Qui matina fa farina, que diu la dita. I si es diu, per alguna cosa és. Amant com ho és dels refranys, Pablo Machín, ha fet molt bé d'inocular als seus una rutina com aquesta. La d'anar per feina. La de no deixar els deures per a última hora. Li ha anat molt bé al Girona, que n'ha tret prou profit. Aquesta temporada, l'equip no s'està de romanços i va de cara a barraca. No és amant de madurar, esperar i colpejar. Si pot ser el primer a dir la seva, millor. Aquesta manera d efer li ha permès marcar més d'un terç dels gols que acumula abans de la primera mitja hora de joc. Va passar dissabte a Vila-real, com ha passat en molts altres partits d'aquesta Lliga.

Els números ho diuen ben clar. Són 38 els gols que ha fet el Girona a Primera aquest curs. De tots ells, 14 els ha marcat abans dels 30 minuts. O el que és el mateix: el 37 per cent de les dianes dels blanc-i-vermells han caigut a la primera mitja hora. El més matiner arribava no fa pas gaire. Un parell de setmanes enrere, Portu deixava bocabadat el Camp Nou i feia el 0-1 momentani contra el Barça. Era el minut 2. Dins d'aquesta franja de temps, el gol que més s'ha fet esperar el va anotar Alcalá, a la segona jornada de Lliga, contra el Màlaga a Montilivi (1-0). Era el minut 26.

I de què ha servit això? De molt. No sempre s'ha guanyat. És més, per exemple, tot i avançar-se amb el Barça ben aviat, va acabar rebent un bon ruixat. Però la majoria de vegades que el Girona ha marcat aviat, han permès a l'equip esgarrapar algun punt. Això ha passat en 10 partits: Getafe, Athletic, Celta (a Balaídos i a Montilivi), Vila-real, Atlètic de Madrid, Leganés, Las Palmas, Deportivo i Màlaga.

D'aquests 14 gols matiners, 5 d'ells s'han anotat de cap, mentre que 4 ho han fet des del punt de penal. La resta (5) han estat fruit d'un xut. I pel que fa als noms propis, n'hi ha un que destaca per damunt de la resta. Es tracta de Cristhian Stuani. No només perquè és el pitxitxi de l'equip, sinó perquè dins d'aquesta franja, ha fet 8 dels 14 gols. La resta han estat obra de Portu (4) i també d'Aday i d'Alcalá, que n'han anotat un cadascun d'ells.