En només 5 partits, ja ha jugat més (380 minuts) que en tota la temporada passada (307). Què ha canviat?

Soc molt feliç per la continuïtat que m´està donant el «professor» Eusebio. L´equip també m´ha acollit molt bé. Estic molt content per l´oportunitat i la continuïtat i pretenc respondre de la millor manera al camp.

Diu que és molt feliç. L´any passat no ho era tant?

Aquest any les coses han canviat molt. El curs passat costava jugar molt i enguany he arribat i ja he jugat cinc partits. Espero respondre al camp a la confiança.

Què ha canviat en la seva manera de jugar?

La temporada passada jugava una mica més avançat. Ara ho faig més de pivot. He de guardar més la posició, mantenir la marca, i arribar de tant en tant.

Què li agrada més jugar de pivot o en posicions més ofensives?

Soc un jugador de molta qualitat i on em col·loquin intentaré fer-ho de la millor manera possible. També hi va haver un moment en què Pep Guardiola va tenir el pensament que havia de jugar de pivot i per tant he de fer el que em digui.

Per fer de Fernandinho en un futur al Manchester City?

Sí, qui ho sap...

Quines diferències ha trobat entre Eusebio i Pablo Machín?

Tots dos tenen un gran coneixement i potencial però cadascú té les seves qualitats. Eusebio valora més la possesió de la pilota i Machín, el joc més aeri. Cadascú té el seu estil de joc diferent però tots dos són bons.

Es va arribar a desesperar el curs passat veient que no jugava?

Sí. Quan vaig venir ho vaig fer com un jugador que havia de ser important per al grup. Vaig arribar i no va ser així. Després, això sí, em va servir d´aprenentatge. Vaig aprendre molt la temporada passada i per això ara soc aquí jugant i demostrant que és un any diferent.

Va parlar amb Machín sobre per què no el feia jugar?

No. Ell triava i jo ho havia de respectar.

El Sevilla és líder. El sorprèn? Se n´alegra?

(Riu). Sí que em sorprèn. Aquest any el Barça i el Madrid no estan bé i penso que qualsevol equip pot ser primer. Que li vagi molt bé; no li desitjaré pas cap mal mai.

Va arribar a plantejar-se un canvi d´aires al mercat d´hivern passat?

És veritat que qualsevol jugador quan no juga es desespera una mica. Per això tinc la famíla, els meus agents, el City, que sempre hi eren i hi són per donar-me suport, calmar-me i dir-me que no em deseperés, que les coses arribarien.

Vostè era un vailet de 19 anys pel qual el City va pagar 14 milions d´euros i que va travessar l´Atlàntic per jugar a la Primera Divisió espanyola. Com es paeix això sent tan jove?

És el somni de tots els joves jugadors sudamericans, venir a Europa. Quan s´aconsegueix i s´assoleix aquest objectiu n´hi ha per estar content, i encara més en un gran club com el City. Soc molt feliç i espero parlar al camp i que els 14 milions es tripliquin en un futur.

Viu sol a Girona?

És força difícil quan un noi així jove surt del seu país i viu sol. Tinc molt de suport de la meva família, que venen molt sovint, i dels amics. Això és el més important. Al principi sí que ho vaig passar malament, però quan els meus familiars van començar a venir, tot es va anar calmant.

Juga al Girona, pertany al City i es guanya bé la vida, però no ha estat pas tot un camí de flors i violes, oi?

No. La meva família és molt i molt humil. Venim d´una Comunidade, que al Brasil en diem Favela. No teníem gaire res. Avui, gràcies a Déu puc ajudar la família, i els meus pares ja no viuen a la Comunidade, però sí que hi van tot sovint encara. Això és el que importa, continuar amb la humilitat de sempre.

Aquest estiu va fer la pretemporada amb el City a les ordres d´un Pep Guardiola que va quedar encantat amb vostè. Va ser una escletxa de llum i d´esperança després del mal any al Girona?

