L'estiu de 2008, setmanes després de l'ascens a Segona A, Montilivi va bullir d'activitat. Calia adaptar-lo a les necessitats de LaLliga i, per això, es van instal·lar seients a tota la grada (en aquells moments encara una lona cobria la Preferent), es van millorar els vestidors i es va rentar la cara als accessos. El moviment que es registra avui a l'estadi recorda el d'aquells dies, tot i que segurament el supera. Montilivi està tancat per reformes, unes millores que, a més, s'han de fer en un temps rècord per tenir la instal·lació en estat de revista el 19 d'agost al vespre. El debut a Primera, i contra un gran com l'Atlètic de Madrid, s'ho mereix.

El Girona va pujar a Primera el 4 de juny, l'endemà ho va celebrar treient una multitud de seguidors pel centre de la ciutat i, poc dies més tard, ja iniciava les feines per canviar la gespa i el drenatge. Era la primera operació d'un canvi d'imatge profund, que convertirà Montilivi en una instal·lació totalment apta per acollir partits de la màxima categoria. El primer pas va ser retirar l'antic terreny de joc i abaixar la cota per tenir una millor visió del camp ben bé mig metre. Ara la primera fila de la grada ja no és arran de sòl. També s'ha anivellat la base inferior i es refan els drenatges, entre d'altres treballs. La nova gespa serà híbrida, amb un petit percentatge (3%) de gespa artificial. Aquests treballs van a càrrec de RoyalVerd. El canvi de la gespa va a bon ritme i podria ser que a finals de la setmana que ve ja es pogués veure algun panell damunt del terreny de joc ara despullat i ple de terra.

La complexitat del canvi explica el perquè s'ha allargat tant. No es tracta d'un simple canvi de gespa com el que es va fer fa algunes temporades en una setmana. El club ha volgut tenir-ho tot sota control i ha elaborat un pla que permetrà al Girona tenir un dels millors camps de la categoria, del mateix tipus que el Camp Nou, el Bernabéu, San Mamés i el Madrigal, entre d'altres.

La nova grada

Els treballs damunt del terreny de joc fa setmanes que s'estan fent. I en els darrers dies havien començat els preparatius per desenvolupar l'altre gran projecte de canvi d'imatge que afectarà Montilivi aquest estiu: l'ampliació de la grada per possibilitar que l'aforament actual, de poc més de 9.200 espectadors, es dispari fins als 13.500. Mentre club i Ajuntament ultimaven els últims informes geotècnics i es tancaven els permisos, ja es van retirar els arbres, els arbustos i les tanques de publicitat de la zona del gol nord, la primera per on es creixerà. Dijous hi va haver l'acord definitiu i ahir mateix ja arribaven els primers camions amb les peces de la futura grada mòbil. Serà una instal·lació molt semblant a la que es col·loca cada estiu als festivals de Cap Roig o Peralada.

El canvi encara trigarà uns dies a visualitzar-se. Els operaris tenen previst treballar tot el cap de setmana per poder complir els terminis previstos d'execució, però no serà fins a finals de la setmana que ve quan es començarà el muntatge pròpiament dit. Amb el gol nord resolt, després les feines es traslladaran a Preferent, on també hi anirà una grada mòbil superior, que també tindrà una zona coberta i noves cabines de premsa. La idea del club és que les actuals, de Tribuna, siguin d'us exclusiu per a les televisions amb drets, mentre que la resta, premsa escrita i ràdios, es traslladarien en aquest nou espai. El club espera que en un parell de setmanes l'accelarada de les obres permeti tenir-les molt ben encarrilades per poder disputar el dia 15 d'agost el torneig Costa Brava a casa, com una mena d'assaig previ al gran dia. El de la visita de l'Atlètic. El del debut a Primera.

Les banquetes

A l'interior de l'estadi, paral·lelament als treballs de canvi de gespa, també s'està treballant en la construcció de noves banquetes. Aquelles enfonsades que tota la vida s'havien vist a Montilivi han passat a millor vida. Amb l'enfonsament del camp, es construiran banquetes noves com les que hi ha a la majoria d'estadis de Primera, al nivell del sòl.

Amb la Lliga ja començada el Girona encara tindrà un darrer aspecte per millorar: les torres de llum. La idea és disposar-ne en un parell de mesos, i de moment, els partits es disputaran amb la llum habitual que hi ha hagut aquestes darreres temporades. El club haurà de fer front a una forta inversió en aquest sentit perquè no només es tracta d'augmentar el nombre de focus, per entendre'ns, sinó que caldrà refer de dalt a baix la instal·lació, obsoleta per a Primera Divisió i les transmissions televisives en HD.