crescut a Montilivi fins al punt de convertir-se en un dels preparadors de moda del futbol espanyol, però al seu costat també s'han revaloritzat tècnics de la casa, gironins, com Guerrero i Balcells. Els col·laboradors més estrets del tècnic el consideren un «líder» i cap amaga que han millorat els seus coneixements i les seves aptituts en aquesta etapa triomfal. Fins ara sempre han sigut guanyadors, fins i tot quan el març de 2014 semblava que l'equip tenia un peu a Segona B. A Primera Divisió, on el Girona surt amb la clara missió de no baixar, hauran de saber afrontar un altre rol.

Si al primer equip hi haurà continuïtat, el mateix plantejament es repetirà al Peralada-Girona B, el primer filial, que finalment podrà competir a Segona B. Arnau Sala i Xavi Punsí seran els encarregats de dirigir el bloc a la categoria de bronze, també amb l'objectiu de la permanència, i un bloc de jugadors molt jove. El Girona frisava per tenir el filial a Segona B i ho ha aconseguit gràcies al descens administratiu del Gavà i a la compra de la plaça. En la promoció, els empordanesos van quedar eliminats en la darrera ronda pel Rápido de Bouzas després de no poder fer bo l'1-1 de l'anada amb un empat 2-2 a la tornada que donava el premi als gallecs. El Girona C, per la seva banda, estrenarà tècnic a Segona Catalana: Axel Vizuete, ex de La Jonquera i el Palamós, agafa el relleu a Javi García.