A l'encarregat d'encunyar la ja cèlebre dita «al mal temps, bona cara», li haurien d'explicar un parell de coses. Per començar, seria bo que es posés a la pell d'Eusebio Sacristán. No en la seva etapa de futbolista del Dream Team ; ni tampoc en els seus inicis a les banquetes. Sinó ara, al present, dirigint el Girona i havent d'afrontar una situació que espantaria el més tranquil. Perquè ja és mala sort, o mala praxi, plantar-se a principis de novembre amb tantes baixes per lesió. I per acabar-ho d'arrodonir, afegir-hi un expulsat, en la primera targeta vermella que l'equip veu en el seu any i escaig a la màxima categoria. Amb aquest panorama toca visitar el camp del València. Aquesta tarda (18.30 hores), sobreviure a Mestalla és la prioritat. Allargar el «bon moment», com diu Eusebio que viuen els gironins. Parla de resultats; al valuós i agònic empat de l'altre dia a Vitòria se li ha de sumar el també patit triomf contra el Rayo Vallecano que manté el descens a ratlla i permet, almenys una mica, respirar a una plantilla que havia vist el perill massa a prop.

Quatre desplaçaments i, fins ara, cap derrota. A la cinquena, l'objectiu és mantenir la bona ratxa a fora, on encara no s'ha perdut. Els problemes són, però, els següents. Que al davant hi haurà un València que, tot i que no se n'acaba de sortir aquest any, ja n'està fart d'encadenar empats al seu camp i, per tant, voldrà d'una vegada per totes donar-li una alegria a la seva afició. També, i aquest contratemps encara més gros, arriba en forma de baixes. Se n'han acumulat tantes que ja costa dur-ne el compte. Una d'elles és la del Choco Lozano, sancionat per la targeta vermella directa que va viure el dissabte passat. Seria un mal menor si només es tractés d'ell, però és que les lesions han deixat la plantilla en quadre.

Tampoc hi serà Stuani, pitxitxi del campionat i de l'equip. Una baixa més que sensible que deixa l'atac ben coix, perquè Portu tampoc hi és. L'uruguaià encara la recta final dels seus problemes a l'abductor i, per precaució, no ha viatjat amb l'esperança de tenir-lo la setmana vinent contra el Leganés. El murcià es va fer mal set dies (una lesió muscular al bíceps femoral de la seva cama dreta) i en té per unes quatre setmanes. Amb aquest panorama, Eusebio no té massa opcions per triar les peces en zona d'atac. Seydou Doumbia serà la referència, mentre que Patrick Roberts l'acompanyarà, sortint així d'inici per primer cop aquesta temporada.

Les males notícies no s'acaben aquí. El mig del camp també està mermat. Contra l'Alabès, Douglas Luiz va patir una ruptura del múscul isquiotibial de la seva cama esquerra. El club no ha parlat de terminis, però el temps per recuperar-se podria ser d'unes tres setmanes. No hi serà el brasiler, però sí Àlex Granell, que torna a la convocatòria. Si el gironí està bé, serà titular acompanyant Pere Pons. Si no està al cent per cent, el seu lloc l'ocuparà Aleix.

La defensa també està en quadre. A l'absència de Mojica, descartat pel que queda de temporada, se li ha de sumar la d'un Aday que ahir passava per la sala d'operacions. L'esquerra, per tant, l'ocuparà Carles Planas. També hi ha una baixa a l'eix. Juanpe, indiscutible per a Eusebio, té una ruptura la gluti mitjà de la seva cama dreta. El relleu, o Alcalá o Muniesa. Amb tanta baixa, el filial estarà ben present: Andzouana, Soni, Valery i Èric Montes han viatjat.

Al davant, un València que no acaba d'arrencar i que busca la seva primera victòria a Mestalla. Això, a pocs dies d'un important partit de Lliga de Campions. Torna el sempre perillós Guedes, mentre que han caigut de la convocatòria un pes pesant com Dani Parejo, a part de Piccini, Txérixev i Diakhaby.