Després d'un primer any a l'elit en què tot han sigut flors i violes, el Girona es prepara per afrontar una segona temporada a Primera que, com va advertir ahir Quique Cárcel, no serà gens «fàcil». No ho serà ni la Lliga, on l'equip s'hi presentarà amb un nou entrenador (Eusebio al lloc de Machín) i els resultats del passat a l'ombra, amenaçant comparacions, ni tampoc un mercat de fitxatges d'estiu que el director esportiu ja es va afanyar a dir que seria «llarg». De fet Cárcel va condicionar l'arribada de reforços («peces noves i bones», va dir ell), als possibles traspassos que pugui fer el club en les properes setmanes. És molt diferent anar al mercat amb diner fresc que sense, i tenint en compte que bona part de la plantilla del curs passat està renovada, ara mateix no hi ha pressa per fer cap moviment.

Ara mateix a les oficines de Montilivi no ha arribat «cap oferta formal» per abonar la clàusula d'algun jugador, però això podria passar en qualsevol moment. Amb el Mundial pel mig, a més, tot encara s'alentirà més. Cárcel no va parlar de noms però quan se li va preguntar per la davantera, va admetre que el futur d'Stuani s'ha de concretar, conscient que amb els seus 21 gols aquest curs serà una peça difícil de retenir malgrat que tingui contracte. La voluntat del Girona és «posar-ho difícil» a l'hora de negociar sortides, tot i que si n'hi ha, tampoc es veurà com una cosa dolenta: «Vull buscar peces noves i perquè hi hagi peces noves i bones, és clar que una venda seria positiva», va detallar. Stuani, a qui s'ha vinculat al Sevilla, com també Bernardo o més recentment Juanpe, i Portu, a l'òrbita del València, són alguns dels futbolistes la continuïtat dels quals no està garantida al club perquè estan a l'aparador gràcies al seu bon rendiment.

Els trapassos, per tant, determinaran bona part de la política de reforços que es faci aquest estiu. Quique Cárcel va dir diversos cops que «tenim un grup molt gran de futbolistes amb contracte», tot i que tampoc va amagar que «no puc garantir al cent per cent que tots continuaran». El director esportiu també va explicar que a finals de mes es confirmarà si exerceixen l'opció de compra de Mojica amb el Rayo per cinc milions d'euros. Cárcel ho veu com una bona oportunitat i el club li dona suport «però són molts diners i necessitem uns dies més per saber si es podrà fer». Per altra banda sobre les renovacions de Bounou i Borja García (acaben contracte el 2019) no hi ha més novetat que la sensació de poder-les tancar properament. I sobre Ramalho, a qui també només li queda un altre any de contracte, Cárcel va considerar que vist el seu rendiment aquest curs «mereix» una renovació però que abans de proposar-la vol veure com encaixa amb el nou entrenador, Eusebio Sacristán.

Un entrenador intel·ligent

El nou tècnic també va tenir protagonisme en l'anàlisi que va fer ahir el director esportiu. Cárcel va subratllar que Eusebio «és un entrenador intel·ligent que sap que aquí estan funcionant les coses i que hi ha una plantilla que està feta per jugar d'una manera, i a la qual donarà els seus matisos». Així va elogiar la «humilitat» amb la qual ha arribat el preparador a Girona i va assegurar que «li brillen els ulls» per les ganes que té de començar a desenvolupar el nou projecte.

No va amagar el responsable de la planificació que «tot estava pensat amb la idea que Pablo Machín continuaria» i que la seva marxa cap a Sevilla havia modificat els plans. Arribats a aquest punt va alertar que la dificultat de la propera temporada serà molt gran i va assegurar que «hem de mantenir la humilitat i la il·lusió d'aquesta temporada i viure els partits com el dia de l'Atlètic o el Màlaga».

El Girona començarà la pretemporada el 9 de juliol. L'equip es posarà a treballar a les ordres d'Eusebio i marxarà a fer una estada a les instal·lacions del Manchester City, per tercer estiu consecutiu, entre el 18 i el 24 o el 25. Cárcel també va explicar que estan tancant el calendari d'amistosos i va confirmar que el City, com ja havia avançat fa uns dies Pep Guardiola, per motius de calendari, no podrà repetir com a rival en el Torneig Costa Brava. «Estem buscant un equip d'entitat, la idea és jugar aquest darrer amistós la setmana abans que comenci la Lliga», va dir.

Quique Cárcel també va parlar de les possibles cessions que arribin via City, explicant que «durant tota la temporada, cada setmana hem estat parlant amb ells de possibles situacions». En aquest sentit no va amagar que ja ha presentat dues o tres peticions i que ara s'haurà de veure si el club anglès hi accedeix, i també com ho veu el futbolista. Parlant del City, a més, va deixar clar que no es pot repetir un cas com el de Douglas Luiz: «només va jugar un partit de titular i això en una cessió no és gens positiu, sense que això vulgui dir que qui vingui hagi de tenir el lloc garantit». Tampoc es va definir sobre si Aleix Garcia té opcions de continuar.

Als entrenaments de pretemporada que arrencaran el 9 de juliol hi seran Rubén Alcaraz i Sebas Coris, que aquest curs han estat cèdits a l'Almeria i a l'Osasuna, respectivament, de Segona divisió. Cárcel va apuntar que Alcaraz pot tenir opcions per quedar-se «vist l'any que ha fet», mentre que de Coris en va dir que «haurà de guanyar-se el lloc» a l'estiu. Els joves del Peralada Soni, Pedro Porro, Andzouana i Paik són d'altres futbolistes que també treballaran a les ordres d'Eusebio en l'inici de les sessions preparatòries. El director esportiu considera que és l'hora de ser «valents» i apostar per la «joventut» i en aquest sentit considera que al filial hi ha qualitat per explotar.

Des del Girona es va voler deixar clar, no obstant, que «farem una plantilla competitiva i això vol dir que disposarem de dos jugadors per posició». En principi, si no hi hagués cap sortida en forma de traspàs, la porteria i la defensa quedarien igual com aquest curs (Muniesa serà propietat del club perquè així ho estipula una clàusula del contracte de cessió amb l'Stoke en cas de permanència). Caldran jugadors per banda, competència per a Borja i Portu a la mitjapunta, i veure com queda la davantera en funció de si Stuani continua a Montilivi o algú el ve a buscar.