L'històric empat al Camp Nou contra el Barça (2-2) va omplir al màxim les bateries de confiança de l'afició gironina. Esgarrapar un punt al camp del vigent campió i amb el millor del món sobre la gespa té, i tindrà per a la posterioritat, un mèrit impressionant. Ara bé, en els altres dos partits de la setmana, el Girona només va ser capaç de sumar un punt més. Va ser a Osca en un matx en què els d'Eusebio van deixar escapar una bona oportuntiat d'esmenar la derrota encaixada a Montilivi dos dies abans contra el Betis (0-1). El canvi d'Alcalá per Borja García a El Alcoraz, i el consegüent canvi de sistema, i el fet de córrer tants minuts rere la pilota davant el Betis ha generat debat a l'entorn blanc-i-vermell. Com sol ser habitual, d'opinions n'hi ha per a tots els gustos. Des dels que consideren que els jugadors acaben marejats amb tants canvis de sistema com Josep Soldevila, als que aposten fermament pel 4-3-3 com Llorenç Riera, passant pels que veuen positiu dominar els dos sistemes, com Miquel Duran. Ara bé, com bé diu Riera, «l'important és que quan saltin al camp sàpiguen a què han de jugar».

«No sabem ben bé quin sistema hem de fer servir. Els jugadors semblen una mica perduts»Josep Soldevila - Exporter del Girona

Habitual a Montilivi des de fa anys, l'exporter blanc-i-vermell no veu clar els tombs que fa Eusebio amb els canvis de sistema. «No m'acaba de convèncer. No sabem bé quin sistema hem de fer servir. En provem un, no va bé; provem l'altre i sembla que va bé però no hi confiem i de seguida torna a la seva idea. Els jugadors semblen una mica perduts», explica el de Sant Miquel de Campmajor. Per a l'exporter, el 3-5-2 habitual les últimes temporades és el sistema que «més ha funcionat». Ara bé, recorda que Eusebio creu «en altres coses i adaptar-se al que hi havia no li deu fer gaire gràcia». En aquest sentit, Soldevila recorre als números i destaca que «amb el sistema que a ell li agrada l'equip no ha demostrat gaire». A més a més, subratlla que hi ha jugadors que «hi pateixen molt com Borja García, Pere Pons o fins i tot els centrals i laterals». Per Soldevila, diumenge passat a Osca, va entrar una mica de «canguelis» després del 0-1.

«No veig malament que vagi canviant de sistema sobre la marxa»Miquel Duran - Exporter del Girona

Més d'acord amb els tombs que està fent Eusebio amb els sistemes es mostra Miquel Duran. «El concepte de futbol d'Eusebio m'agrada perquè és de tocar i jugar però, això sí, sempre ha d'anar lligat als jugadors de què disposa», diu. En aquest sentit, recorda que contra el Betis potser va faltar algun home «de més contenció» al mig del camp per frenar el recital de toc visitant. De totes maneres, l'exporter del Girona i de l'Espanyol troba positiu anar jugant amb els sistemes depenent «de les circumstàncies i els rivals». «Els jugadors no es marejaran pas. Hi estan acostumats. No veig malament que vagi canviant sobre la marxa. Malgrat que amb Machín es jugava de memòria i va funcionar, considero que es pot jugar amb les tàctiques i en soc partidari».

«Va canviant de sistema per trobar la manera que l'equip funcioni»Lluís Busquets - Exjugador del Girona

Per a l'exdavanter blanc-i-vermell Lluís Busquets, Eusebio està cercant la fórmula per tal de treure el màxim profit a la plantilla que té. El banyolí subratlla que l'equip estava «acostumat» al 3-5-2, sistema que considera que és el que «ha de funcionar». «Estàvem acostumats a un entrenador que tenia un sistema molt implantat i els jugadors pràcticament només sabien jugar aquell. Ell va començar amb dos centrals, després ha hagut de rectificar. Va canviant per trobar la manera que l'equip vagi bé». Busquets considera que el tècnic castellà «necessita un temps per conèixer els jugadors», mentre que Machín «ja sabia tot el que li podien donar».

«L'important és que els jugadors sàpiguen a què juguen quan surten al camp»Llorenç Riera - Exjugador del Girona

Una altra veu autoritzada de l'entorn blanc-i-vermell és la del colomenc Llorenç Riera. L'exdavanter dona el vistiplau al canvi de sistema i l'aposta pel 4-4-2 o 4-3-3 perquè veu prioritari «no encaixar gols al darrere». Per a Riera, el 3-5-2 de Machín «matava els carrilers» Riera considera que el clàssic sistema «exigia molt i feia que es lesionessin molt els homes de banda. Cada temporada en necessitàvem mitja dotzena». A més a més, tàcticament, l'exjugador assegura que de tanta exigència física, de vegades «els carrilers no baixaven a temps per cobrir la zona defensiva». És per això que Riera troba bé que Eusebio intenti apostar per una línia de 4 al darrere. Això sí, el més important és «que els jugadors sapiguen a què juguen quan surten al camp».

«Cal estar tranquils i deixar treballar Eusebio. Sap què ha de fer en tot moment per fer mal al rival. Si no, no ho faria»Xavi Agustí - Exjugador del Girona

Amb l'aval d'haver fet pràcticament de tot al Girona, les paraules de Xavi Agustí són de les que sempre s'han d'escoltar. Sovint crític, el banyolí dona el seu suport a Eusebio en la presa de decisions i aposta perquè el Girona farà un curs que «amb una mica de sort anirà en la mateixa línia que el passat». Agustí recorda que Eusebio «sap què ha de fer en cada moment i posa el sistema que més li interessa per fer mal al rival. Si no, no ho faria. El que fa està ben fet». En aquesta línia, l'exjugador i exentrenador aposta perquè l'entorn mantingui la calma. «Que la gent no es preocupi del tècnic. A tots els equips els passa el mateix. El Barça perd i el Madrid també. S'ha de tenir calma i confiança màxima amb Eusebio i els seus ajudants. Les alarmes ja vindran després de Nadal, si han de venir».