Què hi fa un exfutbolista com Steve Archibald liderant una empresa energètica?

És una mica estrany veure'm en una aventura així, oi? Però és que la gent, i jo m'incloc, no està massa contenta amb el seu proveïdor d'energia. Per això, la nostra empresa ha vist una oportunitat i ha decidit treballar amb el Girona, com també amb d'altres clubs del futbol espanyol. Per exemple, la setmana passada estàvem a València i tot va de meravella. Creem comunitats d'energia a través dels clubs i els seus seguidors. Jo tinc molts contactes en el món del futbol, pel que ha estat bastant fàcil.

Igualment, aquest no és l'únic projecte que té entre mans. Fa poc llegia que vostè és un dels impulsors de l'anomenat Walking Football

Sí, estic treballant també amb d'altres coses. Una d'elles és el Walking Football, que l'hem introduït a Espanya. És com sona: futbol caminant. No es pot córrer; si es fa, és falta. És l'esport més democràtic del món. No és una qüestió de força o rapidesa. Hi pot jugar tothom: el fill, el pare i l'avi en un mateix equip. Es juga a tres tocs. També ho hem introduït a les escoles per potenciar l'esport entre la mainada. No hi ha pressió. Encara que es necessita tècnica, perquè s'ha de rebre, preparar i passar. És en el fons com juga ara el Barça, però caminant.

Aquest joc del Barça que em diu ara s'assembla al de fa uns anys, quan hi era vostè?

Més o menys. Potser la manera de jugar no és exactament la mateixa, però el pla i l'objectiu és idèntic: guanyar partits.

I el futbol actual és gaire diferent al de la dècada dels vuitanta?

No. Potser no és tan físic. Tècnicament ha millorat. No hi ha la por de l'entrada que et pot venir, com hi havia abans. Els jugadors tenen més confiança per tocar-la i practicar un futbol un pèl diferent. La força i les ganes de guanyar, això no canvia mai. Especialment en els clubs grans.

Ara que parlava del Barça, com preveu el clàssic de diumenge?

El Madrid no va gaire bé; millor el Barça, encara que té la baixa de Messi. Una absència més que important. Són partits difícils i igualats, per més favorits que hi hagi. Si el Barça té la força i la mentalitat sense Messi, crec que tindran l'avantatge i guanyaran. Per poc, això sí.

Vostè mateix ha jugat fins a nou partits contra el Reial Madrid. Quin és el seu millor record?

El primer d'ells, sobretot. Era la primera jornada de Lliga i vam guanyar 0-3 al Bernabéu. A més, aquell any vam guanyar la Lliga i vaig marcar. Va sortir rodó! Aquell dia ens vam posar líders i ja no vam deixar de ser-ho en tota la temporada (1984/95).

També va jugar a l'Espanyol. Què me'n diu de la gran temporada dels de Rubi?

Precisament l'Espanyol també és client de la nostra empresa. Estem treballant molt amb ells i fent el mateix, generar una comunitat energètica entre el club i els seus fans. Allà, aquí amb el Girona o d'altres llocs com el València, l'Atlètic de Madrid, el Sevilla... Tornant a la seva pregunta, guardo molt bon record de la meva etapa allà com a futbolista. Estàvem a segona i, tot i que no vam quedar campions, vam pujar de categoria. Per això em van fitxar.

L'Espanyol ara mateix és segon. L'Alabès tercer. Tots a prop del Barça. És bo per al futbol que la Lliga estigui tan igualada?

I tant, sempre. Si només un equip guanya cada temporada, es perd l'emoció i s'acaba avorrint als espectadors i aficionats. Millor que sigui així. Fixa't en l'Espanyol, que va ben amunt. Tant de bo s'hi quedin durant molt de temps.

Què li sembla el VAR?.

Necessari. Millor tenir-lo per dir la veritat, perquè l'àrbitre no ho pot veure tot amb exactitud. Quan s'equivoca, els jugadors i també els aficionats es frustren, i això no és bo per al futbol.

Des de quan segueix l'actualitat del Girona?

Des que va pujar a primera. Conec el seu president des de fa molts anys. El que s'està fent és fantàstic. Es treballa amb humilitat, creixent poc a poc. Només cal veure l'estadi.

Hi havia estat abans?

Sí, moltes vegades. Negociant i també veient partits.

Vostè, amb experiència a la Primera Divisió espanyola, què li recomanaria a un club com el Girona per quedar-s'hi molts anys?

Ha de guanyar partits, així de fàcil (riu). Han de fer exactament el que han fet fins ara: treballar moltíssim al camp i millorar la plantilla quan sigui possible. Tenir l'entrenador adequat, també. És el que hi ha ara mateix. Pel poc temps que porten a primera, ho tenen molt bé.

A Delfí Geli de què el coneix?

Del món del futbol. Aquí ens coneixem tots. És una persona humil, com el club. Però tots dos volen créixer, amb ambició. S'està fent bé, poc a poc. És difícil veure que el Girona estigui fent alguna cosa malament. Ara tot dependrà que la pilota entri o no.

Ha dit que el Girona té el tècnic adequat. Ho és Eusebio?

Sí. M'encanta la seva manera de jugar a futbol. Perquè ell vol jugar a futbol. Té experiència i va ser un bon jugador. El club ha mantingut el bloc, en comptes de vendre. La qüestió és sumar. I si a tot això se li suma que Stuani està fent gols...