Absolutament. Vaig anar-hi com si fos la primera vegada que jugava a futbol, amb unes ganes immenses. Com si fos l´última oportunitat que s´ha d´agafar. Havia de mossegar i ser un lleó en tots els entrenaments. Així ho vaig fer, i gràcies a Déu va anar tot moltbé als partits i als entrenaments. El meu objectiu era conquerir la confiança de Guardiola i ho vaig aconseguir. Vaig venir aquí ben tranquil perquè la gent d´allà va parlar i comunicar-se amb mi -encara ara ho fan- i em van dir que estigués tranquil, que la temporada que ve, si Déu vol, estaria amb ells. Guardiola em deia que estigués tranquil.

Quan va saber que no es podia quedar al City pel tema del permís de treball van començar a aparèixer els noms d´equips com Benfica, PSV Eindhoven o Fenerbahce que volien la seva cessió. Tants equips el volien?

Realment sí. Hi havia molts clubs interessats. Em vaig haver de reunir amb els meus agents i el City per veure què era el millor per a mi i el meu futur. Van veure que el Girona era la millor oportunitat, la millor Lliga i on jo podia continuar aprenent més. El «professor» Eusebio té molta comunicació amb Pep i un estil de joc semblant. Així doncs, se´m facilitava tot per, en un futur, instal·lar-me al City.

Qui o què el va convèncer finalment per tornar a Girona?

El que més em va convèncer és que venia d´un any molt difícil en què vaig ser desacreditat. He tornat amb la idea de canviar-ho tot. Només tinc això al cap. Vull fer canviar de pensament tots aquells que em criticaven.

Suposo que vostè el primer i Guardiola el segon, però aquí Girona tothom espera que faci un pas endavant.

He vingut amb l´objectiu de jugar força partits i poder ajudar el Girona a estar tranquil a la classificació i salvar-nos com l´any passat. He tornat amb el cap ben tranquil i sabent el que he de fer.

La derrota contra l´Eibar de l´última jornada ha generat alguns dubtes. Com estan els ànims?

Cal estar tranquils, perquè és el començament d´una feina. Eusebio està treballant bé. Ell és l´entrenador i d´aquí a final de temporada aconseguirem fer un bon any. Per tant, cal tenir calma, que la feina fluirà amb el temps.

La temporada passada va ser excel·lent. Les comparacions poden perjudicar-los a nivell de pressió afegida?

No crec. S´ha de tenir tranquil·litat perquè l´equip té qualitat i demostrarem el que som capaços de fer. La temporada passada érem un equip que ben pocs coneixien i que va sorgir gairebé del no-res. Ara estem treballant dur i de ben segur que els resultats arribaran.

Estan una mica marejats amb tants canvis de sistema?

Tot és nou. És un nou cicle amb nou entrenador i nou estil de joc. Vam tenir una conversa al vestidor per definir l´estil de joc. Penso que a partir d´ara, el professor ja sap què farà. Fins ara ha estat provant amb dos sistemes i ara en triarà un amb el qual treballarem fins al final.

Amb quin company del vestidor té més bona relació?

Em porto bé amb tots, la veritat. Amb Borja, amb Aleix, amb Doumbia, Mojica, Patrick...En general tinc bona relació amb tots.

A Roberts hi va coincidir ja a l´estiu al City.

Sí, a la pretemporada. És un excel·lent jugador. Ens ajudarà molt durant l´any. Passa que ell només parla anglès i jo, d´anglès, gens ni mica... (riu).

Té a l´horitzó entrar als plans a la selecció brasilera?

Oi tant que sí! Sé que en soc capaç. L´entrenador de la selecció sempre deixa anar el meu nom en entrevistes. Al Brasil no existeix la sub21 i només hi ha la sub20, amb la qual ja no puc anar convocat. Només puc ser citat per l´absoluta. Un altre dels meus objectius és ser als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 amb la selecció.