En ple segle XXI, en la part tècnica, pràcticament tot és possible. Fins i tot coses inimaginables. Des de construir impressionants trampolins de 27 metres d'alçada, fins a omplir el centre de Viena amb sorra i grades amb capacitat per a 10.000 espectadors per a la disputa d'una prova del World Tour de vòlei platja. I, evidentment, també ampliar l'aforament de Montilivi a pesar dels seus complicats precedents geotècnics per culpa del terreny argilós i inestable on està construït. Tancat dijous l'acord entre el Girona i l'Ajuntament, definits tots els paràmetres de seguretat, des de divendres ja es treballa per tenir instal·lades les noves graderies en un parell de setmanes. Dels 9.200 seguidors que hi cabien fins ara es passarà als 13.500, gràcies als mòduls que es col·locaran, i que ja han començat a arribar, al gol nord i a preferent.

El Girona ha encarregat la nova graderia a l'empresa suïssa Nussli, amb 75 anys d'experiència en el sector, i que té presència en 23 destins diferents del planeta. És, la de Montilivi, una ampliació amb totes les garanties si es tenen en compte els molts precedents d'aquesta firma, tant capaç de construir l'escenari i la platea de la cantada d'havaneres de Calella, com de col·locar més localitats als circuits de Catalunya i de la Comunitat Valenciana en motiu de les proves de Fórmula 1 i MotoGP, respectivament. Nussli va estudiar el disseny de Montilivi i va executar-ne el projecte per poder-hi col·locar 4.000 espectadors més que fins ara. Una feina similar a la que van desenvolupar la temporada passada els seus tècnics a Alemanya, quan el Wurzbuerger Kickers va pujar a la segona divisió i va haver d'adaptar el seu camp. En un dels laterals hi van instal·lar una grada mòbil amb capacitat per a 7.000 aficionats drets.

Dos mil projectes a l'any

La firma encarregada de l'ampliació assumeix al llarg de l'any més de 2.000 projectes. Les insta·lacions de Nussli són habituals en esdeveniments esportius com l'Open Banc Sabadell-Compte de Godó al CT Barcelona, on al voltant de la pista central hi construeixen un estadi circular que pot acollir més de 7.500 persones. D'altres obres desenvolupades per Nussli són la rampa de 340 metres de longitud i 26 metres de desnivell que es va instal·lar en ple centre de Marsella, per l'espectacular Red Bull Crashed Ice, una competició de patinatge de velocitat sobre gel, o els 22.000 seients temporals, a banda d'altres instal·lacions, que els suïssos van muntar al circuit d'Indianàpolis per les mítiques 500 Milles entre 1980 i 2015.

Els clubs o les proves esportives no són els únics clients de Nussli, que també té àmplia experiència en el món de la cultura, les fires i exposicions, i la construcció d'estructures per a esdeveniments. Grans empreses mundials com Samsung, Volkswagen, BMW o Red Bull hi han confiat. El 2012, amb motiu dels Jocs de Londres, BMW va escollir instal·lar-se al mig d'un riu en ple Parc Olímpic. El pavelló, amb una cascada d'aigua al mig, es va acabar en un temps record de tres mesos i mig.

També tenen experiència en escenaris i graderies per a festivals com el de Cap Roig o el dels Jardins de Pedralbes, i l'any passat van ser els proveïdors de l'Electric Zoo a Randall's Island, Nova York, amb un impressionant escenari en forma de cap.

Renovat pel 47è aniversari

Montilivi celebrarà el proper 14 d'agost el seu 47è aniversari. Es va inaugurar el 1970, amb un partit amistós contra el Barça (1-3). El primer gol del Girona al nou estadi va ser obra de Vivolas. Els dies 15 i 16 es va fer el Trofeu Costa Brava amb el València, l'Espanyol, el San Lorenzo i el Borussia Neurnkirchen de convidats. El pas dels anys, i els escassos resultats esportius assolits pel club, que tot i que a finals dels 70 debutava a Segona B, categoria de nova creació, va acabar caient a Regional Preferent a inicis dels 80, van anar desertitzant la grada i, lligat a això, es va anar oblidant el manteniment. La primera gran reforma va arribar l'estiu de 2008, amb l'ascens a Segona A, que va permetre la col·locació de seients a tota la grada.

Pujar a Primera provoca una nova inversió, milionària, per adaptar l'estadi a les necessitats que exigeix la màxima categoria. Les grades són una de les parts, com també ho és la nova gespa o, properament, la nova il·luminació. De moment la capacitat quedarà en 13.500 seguidors. Quan s'acabi aquesta temporada el club valorarà la resposta que ha rebut i els resultats esportius per determinar si afronta la construcció permanent de les graderies.