Si l'experiència és un grau i la veterania, en una categoria tan exigent com la Primera Divisió, és poder, el Girona, d'entrada, sembla jugar amb un lleuger desavantatge. Tanmateix, fins ara no ha demostrat patir el que es podria considerar com una mancança. Ostenta una de les plantilla més joves de la categoria, i també és dels conjunts amb menys bagatge a l'elit. Res que li hagi impedit fregar la perfecció amb dues molt bones actuacions contra l'Atlètic de Madrid i el Màlaga, que han servit per caçar els primers quatre punts del curs. Lluny d'engreixar el vestidor amb velles glòries i de disparar el comptador d'anys, a Montilivi s'ha apostat per la mateixa línia de les últimes temporades: molta més gent per sota la trentena que no pas per sobre. Aquesta fórmula ha coincidit, sobretot, des que Pablo Machín és a la banqueta i els resultats tothom ja els coneix. S'espera que torni a funcionar enguany, i que ser la setena plantilla més jove de tota la Primera Divisió ajudi a segellar la salvació, l'únic objectiu que ara mateix es persegueix.

Sense comptar el porter José Aurelio Suárez, lesionat i amb una baixa estimada de quatre mesos, els gironins tenen ara 24 futbolistes al vestidor. Amb tots ells, surt una mitjana de 26,1 anys. Una xifra que està lleugerament per sota de l'edat mitjana de tota la Lliga, que se situa en els 26,8. És un xic superior a la del Reial Madrid (25,9), però inferior a la del Barça (27,3). En termes generals, si el València és l'equip més jove del campionat (24,7 anys), el Leganés és l'altra cara de la moneda, amb 27,9.

La mitjana és gairebé calcada a la de la temporada passada, a la Segona Divisió A. La plantilla de l'ascens tenia una mitjana d'edat de 26,12 anys; l'actual, és de 26,1. Si fa no fa, la mateixa. Destaca, aquest curs, que només hi ha tres futbolistes que igualen o superen la trentena. Es tracta de Christian Stuani (30, en farà 31 a l'octubre), Eloi Amagat (32) i Gorka Iraizoz (36). Per contra, hi ha quatre jugadors amb 20 anys o menys. En té 19 el brasiler Douglas Luiz, mentre que a la vintena ja hi han arribat Pablo Maffeo, Aleix García i Marlos Moreno.

Des que al 2008 el Girona treia el cap pel futbol professional aconseguint l'ascens a Segona A, que l'actual és la tercera plantilla més jove. Només la superen les dels cursos 2015/16 i 2014/15, totes dues amb Machín al timó. Respectivament, les mitjanes d'edat es van situar en 25,08 i 25,88 anys. A l'altre costat, trobem el curs 2009/10. En aquella ocasió, a Montilivi es va reunir la plantilla més veterana de la darrera dècada: 28,2 anys, amb fins a una dotzena de jugadors amb una edat igual o superior a la trentena. D'entre tots aquests anys, des del 2008 fins a l'actualitat, el futbolista més veterà que ha defensat l'escut del Girona ha estat Jordi Matamala. El de Vilobí, tenia 37 anys durant l'exercici 2013/14. Això no li va impedir jugar 32 partits. El segueix Jandro Castro, que va disputar el seu darrer curs a Montilivi (14/15) amb 35 anys. Un menys (34) en tenia Felipe Sanchón l'any passat, el seu últim a la plantilla abans de marxar al Sabadell. Els mateixos que Kiko Ratón i Fran Noguerol el curs 2010/11; i també Moha El Yaagoubi un any després (2011/12).